Pastarnacul in bucatarie

Pastarnacul (Pastinaca), originar din zona mediteraneana, se foloseste in alimentatie inca din cele mai vechi timpuri. Grecii au fost cei care, in perioada Antichitatii, au descoperit si virtutile medicale ale acestei plante si au fost primii care au inceput cultivarea ei.

Pastarnacul in bucatarie

(Un articol de Maria Vekas)

De la pastarnac se folosesc radacinile si frunzele foarte tinere. Radacinile pot fi rotunde si turtite sau conice, asemanatoare cu morcovii. Dimensiunile radacinii depind de cantitatea de apa pe care a primit-o planta in perioada de crestere. Radacina are culoare alb-galbuie si un gust dulceag  care se transmite preparatelor culinare la care este folosita.

Pastarnacul, foarte hranitor, este bogat in vitamine, ca de exemplu vitaminele  B, A, E si C, contine amidon, zaharuri, pectina, lipide, saruri minerale, mai ales potasiu si magneziu. Contine folati care ajuta la formarea globulelor rosii, fiind indicat in anemii si boli ale sangelui. In stare proaspata are un rol racoritor, ca telina.

Frunzele si lastarii tineri se folosesc la aromatizarea ciorbelor si supelor  de legume. Radacina de pastarnac se foloseste in ciorbe, dar si ca garnitura langa preparatele de carne. Intra, de asemenea, in componenta multor retete de ghiveciuri de legume sau muraturi, avand un gust usor picant. Pastarnacul proaspat se poate adauga – ras sau taiat felii foarte subtiri – la salate.

Va propun cateva retete cu pastarnac:

FRIPTURA DE VITEL CU SOS DE PASTARNAC

Ingrediente (2 portii):

400g. pulpa de vitel, 300g. pastarnac, 1 ceapa, ½ lingurita nucsoara, 4 linguri ulei de masline, 1 lingura faina, 4 linguri vin alb aromat, sare, piper;

Mod de preparare:

1. Se condimenteaza carnea si se prajeste la gratar sau in tigaie. Se scoate pe un platou, se acopera cu folie de aluminiu si se pastreaza la cald.

2. Se rade pastarnacul, se acopera cu apa si se fierbe 20 minute, apoi se paseaza.

3. Se caleste ceapa curatata si tocata marunt, in ulei. Cand incepe sa se ingalbeneasca, se adauga faina si nucsoara. Se toarna vinul si se amesteca bine ca sa nu faca cocoloase si se lasa sa mai fiarba 10 minute. Se ia de pe foc, se lasa 5 minute la racit  si apoi se paseaza. Se amesteca sosul obtinut cu piureul de pastarnac si se mai tine 10 minute la foc potrivit, pana incepe sa se ingroase. Se condimenteaza cu sare si piper si se serveste in farfurii calde, alaturi de carnea prajita.

SALATA DE PASTARNAC SI PRUNE USCATE

Ingrediente (2 portii):

250 g. pastarnac,  100g. prune uscate, rehidratate in 50 ml. coniac, 1 lingurita seminte de chimen, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita  otet balsamic, sare, piper;

Mod de preparare:

1. Se curata pastarnacul de coaja si se rade pe razatoarea mare sau se taie felii foarte subtiri. Se stropeste cu otetul balsamic si se lasa in castron 5 minute. Se adauga prunele uscate, scurse de coniac, chimenul, uleiul, sarea si piperul.

2. Se amesteca ingredientele si se lasa la rece 15 minute, inainte de servire. Se serveste impreuna cu preparate din carne de pasare si un vin alb sec.

 

 

BULETE CU PASTARNAC

Ingrediente:

450g. pastarnac, taiat felii, 1 lingura iaurt, 25g. unt, 1 ou batut, 125g.pesmet, 1+1/2 lingurita curry, ulei pentru prajit;

Mod de preparare:

1. Se fierbe pastarnacul in apa clocotita cu sare timp de 15 minute. Se scurge si se zdrobeste. Se adauga restul ingredientelor. Se da la frigider pana se intareste.

2. Se fac 12  bulete din aluat.

3. Se incinge uleiul si se prajesc buletele cca. 2-3 minute. Se servesc fierbinti.

 

CLATITE DIN PASTARNAC CU BRANZA DE VACI

Ingrediente:

Pentru sos:

250g. branza de vaci, 75g.smantana, 5 linguri lapte, 1 legatura ceapa verde,taiata marunt,;

Pentru clatite:

450g. pastarnac ras, 1 ceapa tocata marunt, 2 catei de usturoi, zdrobiti, 4 linguri lapte, 75g. nuci taiate, 75g. stafide, 50g. caise deshidratate sau confiate, taiate marunt, 50g. pesmet, 25g.unt;

Mod de preparare:

1. Se amesteca branza de vaci  cu smantana, laptele si ceapa verde, sare si piper.

2. Se  pune intr-un vas pastarnacul ras, ceapa, usturoiul si laptele, se fierbe innabusit la foc mic, amestecand din cand in cand, timp de 15 minute. Se ia de pe foc si se adauga nucile, caisele, stafidele si pesmetul.

3. Se coc 8 clatite de 2 cm. grosime in unt incins.

4. Clatitele se servesc cu sosul de branza deasupra.

 

ROSTI DIN PASTARNAC SI MORCOVI

Ingrediente:

450g. cartofi curatati, 225g. pastarnac curatat, 225g.morcovi curatati, 1 ou batut, 25 g unt sau margarina, 1 lingura ulei;

Mod de preparare:

1. Se taie cartofii in jumatati si se fierb in apa clocotita 8-10 minute. Se scurg si se racesc.

2. Se dau cartofii, pastarnacul si morcovii prin razatoarea mare. Se amesteca legumele rase cu oul si se condimenteaza cu sare si piper.

2. Se incinge uleiul si se toarna tot amestecul cu lingura in tigaie. Se prajeste la foc mic 6-7 minute pana ce baza este facuta.

3. Se dezlipeste amestecul din tigaie, apoi se pune o farfurie deasupra si se rastoarna. Se pune cealalta parte a amestecului in tigaie si se prajeste 6-7 minute. Se orneaza cu frunze de patrunjel.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi