Desigur, textura "traditionala" difera de la un oras la altul. De pilda, in Palermo se consuma cu bucti consistente de gheata, in alte orase - aproape la fel de fin ca un sorbet, iar, in unele tari, preparatul a devenit popular ca bautura mai mult decat ca desert, servindu-se semilichid.
Alte ingrediente clasice: migdale, mandarine, portocale si portocale rosii, cafea, menta, fructe de padure (mai ales capsune, mure, zmeura si dude negre), rodie. In regiunea siciliana Catania este foarte populara Granita cu ciocolata.
PONT: Cand puneti compozitia la congelator, alegeti un vas lat si intins, care sa permita inghetarea rapida si sfaramarea facila a pojghitelor de gheata formate (procedura care ar trebui realizata cam o data la 30 min). La servire, se folosesc pahare de parfait sau boluri mici, iar linguritele trebuie tinute la congelator si ele, pentru a nu topi cristalele de gheata in timpul servirii.
Cum se face laptele de migdale? 4 parti lapte se pun la fiert. Se adauga o parte migdale proaspete macinate (cu coaja cu tot) si o parte migdale inalbite, decojite si intregi, apoi se lasa la foc mic 30 minute. Se opreste focul si se lasa la infuzat (cu capac) pentru 20 minute. Se foloseste un blender pentru a omogeniza compozitia , apoi se adauga 1/10 parti esenta de migdale (cantitaea variaza dupa gust) si 1/8 parti zahar.
Cand a inghetat complet, se "zgarie" fulgi de gheata cu o furculita direct in vasele de servire. Se baga la congelator pentru inca o ora. Cand se serveste, trebuie sa arate ca o gramajoara de cristale "uscate" de gheata rosie si se decoreaza cu frunzulitele de menta.
Espresso Granita
Recomandari pentru tine si casa ta
pana la 12 rate
- 14 comentarii
-
-
Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 24 iunie 2010
Foarte grea alegere,toate par minunate.
-
Maria, 04 iunie 2010
Minunate retete!Va multumim ca le impartasiti cu noi.
-
Catalina (Chef de cuisine) , 04 iunie 2010
Numai bun pentru zilele calde care vor veni.
-
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 04 iunie 2010
bune!
-
constanta proca (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010
Arata foarte bine...
-
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010
Arata minunat! Bune retete.
-
mira (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010
Retete frumos prezentate, indicate sursele fotografiilor... Asa da!
-
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010
Un articol foarte bun,pentru cine isi permite,ca nu este obligatoriu sa-l serveasca''''orsicine''''Merge de minune cu miere de albine,sigur am sa-l testez si am sa pun reteta.Felicitari pentru articol,noroc cu intrebarile de la concurs,asa am dat peste articol.Aveti votul meu.
-
Eugen, 03 iunie 2010
Pacat de asa ,,bunatati".Acestea sunt racoritoare,dar numai pe moment.Avand si zahar din belsug,nu este o racoritoare pentru orisicine.Mai ales ca dupa ce o consumi,iti provoaca o sete si mai mare.De ce oare in ,,tarile calde" se consuma numai ceai fierbinte? Acestea sunt bune pentru comercianti.S-ar inbogati peste noapte si pe noi ne-ar ,,racori" la buzunare.
-
flory avram (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010
Este preferata fiicei mele,nu-i scpa nici o ocazie,mai ales cand mergem la mare!Racoritoare!
-
Sidy (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010
Normal ca ne-ati facut deja pofta ! Multumim si pentru retete...ce bune vor fi acestea la 35 de grade ! Minunata Garnita usora, savurosa si extraordinar de racoritoare, cum bine ziceti voi...
-
Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 02 iunie 2010
Felictari! Un articol bine venit acum la inceputul verii si reteta granitei,pe care eu sincer nu o stiam.Multumim
-
Lia Maria (Chef de cuisine) , 02 iunie 2010
Felicitari!pentru publicarea acestor minunatii... un articol foarte bun, retete noi si deosebite, cel putin pentru mine.
zana b. (Chef de cuisine) , 29 iunie 2010
Cred ca toate sunt bune si racoritoare1