Metoda prin care iti poti lumina camera cu un cartof

E adevarat, un cartof este ca o baterie, nu doar pentru corp, ci chiar si pentru un bec.    Becurile clasice au nevoie de o cantitate mare de curent pentru a face un pic de lumina, pentru ca o mare parte din energia necesara este transformata in caldura. In schimb, beculetele de tip LED au nevoie de o cantitate mult mai mica de energie, pentru ca lumina lor este una rece.  Aceasta energie se poate obtine foarte usor dintr-un cartof.   

Metoda prin care iti poti lumina camera cu un cartof

De exemplu, profesorul de stiinta si de agricultura, Haim Rabinovitch, si echipa sa, au descoperit ca folosirea feliilor de cartofi, puse intre un catod din cupru si un anod din zinc, care sunt conectate cu un fir, pot lumina camera, prin folosirea unor beculete LED. Iar acest tip de baterie poate avea o durata de viata de pana la 40 de zile.
De ce cartofii? Oamenii de stiinta au constatat faptul ca ei ajuta la alimentarea energiei, actionand ca o punte intre metale. Cartoful permite electronilor sa se plimbe prin fir, creand electricitate.
Pentru un alt model de baterie din cartofi, care functioneaza chiar mai bine, aveti nevoie de urmatoarele: 3 cartofi, 3 monede din cupru, 3 celstisori de tip crocodil, 3 cuie zincate, o bucata de sarma de cupru si un led.

In fiecare cartof se baga moneda si cuiul, iar de moneda se prinde clestisorul crocodil.

Se repeta acelasi procedeu pentru fiecare dintre cei 3 cartofi, apoi se leaga cartofii intre ei cu sarma de cupru, astfel incat sa avem un cui de pe un cartof conectat la un celstisor de pe alt cartof. In acest fel vom obtine un circuit care se va termina cu doua capete de sarma libere, unul fiind legat doar de un cui, celalalt doar de un clestisor crocodil. Cele doua capete libere de sarma se vor lega la cate unul dintre cele doua picioruse ale ledului.

Veti vedea ca ledul se va aprinde si se va stinge abia dupa 30 - 40 de zile.

Sursa foto: materia.nl

Sursa articol: bbc.co.uk

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise