E adevarat, un cartof este ca o baterie, nu doar pentru corp, ci chiar si pentru un bec. 
 
Becurile clasice au nevoie de o cantitate mare de curent pentru a face un pic de lumina, pentru ca o mare parte din energia necesara este transformata in caldura. In schimb, beculetele de tip LED au nevoie de o cantitate mult mai mica de energie, pentru ca lumina lor este una rece. 

Aceasta energie se poate obtine foarte usor dintr-un cartof. 
 
De exemplu, profesorul de stiinta si de agricultura, Haim Rabinovitch, si echipa sa, au descoperit ca folosirea feliilor de cartofi, puse intre un catod din cupru si un anod din zinc, care sunt conectate cu un fir, pot lumina camera, prin folosirea unor beculete LED. Iar acest tip de baterie poate avea o durata de viata de pana la 40 de zile.
 
De ce cartofii? Oamenii de stiinta au constatat faptul ca ei ajuta la alimentarea energiei, actionand ca o punte intre metale. Cartoful permite electronilor sa se plimbe prin fir, creand electricitate.
 
Pentru un alt model de baterie din cartofi, care functioneaza chiar mai bine, aveti nevoie de urmatoarele: 3 cartofi, 3 monede din cupru, 3 celstisori de tip crocodil, 3 cuie zincate, o bucata de sarma de cupru si un led. In fiecare cartof se baga moneda si cuiul, iar de moneda se prinde clestisorul crocodil.  Se repeta acelasi procedeu pentru fiecare dintre cei 3 cartofi, apoi se leaga cartofii intre ei cu sarma de cupru, astfel incat sa avem un cui de pe un cartof conectat la un celstisor de pe alt cartof. In acest fel vom obtine un circuit care se va termina cu doua capete de sarma libere, unul fiind legat doar de un cui, celalalt doar de un clestisor crocodil. Cele doua capete libere de sarma se vor lega la cate unul dintre cele doua picioruse ale ledului. Veti vedea ca ledul se va aprinde si se va stinge abia dupa 30 - 40 de zile. 

Sursa foto: materia.nl
Sursa articol: bbc.co.uk
 

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii