Mango, regele fructelor

Cel mai popular fruct din lume, denumit "fructul fructelor" sau "regele fructelor", mango se prezinta in toata splendoarea lui in aproape o mie de soiuri, de la mici cat un cartofior pana la cele de un kilogram (de te miri cum de le mai poate tine copacul).

Mango, regele fructelor

(Articol realizat de Gabriela Abdelhafiz)

Fructul este o drupa in culori de la galben, portocaliu, nuante de verde sau rosu, de forma ovoidala, alungit, ascutit la capete, de forma unui rinichi, a unui S. Samburele este oval si mare in comparatie cu fructul. Gustul fructului variaza in functie de soi de la cel cu gust asemanator cantalupului pana la cel cu gust de prune coapte parca; iar taiatul fructului este o adevarata arta, de la taiatul felii, cubulete sau in jumatati si mancat cu lingurita.

Copacii in sine sint mari, stufosi si vesnic verzi (ma fascinau cind citeam in tinerete romanul "Vin ploile"). Frunzele sint rosiatice cand sint tinere si verzi la maturitate, aducand parca cu cele de piersic, de un verde intens, lucioase. Copacii pot ajunge pina la 300 ani si inca sa mai rodeasca.

Mango este originar din India (este si fructul lor national cum s-ar zice, considerat un fruct sacru si pomenit si in mitologia Hindu). Cultivat in subcontinentul indian de mii de ani, ajunge in estul Asiei in sec 5-4 BC, iar in sec. 10 AD ajunge in centrul si sudul Africii.

Astazi mango se cultiva in cele doua Americi (in cea de Nord doar in California si Florida), in Caraibe, Africa de Sud ci Centrala, Asia (India,China, Pakistan, Filipine...), Australia.

Asa cum este marul pentru Europa si America de Nord, asa este si mango pentru tarile tropicale. Este o sursa vitala de mincare la tropice. "Superfructul" mango este bogat in nutrienti, in fibre, antioxidanti, vitaminele A, C (care este dubla cantitativ in fructul crud), E, B6, K, in Cu, Potasiu, 17 aminoacizi, Omega 3 si 6, Zinc, pectine, amidon.

Fructul verde este folosit antiscorbut. In probleme gastro-intestinale fructul necopt cu sare si miere este folosit in indigestii, dizenterie,d ispepsii. De asemenea este folosit in problemele bilei, intareste secretia intestinala si ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, invioreaza, ajuta la redarea poftei de mancare, intareste muschiul inimii. De asemenea fructul copt ajuta in cazul "orbirii nocturne" datorat deficientei de vitamina A, ajuta contra mancarimilor la ochi si contra uscaciunii ochilor. Coaja este un bun stimulent tonic. Frunzele sub forma de infuzie sau uscate si pisate (2 lingurite pe zi) sunt folositoare in caz de diabet.

In alimentatie mango se foloseste in multe forme: conservat, nectar, uscat (folosit mult in bucataria asiatica ca si condiment), jeleuri, inghetate, gemuri, proaspat, chutney (in India se folosesc fructele verzi, dar in alte parti se foloseste fructul copt; englezii il adora si l-au introdus in propria bucatarie).

Fructele necoapte se pastreaza in pungi de hirtie la temperatura camerei, iar cele coapte la frigider pentru o saptamana (depinzind de gradul de coacere). Pulpa de mango se pastreaza bine in pungi de nylon la congelator. Feliile uscate se maninca ca si cipsuri.

Si, ca si fructul de papaya, fructul verde de mango din cauza peptinei se foposeste pentru fragezrea carnii. In Mexic fructele feliate se maninca cu sare si boia iute, in Indonezia si Tailanda se vinde pe strada cu sare si zahar sau boia iute .....si lista e lunga.

Intr-adevar un superfruct, regele fructelor.

Si acum citeva retete mai exotice:

Salsa de mango si avocado

1 avocado curatat si taiat cubulete

1 mango curatat si taiat cubulete

1 ceapa mica tocata

1 ardei iute rosu taiat feliute (pentru cine nu maninca iute se folosesc ardeii capia rosii)

1 lingura frunze tocate de coriandru

sucul de la o lamiie

Se pune lamaie peste avocado. Se adauga restul ingredientelor. Se serveste cu carne de porc, pui sau peste sau se serveste cu chipsuri.

Tiramisu

1 cutie mascarpone sau Philadelphia

1 cutie iaurt aromat cu vanilie

6 linguri zahar

1/2 ceasca frisca

1/3 ceasca suc pur de mango(fara apa)

1/4 ceasca rom

piscoturi

felii de la un mango mare

1/4 ceasca ciocolata alba topita

frunze de menta

Branza se bate cu iaurtul si zaharul si se lasa deoparte. Se amesteca sucul de mango cu romul, se inmoaie piscoturile in acest amestec si se pun in strat compact in vas de sticla (un rand). Deasupra se pune 1/2 din crema de brinza, apoi felii de mango. Se pun iar piscoturi inmuiate in suc + rom, deasupra iar crema si apoi ciocolata alba

Se da la rece cam 1/2-1 ora si se orneaza cu restul de fructe feliate si frunze de menta.

Sos de mango

1 1/2 mango, fara coaja, taiat cubulete

1 lingura miere

1 lingura otet de mere (daca nu gasiti de orez)

2 linguri suc de lamaie

Se amesteca totul la robot si se serveste cu frigarui de pui.

(un sos asemanator din mango, ginger ras, miere si otet se serveste cu creveti la gratar)

Salata de mango

mango felii

brinza mozzarella felii

busuioc verde

suc de lamiie

sare, piper

paine bagheta feliata si prajita

Pe un platou se pun alternativ felii de mango si brinza, se stropesc cu lamiie si se presara sare, busuioc tocat si piper.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor