Mosii de vara. Traditii, obiceiuri si superstitii de Sambata mortilor

Mosii de vara, cunoscuti si ca Sambata Mortilor sau Mosii de Rusalii, sunt o sarbatoare traditionala romaneasca dedicata pomenirii mortilor. Aceasta se celebreaza in sambata de dinaintea Rusaliilor si este marcata de numeroase traditii, obiceiuri si superstitii. Iata o prezentare detaliata a acestora:

Mosii de vara. Traditii, obiceiuri si superstitii de Sambata mortilor

Mosii de vara, cunoscuti si ca Sambata Mortilor sau Mosii de Rusalii, este o sarbatoare traditionala romaneasca dedicata pomenirii mortilor. Aceasta se celebreaza in sambata de dinaintea Rusaliilor si este marcata de numeroase traditii, obiceiuri si superstitii. Iata o prezentare detaliata a acestora:

Traditii: pomenirea mortilor:

Bisericile tin slujbe speciale pentru pomenirea mortilor, la care credinciosii participa pentru a se ruga pentru sufletele celor adormiti. Preotii citesc pomelnicele si pomenesc numele celor decedati.

Impartirea de pomana:

Oamenii pregatesc mancare, bautura si alte daruri pe care le ofera in amintirea celor trecuti in nefiinta. Printre alimentele traditionale se numara coliva, colacii, fructele, vinul si diverse mancaruri gatite. Pomana este impartita rudelor, prietenilor si persoanelor sarace.

Coliva:

Coliva este un preparat traditional din grau fiert, zahar, nuci si mirodenii, simbolizand invierea si viata vesnica. Ea este sfintita de preot si apoi impartita credinciosilor.

Curatarea si impodobirea mormintelor:

Mormintele sunt curatate si ingrijite inainte de Mosii de vara. Se aduc flori proaspete si se aprind lumanari sau candele la morminte.

Rugaciuni si ritualuri:

Credinciosii se roaga atat acasa, cat si la biserica pentru odihna sufletelor celor decedati. Ritualurile includ aprinderea de lumanari si tamaierea.

Obiceiuri
Femeile poarta haine de doliu:

In unele regiuni, femeile poarta haine de doliu si participa la slujbele de pomenire dis-de-dimineata.

Vase cu apa la porti:

Se obisnuieste sa se lase vase cu apa la portile caselor pentru ca sufletele sa se poata racori.
Impartirea de vase cu mancare:

In anumite zone, vasele de lut sau ceramica, pline cu mancare si bautura, sunt impartite pentru pomenirea mortilor.

Colaci si colive impartite in cimitir:

Colacii si colivele sunt impartite in cimitir, direct la mormintele celor dragi.

Superstitii
Respectarea stricta a obiceiurilor:

Se crede ca nerespectarea traditiilor poate aduce ghinion si nemultumirea sufletelor celor decedati.

Luminile si focurile:

Aprinderea de lumanari si candele la morminte este considerata esentiala, deoarece se crede ca sufletele mortilor au nevoie de lumina pentru a-si gasi drumul.

Aducerea sufletelor acasa:

In unele zone, se crede ca sufletele mortilor vin acasa de Mosii de vara, iar oamenii trebuie sa le primeasca cu ofrande si rugaciuni.

Evitarea muncii grele:

Se evita munca grea si activitatile casnice dificile, deoarece se crede ca aceste lucruri ar putea deranja sufletele celor adormiti.

Semnificatie
Mosii de vara au o semnificatie profunda in cultura romaneasca, fiind un moment de reflectie si respect pentru cei trecuti in nefiinta. Aceasta sarbatoare evidentiaza legatura spirituala dintre cei vii si cei morti si accentueaza importanta rugaciunilor si pomenirilor pentru odihna sufletelor celor decedati. Prin traditii, obiceiuri si superstitii, comunitatile isi pastreaza vie memoria stramosilor si isi reafirma credinta in continuitatea vietii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Dulciuri diverse

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa

Bucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata. Reteta simpla si delicioasa

Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata. Reteta simpla si delicioasa

Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata, o reteta simpla si delicioasa, perfecta pentru gustari sau aperitive....

Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata. Reteta simpla si delicioasa
Supa de toamna cu linte si oua de prepelita

Supa de toamna cu linte si oua de prepelita

Se spala lintea, se scurge si se acopera cu apa fiarta, intr-un castron pe care il acoperim cateva minute.

Supa de toamna cu linte si oua de prepelita
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise