Pastarnacul (Pastinaca), originar din zona mediteraneana, se foloseste in alimentatie inca din cele mai vechi timpuri. Grecii au fost cei care, in perioada Antichitatii, au descoperit si virtutile medicale ale acestei plante si au fost primii care au inceput cultivarea ei.
(Un articol de Maria Vekas)

De la pastarnac se folosesc radacinile si frunzele foarte tinere. Radacinile pot fi rotunde si turtite sau conice, asemanatoare cu morcovii. Dimensiunile radacinii depind de cantitatea de apa pe care a primit-o planta in perioada de crestere. Radacina are culoare alb-galbuie si un gust dulceag  care se transmite preparatelor culinare la care este folosita.

Pastarnacul, foarte hranitor, este bogat in vitamine, ca de exemplu vitaminele  B, A, E si C, contine amidon, zaharuri, pectina, lipide, saruri minerale, mai ales potasiu si magneziu. Contine folati care ajuta la formarea globulelor rosii, fiind indicat in anemii si boli ale sangelui. In stare proaspata are un rol racoritor, ca telina.

Frunzele si lastarii tineri se folosesc la aromatizarea ciorbelor si supelor  de legume. Radacina de pastarnac se foloseste in ciorbe, dar si ca garnitura langa preparatele de carne. Intra, de asemenea, in componenta multor retete de ghiveciuri de legume sau muraturi, avand un gust usor picant. Pastarnacul proaspat se poate adauga – ras sau taiat felii foarte subtiri – la salate.

Va propun cateva retete cu pastarnac:


FRIPTURA DE VITEL CU SOS DE PASTARNAC

Ingrediente (2 portii):
400g. pulpa de vitel, 300g. pastarnac, 1 ceapa, ½ lingurita nucsoara, 4 linguri ulei de masline, 1 lingura faina, 4 linguri vin alb aromat, sare, piper;

Mod de preparare:
1. Se condimenteaza carnea si se prajeste la gratar sau in tigaie. Se scoate pe un platou, se acopera cu folie de aluminiu si se pastreaza la cald.

2. Se rade pastarnacul, se acopera cu apa si se fierbe 20 minute, apoi se paseaza.

3. Se caleste ceapa curatata si tocata marunt, in ulei. Cand incepe sa se ingalbeneasca, se adauga faina si nucsoara. Se toarna vinul si se amesteca bine ca sa nu faca cocoloase si se lasa sa mai fiarba 10 minute. Se ia de pe foc, se lasa 5 minute la racit  si apoi se paseaza. Se amesteca sosul obtinut cu piureul de pastarnac si se mai tine 10 minute la foc potrivit, pana incepe sa se ingroase. Se condimenteaza cu sare si piper si se serveste in farfurii calde, alaturi de carnea prajita.



SALATA DE PASTARNAC SI PRUNE USCATE


Ingrediente (2 portii):
250 g. pastarnac,  100g. prune uscate, rehidratate in 50 ml. coniac, 1 lingurita seminte de chimen, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita  otet balsamic, sare, piper;

Mod de preparare:
1. Se curata pastarnacul de coaja si se rade pe razatoarea mare sau se taie felii foarte subtiri. Se stropeste cu otetul balsamic si se lasa in castron 5 minute. Se adauga prunele uscate, scurse de coniac, chimenul, uleiul, sarea si piperul.

2. Se amesteca ingredientele si se lasa la rece 15 minute, inainte de servire. Se serveste impreuna cu preparate din carne de pasare si un vin alb sec.
 

 
BULETE CU PASTARNAC


Ingrediente:
450g. pastarnac, taiat felii, 1 lingura iaurt, 25g. unt, 1 ou batut, 125g.pesmet, 1+1/2 lingurita curry, ulei pentru prajit;

Mod de preparare:
1. Se fierbe pastarnacul in apa clocotita cu sare timp de 15 minute. Se scurge si se zdrobeste. Se adauga restul ingredientelor. Se da la frigider pana se intareste.

2. Se fac 12  bulete din aluat.

3. Se incinge uleiul si se prajesc buletele cca. 2-3 minute. Se servesc fierbinti.

 

CLATITE DIN PASTARNAC CU BRANZA DE VACI

Ingrediente:
Pentru sos:
250g. branza de vaci, 75g.smantana, 5 linguri lapte, 1 legatura ceapa verde,taiata marunt,;

Pentru clatite:
450g. pastarnac ras, 1 ceapa tocata marunt, 2 catei de usturoi, zdrobiti, 4 linguri lapte, 75g. nuci taiate, 75g. stafide, 50g. caise deshidratate sau confiate, taiate marunt, 50g. pesmet, 25g.unt;

Mod de preparare:
1. Se amesteca branza de vaci  cu smantana, laptele si ceapa verde, sare si piper.

2. Se  pune intr-un vas pastarnacul ras, ceapa, usturoiul si laptele, se fierbe innabusit la foc mic, amestecand din cand in cand, timp de 15 minute. Se ia de pe foc si se adauga nucile, caisele, stafidele si pesmetul.

3. Se coc 8 clatite de 2 cm. grosime in unt incins.

4. Clatitele se servesc cu sosul de branza deasupra.

 

ROSTI DIN PASTARNAC SI MORCOVI

Ingrediente:
450g. cartofi curatati, 225g. pastarnac curatat, 225g.morcovi curatati, 1 ou batut, 25 g unt sau margarina, 1 lingura ulei;

Mod de preparare:
1. Se taie cartofii in jumatati si se fierb in apa clocotita 8-10 minute. Se scurg si se racesc.

2. Se dau cartofii, pastarnacul si morcovii prin razatoarea mare. Se amesteca legumele rase cu oul si se condimenteaza cu sare si piper.

2. Se incinge uleiul si se toarna tot amestecul cu lingura in tigaie. Se prajeste la foc mic 6-7 minute pana ce baza este facuta.

3. Se dezlipeste amestecul din tigaie, apoi se pune o farfurie deasupra si se rastoarna. Se pune cealalta parte a amestecului in tigaie si se prajeste 6-7 minute. Se orneaza cu frunze de patrunjel.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Folosesc intotdeauna pastarnac la supe si ciorbe.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

    Stim cu totii ce sanatos,aromat si gustos este. Foarte interesante retetele pe care le-ati postat.

  • murigneau

    murigneau (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2010

    Pastarnacul este o sursa de fibre, de vitamina C,fier si calciu. La piata alegeti pastarnac de marime mica sau mijlocie cel mare prea matur la mijloc este lemnos. Il folosesc in supa si ciorba pentru gustul foarte aromat.Pastarnacul are proprietati diuretice, depurative, antioxidante. Felicitari pentru retete. Gustos si sanatos! Felicitari si multumiri!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    Pastarnacul are un miros foarte bun in supe,in ciorbe,borsuri si il utilizez foarte des in bucataria mea.In ciorbe,supe,borsuri,da un gust aparte.Felicitari pentru articol.

  • Fara foto

    Victoria, 20 iulie 2009

    Eu am facut si pastarnac umplut.Este delicios.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Foarte interesant articol,recunosc ca nu la-m folosit pana acum decat la supe si ciorbe,o sa incerc si ceva din retetele de aici.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Intotdeauna am folosit pastarnacul,dar nu am stiut ca si frunzele pot fi folosite.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    Era o leguma pe care o ignoram, acum dupa ce stiu mai multe despre pastarnac e la loc de cinte prin cratitele noastre.

  • Ivanov Mirela

    Ivanov Mirela (Maestru bucatar) , 26 aprilie 2009

    Nu am stiut ca se pot folosi si frunzele de la pastarnac.Am avut multi ani pastarnac in gradina, insa nu am folosit niciodata frunze in vreo mancare. Acum imi pare rau ca nu am stiut. Poate pe viitor o sa le testez si va spun daca mi-a placut mancarea aromata cu frunze de pastarnac.

  • Fara foto

    Simona-Gabriela Paun (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2009

    Ca de obicei d-na Maria ne convinge! Dar eu am observat ca fac alergie la frunzele de pastarnac, daca le ating, sub forma de arsuri...se vindeca greu...Stie cineva de ce? Multumesc!

  • Fara foto

    marcela bozga (Maestru bucatar) , 19 aprilie 2009

    Nu fac niciodata supa sau ciorba sa nu bag si pastarnac la fiert. Sunt obsedata de legume.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2009

    Nu prea folosesc pastarnac, dar pt ca acest articol m-a convins de calitatile lui, cu siguranta il voi folosi. Erumos articol!

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 14 aprilie 2009

    Pastarnacul este foarte sanatos si gustos.Eu il pun si la ciorbe si le da un gust foarte bun.Felicitari pentru articol!

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 07 aprilie 2009

    Pe cale interna se mai foloseste pentru eliminarea parazitilor intestinali, si ajuta in cazul intoxicatiilor cu alcool, cu tutun si cele datorate excesului de carne in alimentatie,regleaza fluxul menstrual si trateaza febra si infectiile

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 aprilie 2009

    Stim cu totii ce sanatos,aromat si gustos este. Foarte interesante retetele pe care le-ati postat.Merita incercate.