Ingrijirea orhideelor

Ingrijirea orhideelor, udare, inmultire si fertilizare. Cum se uda orhideele si cand? Cum se inmultesc? Cand se fertilizeaza, ce substrat le trebuie si ce vase, pentru o crestere si dezvoltare frumoasa si sanatoasa.

Ingrijirea orhideelor

Ingrijirea orhideelor nu este deloc complicata daca tinem cont de cateva reguli bine stabilite. Orhideele se gasesc in aproape orice florarie, sunt minunate atat prin colorit, cat si prin delicatetea florilor. Familia orhideelor conține peste 30.000 de specii și peste 200.000 de hibrizi iar ingrijirea lor difera in functie de tipul orhideei.

Astazi vom vorbi despre Phalaenopsis, una dintre cele mai raspandite si usor de procurat la noi.

In primul rand, cand cumparam o orhidee, trebuie s-o examinam cu atentie. Planta trebuie sa fie sanatoasa, sa aiba frunzele verzi, ferme, viguroase, fara pete. Radacinile trebuie sa se vada prin vas si sa fie bine dezvoltate.

Orhideele au nevoie de lumina, asadar pervazele geamurilor sunt cele mai indicate locuri pentru a le aseza. Atentie insa, nu le place lumina directa a soarelui si vor avea de suferit.

Udarea orhideelor se face numai atunci cand radacinile devin argintii.

Vara, cand plantele vegeteaza, se uda prin scufundarea vasului intr-un recipient cu apa de la robinet (de preferat lasata 24 de ore la temperatura camerei) sau apa de ploaie. Daca planta este sanatoasa si are frunze, flori si radacini frumoase, se lasa timp de 20-25 de minute scufundata, apoi se scuge bine si se aseaza la locul ei. Daca orhideea are in dezvoltare numai o ramificatie sau deficit de radacini, lasati-o maxim 3-4 minute.

Iarna, cand ziua este mai mica si automat fotosinteza mai slaba, orhideele se uda mai rar, exact cum am spus mai sus, cand radacinile vor deveni argintii.

Pentru o aerisire mai buna a radacinilor, este indicata gaurirea vasului transparent, cu grija, fara a afecta radacinile.

Fertilizarea orhideelor se face in functie de anotimp si stadiul in care se afla planta.

Daca ati achizitionat recent o orhidee si este inflorita, aceasta nu are nevoie de nutrienti. Substratul de la producător este îmbibat cu nutrienți și hormoni sau cu bobițe de fertilizant solid care se dizolvă în timp. Cel puțin 6 luni nu mai trebuie să aplicăm nici un fel de nutrient, riscăm să ardem rădăcinile sau se poate produce fito intoxicație. Nutrienții trebuie să fie special pentru orhidee, cu excepția suplimentelor nutritive. Nutrienții pentru orhidee sunt pe bază de NPK. N=azot P=fosfor K=potasiu. Aceste trei elemente se numesc macro-elemente, pentru că au un procentaj mare. Fierul, cuprul, manganul, cobaltul,etc., sunt micro-elemente, au procentajul foarte mic.

N-azotul, stimulează dezvoltarea rădăcinilor, a frunzelor și a noilor lăstari. P-fosforul stimulează inducerea înfloririi. K-potasiul stimulează o inflorescență bogată și o întărire imunității plantei.

Asadar cumparati fertilizanti speciali pentru orhidee si folositi-i in funtie de stadiul de dezvoltare a fiecarei plante in parte.

Vara, se pot aplica de doua ori pe luna iar pe timpul iernii, doar o data pe luna.

Inmultirea orhideelor se face prin keiki sau pui bazali. Keiki (pui) pot aparea pe tijele florale sau pot fi stimulati cu o pasta speciala care se gaseste de cumparat on-line sau in magazinele specializate.

Puii bazali apar mai rar, atunci cand planta simte ca se se afla in pericol sau in conditii de stres major. Keiki se planteaza in vase mici, in substrat special pentru orhidee, numai atunci cand au radacini dezvoltate, mai mari de 5 cm. In schimb, puii bazali trebuie sa ramana in vasul unde este sau a fost planta mama.

In urmatoarele articole vom vorbi despre transplantari, daunatori, tratamente si alte aspecte legate de ingrijirea orhideelor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise