"Copacul medicament”, "pepenele sanatatii" sau cum l-a denumit Cristofor Columb cind a calcat pe pamintul Americii,"fructul ingerilor", toate aceste denumiri se refera la deliciosul (pentru unii) si dulcele fruct de papaya.
(Un articol de Gabriela Abdelhafiz)

Planta este originara din America Centrala iar in jurul anului 1600 spaniolii o plantau in coloniile din Oceanul Pacific, de unde a fost dusa in India; acum este prezenta in toate tarile subtropicale.

Copacul - care de fapt este o iarba inalta - poate creste pina la 9 m inaltime, are tulpina tubulara si goala si parca seamana pe undeva cu palmierul.

Planta are viata scurta, se obtine din seminte si creste foarte repede. Sunt peste 40 de varietati in lume. Fructele au forma de para, cu coaja galbena si greutate cam de 300g (soiul hawaian) sau cu coaja de diferite nuante de verde si greutatea de pina la 3-4 kg (soiul mexican). Miezul are o consistenta untoasa, avand culori de la portocaliu intens la roz de somon.

Cavitatea interioara este plina cu seminte mici, negre (seamana cu bobul de piper) care la randul lor sint comestibile.

De obicei cind te gindesti la a minca un fruct, in minte iti vine strugurele, banana, marul sau portocala... toate, ce-i drept, sunt grozave, dar nu au calitatile mult neindreptatitului fruct de papaya.

Acest "fruct medicament” este plin de nutrienti:

O portie de fruct contine 150% din portia zilnica necesara de vitamina C (unul din cei mai eficienti antioxidanti) si cu cat este mai copt, numarul de antioxidanti e mai mare; beta-carotenul din fruct ajuta in lupta contra radicalilor liberi. Fructul are o mare cantitate de "colesterol bun", vitamina A, E, acid folic, potasiu, cupru, zinc, fibre. Papaya asigura 2% din necesarul de fier din organism si 4% din cel de calciu.

Si ce este poate cel mai important si acorda fructului de papaya superioritate este continutul de papaina (continut mai ales in fructul necopt, baza frunzelor si alte parti), o enzima datorita careia medicina homeopata recomanda papaya in bolile de stomac si diaree.

Si lista beneficiilor nu s-a terminat, sunt multe: papaya ajuta in bolile de inima, scaderea tensiunii arteriale, prevenirea atacurilor de cord, diabet, arteroscleroza, prevenirea cancerului, antiinflamatoriu, suport in imunitatea organismului, ulcer, ulceratii in caz de diabet, ulceratii varicoase... De mentionat ca minunatul fruct de papaya apara plaminii nefumatorilor care traiesc in jurul fumatorilor (asa-zisii fumatori pasivi). Si ceva nou, se pare, a minca fructe de papaya si a bea ceai verde rece ajuta in cazul cancerului de prostata.

Din papaina se obtine un fel de gel care ajuta in cazul intepaturilor de meduze si de albine, taieturilor, arsurilor. Si nu este de ignorat ca din extract de papaina s-a obtinut o injectie care se pare ca da rezultate bune in cazul discopatiei (ajuta la refacerea cartilagiilor). Extractul de papaina se foloseste in cantitati mici la curatirea lentilelor de contact. In tarile asiatice din frunze se face un ceai care se crede  ca este eficient contra malariei. Dar iata si o contraindicatie: in cazul femeilor gravide se pare ca in cantitati mai mari ar putea provoca avorturi.

Si acum in domeniul alimentar, o alta "minune" a fructului de papaya: este folosit pe scara larga sub forma de pudra la fragezirea carnii. Dar se poate folosi si proaspat: se unge cu o felie de fruct carnea si se lasa citeva ore asa. Cei din tarile unde se cultiva acest fruct folosesc frunzele pentru infasurarea carnii peste noapte.

Idei de preparat papaya:


- fructul se maninca ca atare taiat in lungime si curatat de simburi (unii stropesc fructul cu lamaie), se foloseste in prepararea salatelor si in diferite retete.
- daca il folositi in salate de fructe adaugati papaya taiata in cubulete cu putin timp inainte de a servi salata. Se foloseste mai ales in salate de citrice.
O idee:scobiti un fruct dupa ce l-ati taiat in lung in jumatate si curatat de simburi si il umpleti cu salata de fructe: delicios si aspectuos!
- semintele pisate se folosesc in salate cu vinegreta.
- din papaya, capsuni si iaurt se face o bautura racoritoare si sanatoasa
- din papaya taiat cuburi si suc de portocale se face un gem foarte bun
- fructul de papaya se combina bine cu porc la gratar, pui, curcan afumat si fructe de mare.
- se poate servi cu felii de brinza mai tare

Cateva retete:

SALSA DE PAPAYA:


Ingrediente:

cam 1 kg pulpa de papaya bine coapta, cubulete
1 ardei iute, mare, rosu, fara seminte
1 catel mare de usturoi tocat mic
1/2 cesca ceapa rosie tocata fin
1/4 ceasca frunze de coriandru tocate mic
1/2 ceasca suc de lamiie verde(lime)

Mod de preparare:
Se amesteca totul la blender si se serveste cu pui la gratar sau creveti(tot gratar)


SALATA DE PUI CU PAPAYA SI MANGO

Ingrediente:
un piept de pui
1/2 mango fara coaja si taiata felii mari
1/2 papaya fara coaja si taiat tot felii
1 salata mica verde
1/2 ceasca vin alb sec
sare, piper
1 lamaie
o ramura de cimbru
citeva felii de lamiie verde
1/2 ceasca maioneza cu curry 
 
Mod de preparare:
Se combina sare, piper, vin, lamaie, cimbru intr-un vas, se pune pieptul de pui si se adauga apa cat sa acopere; se fierbe cam 10 min si se lasa sa se raceasca cam 40 min. Se taie pieptul in felii oblic.
Pe un platou se pun frunze de salata si alternativ feliile de pui, mango si papaya (asezate sub forma de evantai). Se garniseste cu felii de lamaie verde si se pun gramajoare de maioneza din loc in loc.

BRUSCHETA CU PAPAYA

Ingrediente:

1 papaya taiat in cuburi mici
1 rosie tocata
1 /2 ceapa rosie tocata marunt
1 ardei tocat mic
1/4 ceasca busuioc verde tocat
2 linguri zahar
1/4 ceasca otet de vin rosu
1/4 ceasca ulei vegetal
1/2 lingurita pudra de mustar
2 cepe verzi taiate rondele
o bagheta frantuzeasca
2 lingury seminte de papai

Mod de preparare:

Se amesteca papaya, rosia, ceapa rosie si busuiocul intr-un castron. Se amesteca la blender semintele de papaya, zaharul, otetul, uleiul, mustarul si ceapa verde. Se toarna peste amestecul din castron si se amesteca. Se taie painea in felii si se serveste cu amestecul din castron deasupra.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Cristiana Toma, 27 februarie 2016

    Și, ați ajuns să mâncați fructe sau nu?

  • Fara foto

    Syd Florin, 21 ianuarie 2016

    Am luat si eu unul ,dar e putin amar..oare de ce?????

  • Fara foto

    Neamtu Cristina, 30 mai 2015

    Unde se gaseste ?

  • Fara foto

    Iulia Ristic, 02 mai 2015

    Incercati o aroma noua, dar nu uitati nici fructele si legumele traditionale!

  • Fara foto

    Cristina Nicusor, 08 aprilie 2015

    incercati fructul de papaya

  • Fara foto

    Ma Mo, 02 aprilie 2015

    eu am cumparat de la LIDL. papaya si ai in el ffff.multe seminte se gasesc. am dat 9 lei buc.

  • Fara foto

    Ion Voinea, 02 august 2014

    Eu am consumat fructul si am plantat papaya.Am deja 3 plante de 50cm .Multumec mult ptr. informatiile date,asa stiu cum sa le ingrijesc sa pot obtine fructe.

  • Fara foto

    Denisa Ștefănescu, 08 aprilie 2014

    "Fructul are o mare cantitate de "colesterol bun"" Normal ca are, ca astia sunt acizi grasi nesaturati care se gasesc in fructe, asa cum acizii grasi saturati (adica acel "colesterol rau") se gasesc DOAR la ce provine de la animale. Si chestia aia cu beta-carotenul care ajuta la lupta contra radicalilor, beta-carotenul se transforma in organism in vitamina A, e bun pentru ochi. Cu radicalii se ocupa antioxidanti (vitamina C, acid folic, de exemplu). Articolul ofera multe informatii, da se vede ca e dat copy-paste de pe net, sau cine l-a scris nu are deloc habar de lucrurile astea. Pacat, ca doar si lucrurile astea sunt legate strans de alimentatie.

  • Fara foto

    Palanceanu Oltica, 10 noiembrie 2013

    de unde putem gasi seminte de papaya?

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Voi incerca si eu salata de pui cu papaya si mango.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Am facut si eu salsa de papaya,mi-a placut.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 iulie 2009

    Gabriela, felicitari pentru articol, sunt noutati pentu mine.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

    Daca e asa bogat in antioxidanti, fier, calciu, colesterol bun, atunci isi merita denumirile de ,,copac medicament,, si ,,pepenele sanatatii,, insa pacat ca nu creste si la noi sa putem consuma din belsug.

  • Fara foto

    CARMEN DIACONESCU, 07 iunie 2009

    Foarte interesant articolul dumneavoastra si retetele la fel.

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 06 iunie 2009

    Foarte interesant articolul. Nu stiam multe. Multumesc.

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    In cel mai scurt timp am sa incerc aceste retete ...multumesc!

  • crystyna

    Crystyna (Chef de cuisine) , 21 mai 2009

    Cand vorbesc despre papaya, imi place. ma gandesc la gusul lui divin... imi place acest fruct f. mult.

  • nasea alina

    nasea alina (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    Am fost o ingrata pana la citirea acestui articol, foarte plin de noutati, deoarece din cauza semintelor, am ocolit mereu acest fruct. Azi...adica maine trebuie sa fac o raita si cred ca voi cumpara de la real sau cora. Mutumesc ca mi-ai deschis "universul cunoasterii"!

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 17 mai 2009

    Da,interesant articol,mai ales pentru persoanele care abia acum descopera aroma si gustul acestui fruct.Imi place mult in salate ,in care pun si si semintele , dar il folosesc si in combinatiile cu carne.Am cateva retete tailandeze foarte gustoase pe baza de papay,care fac deliciul familiei mele.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    E un articol frumos cu destule amanunte legate de acest fruct.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    In fine! Foarte interesant mai ales din punct de vedere medical. Cum recunoastem cand este copt? Spre rusinea mea, sunt foarte refractar la acest fruct. (sau am fost, articolul m-a convins). Multumesc!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    Intradevar fructul de papaya este bun,din pacate la noi in comert se mai gaseste,dar nu este atat de gustos.El oricum dupa parerea mea nu este foarte parfumat.Suna bine reteta de salata de pui,am sa o incerc si eu.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    Interesant articol,interesante si gustoase retete.