Ingrasamant natural cu drojdie pentru plante si legume – reteta, utilizare si beneficii

Descopera cum poti hrani plantele in mod natural cu drojdie! Reteta simpla, usor de facut acasa, cu efecte vizibile asupra cresterii si sanatatii lor.

Ingrasamant natural cu drojdie pentru plante si legume – reteta, utilizare si beneficii

Ce este drojdia si de ce este benefica pentru plante?
Drojdia (in special Saccharomyces cerevisiae) este un microorganism viu, folosit in mod traditional in panificatie si fermentatie. Contine o gama larga de nutrienti esentiali, cum ar fi:

Vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12)

Proteine si aminoacizi esentiali

Minerale: fosfor, potasiu, magneziu, fier

Enzime active

Substante de crestere (fitohormoni naturali)

Acesti compusi stimuleaza metabolismul plantelor, dezvoltarea radacinilor, fotosinteza si absorbtia nutrientilor.

Cum se prepara ingrasamantul cu drojdie – retete
Reteta simpla cu drojdie proaspata
Ingrediente:

25 g drojdie proaspata (1/4 pachet clasic)

1 litru apa calduta (nu fierbinte!)

1 lingura zahar (optional)

Preparare:

Drojdia se sfarama intr-un vas curat.

Se adauga zaharul si se amesteca pana la dizolvare.

Se toarna apa calduta peste amestec si se lasa la fermentat 1–2 ore intr-un loc cald.

🔹 Reteta cu drojdie uscata
Ingrediente:

1 plic drojdie uscata (7 g)

1 litru apa calduta

1 lingura zahar

Preparare:

Se amesteca ingredientele intr-un borcan mare.

Se lasa la fermentat 6–12 ore, pana apare spuma la suprafata.

Reteta concentrata (pentru stocare)
Se pot inmulti proportiile (ex: 100 g drojdie la 4 litri apa), iar solutia concentrata se pastreaza la frigider.

Se dilueaza inainte de utilizare in proportie 1:5 sau 1:10, in functie de tipul plantelor. La rasaduri si seminte abia plantate, se foloseste 1:10, iar la plante mature 1:5.

Cum se foloseste corect ingrasamantul cu drojdie
Dozaj si aplicare:
Diluatie recomandata: 1 parte solutie la 5–10 parti apa.

Aplicare: direct la radacina plantelor, pe sol umed.

Frecventa:

Legume (rosii, ardei, castraveti): o data la 10–14 zile.

Flori si plante ornamentale: o data pe luna.

Plante de apartament: la 3–4 saptamani.

Seminte sau rasaduri: folosit mai diluat (1:10) si cu prudenta.

Ce sa eviti:
Nu folosi pe frunze – poate arde plantele.

Nu aplica in perioade caniculare.

Nu adauga ingrasamant pe soluri deja saturate cu azot.

Ce efecte are drojdia asupra plantelor
Beneficii directe:
Accelereaza cresterea – stimuleaza diviziunea celulara si dezvoltarea radacinilor.

Activeaza microorganismele din sol – ajuta la descompunerea materiei organice si eliberarea nutrientilor.

Imbunatateste rezistenta la boli si stres – datorita vitaminelor si proteinelor.

Favorizeaza inflorirea si fructificarea – prin aportul de fitohormoni naturali.

Revigoreaza plantele ofilite sau stresate.

Efecte pe termen lung:
Imbunatatirea structurii solului (prin activarea vietii microbiene).

Echilibrarea pH-ului in soluri acide.

Cresterea capacitatii de retinere a apei.

Precautii si limitari
Doze excesive pot duce la dezechilibre in sol, favorizand fermentatia nedorita.

Nu este un fertilizant complet – nu contine calciu, azot sau fosfor in cantitati suficiente, deci se recomanda alternarea cu compost, gunoi de grajd matur sau cenusa de lemn.

Nu inlocuieste udarea regulata sau lumina solara.

Recomandari practice
Testeaza ingrasamantul pe o planta sau o zona mica, inainte de aplicare generala.

Combina cu alte metode naturale: compost, macerat de urzica, zat de cafea.

Foloseste drojdia in perioadele de vegetatie activa (primavara-vara).

Nu depozita solutia fermentata mai mult de cateva zile – isi pierde eficienta.

Concluzie
Ingrasamantul natural cu drojdie este un aliat excelent pentru gradinari si iubitorii de plante. Este usor de preparat, accesibil si prietenos cu mediul. Folosit cu masura si combinat cu alte metode organice, poate aduce beneficii semnificative atat pentru legume, cat si pentru plantele ornamentale.

Citeste si >>> Cum se planteaza rasadurile de rosii - sfaturi practice pentru cultivarea rosiilor in gradina sau solar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise