Pentru a proteja trandafirii pe timpul iernii, taierea de toamna este o etapa importanta, menita sa pregateasca tufele pentru temperaturile scazute si sa le mentina sanatoase pentru un nou sezon de crestere in primavara. Acest proces este simplu, dar necesita cativa pasi si reguli care ajuta la obtinerea rezultatelor dorite. Iata cum sa tai trandafirii toamna pentru a fi pregatiti de iernat:
1. Momentul potrivit pentru taierea trandafirilor
Taierea trandafirilor se face de obicei in toamna, dupa primul inghet usor, atunci cand planta incepe sa intre in repaus vegetativ. De regula, perioada ideala este intre sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie.
Nu se recomanda taierea prea devreme, deoarece aceasta poate stimula cresterea de noi lastari care vor fi vulnerabili la ingheturi puternice.
2. Unelte necesare pentru taiere
Foarfeca de gradina – trebuie sa fie bine ascutita si curata pentru a evita zdrobirea sau infectarea tulpinilor.
Manusi – pentru a evita ranile provocate de spinii trandafirilor.
Dizolvant pentru curatare (alcool sau o solutie dezinfectanta) – pentru a steriliza foarfeca intre taieri si a preveni raspandirea bolilor.
3. Pasi pentru taierea corecta a trandafirilor
Scurtarea tulpinilor principale: Taierea se face la aproximativ o treime din lungimea totala a ramurilor principale. Acest lucru ajuta la prevenirea ruperii ramurilor sub greutatea zapezii si protejeaza mugurii sanatosi.
Indepartarea lastarilor uscati si bolnavi: Identificati si eliminati toate ramurile uscate, bolnave sau deteriorate. Acesti lastari slabesc planta si sunt o sursa de boli.
Taierea ramurilor subtiri: Ramurile foarte subtiri si firave, care au o grosime mai mica de 0,5 cm, ar trebui eliminate, deoarece ele nu vor supravietui iernii.
Curatarea frunzelor: Indepartati frunzele ramase pe tulpini. Acestea pot adaposti agenti patogeni si insecte daunatoare, care pot supravietui iernii si pot afecta planta la primavara.
4. Tehnica corecta de taiere
Taierea se face oblic, la un unghi de 45°, cu baza mai inalta deasupra unui mugur orientat spre exterior. Aceasta orientare incurajeaza cresterea externa in primavara si previne aglomerarea lastarilor in centrul tufei.
Taiati la aproximativ 0,5-1 cm deasupra mugurelui pentru a evita deshidratarea acestuia.
Taierea trandafirilor urcatori (sau cataratori) este usor diferita fata de cea a trandafirilor clasici, deoarece acestia au nevoie sa fie ghidati si sustinuti pentru a se dezvolta pe o structura verticala. Desi taierea principala se face in general primavara, in toamna se pot realiza taieri de curatare si pregatire pentru iarna.
Pasi pentru taierea trandafirilor urcatori
Indepartarea ramurilor uscate si bolnave: Verificati intreaga structura de ramuri si eliminati ramurile uscate, bolnave sau rupte. Taiati la baza acestora, asigurandu-va ca nu raman cioturi.
Taierea ramurilor laterale: Scurtati ramurile laterale (lastarii care cresc din tulpinile principale) la 2-4 muguri (aproximativ 20-30 cm). Aceasta taiere ajuta planta sa-si concentreze resursele si previne ruperea ramurilor laterale sub greutatea zapezii.
Scurtarea ramurilor prea lungi: Daca exista ramuri principale care sunt foarte lungi, le puteti scurta usor pentru a preveni ruperea lor in timpul iernii. Nu taiati insa foarte aproape de baza, deoarece ramurile principale sunt esentiale pentru cresterea viitoare.
Legarea tulpinilor principale: In functie de structura, ghidati si legati tulpinile principale de suportul pe care se catara. Folositi legaturi flexibile (cum ar fi sfoara din material textil) care sa nu stranga prea tare tulpinile, astfel incat sa permita expansiunea lor naturala.
5. Protectia suplimentara pentru iarna
Musuroirea: Dupa taiere, in jurul bazei tulpinii, realizati un musuroi de pamant de 15-20 cm inaltime, care va proteja radacinile de inghet.
Acoperirea cu frunze uscate: Plantele pot fi invelite intr-un strat de frunze uscate sau paie, care va izola planta. Acest strat de protectie nu trebuie sa fie foarte gros, pentru a evita formarea mucegaiului.
Huse speciale pentru trandafiri: In zonele cu ierni foarte reci, puteti folosi huse textile sau cilindri din carton pentru a proteja trandafirii de gerurile puternice. Evitati materialele din plastic, care pot cauza condens si mucegai.
6. Greseli frecvente in taierea trandafirilor de toamna
Taierea prea severa: Nu este recomandat sa taiati planta prea aproape de baza in toamna. Taierile majore se fac de obicei primavara.
Neacoperirea taieturilor: In cazul unor ramuri mai groase, aplicati o pasta speciala de gradinarit peste taieturi pentru a preveni deshidratarea si infectiile.
Utilizarea uneltelor nesterilizate: Acest lucru poate duce la raspandirea bolilor de la o planta la alta.
Prin taierea corecta si pregatirea pentru iarna, trandafirii vor fi mai sanatosi si mai rezistenti, fiind gata pentru un nou sezon de crestere si inflorire in primavara urmatoare.
Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache. Descopera cum sa prepari rapid aceste...
Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganacheIntr-o craticioara, punem 3-4 linguri de ulei de masline si calim ceapa taiata marunt.
Supa crema de ciuperciRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii