Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentelor a emis un raport in care se arata ca mai mult de 400 de miligrame de cafeina pe zi - adica consumul a mai mult de patru cesti de cafea pe zi (sau bauturi energizante sau cu continut ridicat de cafeina) - pot fi nocive pentru sanatate, indeosebi pentru femeile insarcinate si tinerii care nu au implinit 18 ani.

In urma acestui raport, va fi prima data cand Uniunea Europeana va stabili doze zilnice dincolo de care consumul de cafeina (indiferent de sursa alimentara) sa fie considerat cu risc, indeosebi pentru cei cu tulburari cardiovasculare.


Pentru adulti, doza zilnica fara risc este de 400 de miligrame, o ceasca de espresso avand intre 70 si 100 de miligrame, a declarat un purtator de cuvant al Agentiei Europeane pentru Securitatea Alimentelor.


In cazul femeilor insarcinate, doza este coborata la 200 de miligrame pe zi, pentru a evita efectele asupra fatului, si la 3 miligrame pe kilogram de greutate corporala, la copii si adolescenti.


Agentia a realizat acest raport la cererea Comisiei Europene, deoarece mai multe state membre s-au aratat ingrijorate de efectele nocive ale cafeinei asupra sanatatii: boli cardiovasculare, probleme legate de sistemul nervos central, anxietate si riscurile pe care le presupune consumul de cafea pentru sanatatea fatului la femeile insarcinate.


In mai multe tari din Europa o parte a populatiei adulte consuma mai mult decat doza recomandata de 400 de miligrame pe zi. Danezii fac cel mai mare abuz de cafeina, 33% consumand mai mult decat doza recomandata, apoi urmeaza Olanda - 17,6%, Germania - 14,6%, Finlanda - 13,4%, Belgia - 10,4%, Suedia - 9% si Franta - 5,8%.

Sursa articol: dailymail.co.uk
Sursa foto: ohlin.tumblr.com

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii