Papaya, fructul ingerilor

"Copacul medicament”, "pepenele sanatatii" sau cum l-a denumit Cristofor Columb cind a calcat pe pamintul Americii,"fructul ingerilor", toate aceste denumiri se refera la deliciosul (pentru unii) si dulcele fruct de papaya.

Papaya, fructul ingerilor

(Un articol de Gabriela Abdelhafiz)

Planta este originara din America Centrala iar in jurul anului 1600 spaniolii o plantau in coloniile din Oceanul Pacific, de unde a fost dusa in India; acum este prezenta in toate tarile subtropicale.

Copacul - care de fapt este o iarba inalta - poate creste pina la 9 m inaltime, are tulpina tubulara si goala si parca seamana pe undeva cu palmierul.

Planta are viata scurta, se obtine din seminte si creste foarte repede. Sunt peste 40 de varietati in lume. Fructele au forma de para, cu coaja galbena si greutate cam de 300g (soiul hawaian) sau cu coaja de diferite nuante de verde si greutatea de pina la 3-4 kg (soiul mexican). Miezul are o consistenta untoasa, avand culori de la portocaliu intens la roz de somon.

Cavitatea interioara este plina cu seminte mici, negre (seamana cu bobul de piper) care la randul lor sint comestibile.

De obicei cind te gindesti la a minca un fruct, in minte iti vine strugurele, banana, marul sau portocala... toate, ce-i drept, sunt grozave, dar nu au calitatile mult neindreptatitului fruct de papaya.

Acest "fruct medicament” este plin de nutrienti:

O portie de fruct contine 150% din portia zilnica necesara de vitamina C (unul din cei mai eficienti antioxidanti) si cu cat este mai copt, numarul de antioxidanti e mai mare; beta-carotenul din fruct ajuta in lupta contra radicalilor liberi. Fructul are o mare cantitate de "colesterol bun", vitamina A, E, acid folic, potasiu, cupru, zinc, fibre. Papaya asigura 2% din necesarul de fier din organism si 4% din cel de calciu.

Si ce este poate cel mai important si acorda fructului de papaya superioritate este continutul de papaina (continut mai ales in fructul necopt, baza frunzelor si alte parti), o enzima datorita careia medicina homeopata recomanda papaya in bolile de stomac si diaree.

Si lista beneficiilor nu s-a terminat, sunt multe: papaya ajuta in bolile de inima, scaderea tensiunii arteriale, prevenirea atacurilor de cord, diabet, arteroscleroza, prevenirea cancerului, antiinflamatoriu, suport in imunitatea organismului, ulcer, ulceratii in caz de diabet, ulceratii varicoase... De mentionat ca minunatul fruct de papaya apara plaminii nefumatorilor care traiesc in jurul fumatorilor (asa-zisii fumatori pasivi). Si ceva nou, se pare, a minca fructe de papaya si a bea ceai verde rece ajuta in cazul cancerului de prostata.

Din papaina se obtine un fel de gel care ajuta in cazul intepaturilor de meduze si de albine, taieturilor, arsurilor. Si nu este de ignorat ca din extract de papaina s-a obtinut o injectie care se pare ca da rezultate bune in cazul discopatiei (ajuta la refacerea cartilagiilor). Extractul de papaina se foloseste in cantitati mici la curatirea lentilelor de contact. In tarile asiatice din frunze se face un ceai care se crede  ca este eficient contra malariei. Dar iata si o contraindicatie: in cazul femeilor gravide se pare ca in cantitati mai mari ar putea provoca avorturi.

Si acum in domeniul alimentar, o alta "minune" a fructului de papaya: este folosit pe scara larga sub forma de pudra la fragezirea carnii. Dar se poate folosi si proaspat: se unge cu o felie de fruct carnea si se lasa citeva ore asa. Cei din tarile unde se cultiva acest fruct folosesc frunzele pentru infasurarea carnii peste noapte.

Idei de preparat papaya:

- fructul se maninca ca atare taiat in lungime si curatat de simburi (unii stropesc fructul cu lamaie), se foloseste in prepararea salatelor si in diferite retete.

- daca il folositi in salate de fructe adaugati papaya taiata in cubulete cu putin timp inainte de a servi salata. Se foloseste mai ales in salate de citrice.

O idee:scobiti un fruct dupa ce l-ati taiat in lung in jumatate si curatat de simburi si il umpleti cu salata de fructe: delicios si aspectuos!

- semintele pisate se folosesc in salate cu vinegreta.

- din papaya, capsuni si iaurt se face o bautura racoritoare si sanatoasa

- din papaya taiat cuburi si suc de portocale se face un gem foarte bun

- fructul de papaya se combina bine cu porc la gratar, pui, curcan afumat si fructe de mare.

- se poate servi cu felii de brinza mai tare

Cateva retete:

SALSA DE PAPAYA:

Ingrediente:

cam 1 kg pulpa de papaya bine coapta, cubulete

1 ardei iute, mare, rosu, fara seminte

1 catel mare de usturoi tocat mic

1/2 cesca ceapa rosie tocata fin

1/4 ceasca frunze de coriandru tocate mic

1/2 ceasca suc de lamiie verde(lime)

Mod de preparare:

Se amesteca totul la blender si se serveste cu pui la gratar sau creveti(tot gratar)

SALATA DE PUI CU PAPAYA SI MANGO

Ingrediente:

un piept de pui

1/2 mango fara coaja si taiata felii mari

1/2 papaya fara coaja si taiat tot felii

1 salata mica verde

1/2 ceasca vin alb sec

sare, piper

1 lamaie

o ramura de cimbru

citeva felii de lamiie verde

1/2 ceasca maioneza cu curry 

 

Mod de preparare:

Se combina sare, piper, vin, lamaie, cimbru intr-un vas, se pune pieptul de pui si se adauga apa cat sa acopere; se fierbe cam 10 min si se lasa sa se raceasca cam 40 min. Se taie pieptul in felii oblic.

Pe un platou se pun frunze de salata si alternativ feliile de pui, mango si papaya (asezate sub forma de evantai). Se garniseste cu felii de lamaie verde si se pun gramajoare de maioneza din loc in loc.

BRUSCHETA CU PAPAYA

Ingrediente:

1 papaya taiat in cuburi mici

1 rosie tocata

1 /2 ceapa rosie tocata marunt

1 ardei tocat mic

1/4 ceasca busuioc verde tocat

2 linguri zahar

1/4 ceasca otet de vin rosu

1/4 ceasca ulei vegetal

1/2 lingurita pudra de mustar

2 cepe verzi taiate rondele

o bagheta frantuzeasca

2 lingury seminte de papai

Mod de preparare:

Se amesteca papaya, rosia, ceapa rosie si busuiocul intr-un castron. Se amesteca la blender semintele de papaya, zaharul, otetul, uleiul, mustarul si ceapa verde. Se toarna peste amestecul din castron si se amesteca. Se taie painea in felii si se serveste cu amestecul din castron deasupra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise