E sezonul perelor, asa ca profitati de aceste fructe extraordinare si folositi-le cat mai des. Noi v-am pregatit patru retete delicioase.
(un articol de Zana B. )

Pere fierte, cu piure de zmeura

Puneti intr-o cratita adanca 1 1/2 cana de apa, 3/4 cana zahar si sucul de la o lamaie; acoperiti si lasati sa dea in clocot. Adaugati 4 pere decojite (cu codita), micsorati focul, acoperiti si lasati sa fiarba 20 minute, pana se inmoaie, dar nu de tot. Scoateti perele din sirop, lasati sa se raceasca. Preparati un piure din 300g zmeura si turnati peste pere.


Pere fierte, cu sos de vin

Amestecati 1/3 cana zahar cu 1 baton de scortisoara, coaja rasa de portocala, 50 ml suc de portocale si 500 ml apa si puneti la fiert intr-o oala. Lasati sa fiarba la foc mic, neacoperit, 10 minute. Adaugati 4 pere potrivite, decojite, acoperiti si lasati-le sa fiarba 20 minute. Scoateti perele din oala si asezati-le pe farfurie. Adaugati la siropul din oala 125 g gem de zmeura si 2 linguri vin alb, dulce; amestecati bine, pana la omogenizare. Lasati sa fiarba, neacoperit, 15 minute, pana siropul se ingroasa usor. Lasati siropul sa se mai ingroase 5 minute inainte de a-l turna peste pere.


Pere la cuptor, cu praf de curry

Taiati in jumatate 2 pere mari, coapte si curatate de casuta cu samburi. Puneti-le cu partea scobita in sus intr-o tava. Umpleti cavitatile cu un amestec de 2 linguri unt, 2 linguri zahar, 2 lingurite praf de curry si 1/4 lingurita sare. Lasati in cuptor 30 minute, pana se inmoaie. Serviti la friptura de porc sau pasare ca garnitura.


Pere coapte

Taiati 2 pere mari si tari in jumatate. Curatati-le de samburi si puneti-le intr-o tava cu scobitura in sus. Amestecati 1/4 cana zahar cu 2 pliculete zahar vanilat si presarati 1/2 din cantitate peste pere. Puneti deasupra perelor cate o bucatica de unt si presarati restul de zahar. Coaceti 40 minute, ungandu-le de cateva ori cu siropul din tava. Serviti calde, cu inghetata de vanilie.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Perele sunt fructe care ingrasa cel mai putin, fiind recomandate si diabeticilor! Perele cu sos de vin sunt senzationale! Merita incercate!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Abia astept sa vina sezonul perelor.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 februarie 2010

    Am facut si eu pere coapte,sunt un deliciu.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Retete cu adevarat delicioase.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    Perele sunt foarte bune contra stresului,in urma unui articol facut in America.Nu este bine, pentru ca un cumul de stres contrabalansat cu o ciocolata poate atrage dupa sine o noua varianta de stres din cauza kilogramelor în plus. Si totusi tânjim dupa ceva dulce. Creierul ne-o cere si nu accepta refuz. Asa ca specialistii în nutritie ne recomanda sa consumam acel „ceva dulce” prin fructe. Iar perele sunt regine în acest sens datorita continutului ridicat de fructoza. Cercetarorii au descoperit ca perele au proprietati remineralizante, diuretice, depurative. Sunt recomandate în tratarea asteniei, anemiei si gutei. 100g de pere contin 2,3g de fibre atât de apreciate de noi femeile pentru ca nu ne lasa sa acumulam grasimi. De semenea, fibrele pastreaza nivelul colesterolului în limitele normalitatii. Perele au un continut ridicat de potasiu care asigura mentinerea echilibrului lichidelor din organism si buna functionare a sistemului cardiovascular. Totodata, perele au un rol important în stimularea imunitatii având în vedere ca sunt bogate în vitaminele B1, B2, E, C, betacaroten si acid folic. Se recomanda ca perele sa fie consumate între mese si nu sunt interzise pentru persoanele care au sindromul colonului iritabil sau un stomac sensibil întrucât se digera foarte usor. Perele pot fi incluse de asemenea cu succes în dieta diabeticilor. Fructoza nu solicita pancreasul pentru a produce cantitati mari de insulina într-un interval scurt si previne astfel oscilatiile glicemiei. Si daca mai punem la socoteala faptul ca sunt delicioase si ca favorizeaza eliminarea nisipului din rinichi, eu zic sa nu mai stam pe gânduri si sa mergem sa ne aprovizionam cu niste pere proaspete.

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 23 noiembrie 2009

    Un articol foarte bun si sunt de acord cu ceea ce a scris Niko Stan.

  • Fara foto

    iuliana, 21 noiembrie 2009

    Interesanta idee, chiar o sa fac si eu, trebuie sa fie un adevarat deliciu.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Felicitari pentru articol!

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2009

    Sucul de pere contine acizi, hidrati de carbon, pectina, vitamine: A, B1, B2, PP, C, saruri minerale. Este diuretic, antiputrid, laxativ, sedativ, racoritor. Se recomanda in reumatisme, guta, astenie, surmenaj, TBC, sarcina, diaree. Se recomanda cite 2-3 pahare de suc pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

  • Fara foto

    mihai, 20 septembrie 2009

    Cele mai bune pere cu sos de vin am mancat in portugalia. Maniera cum fac ei acest deliciu e fantastic. Ei pun in acest sos vin de porto si alte arome ca-ti lasa gura plin de sabori.

  • Fara foto

    kok miori, 19 septembrie 2009

    Pere fierte in vin sint minunate,eu am adaugat si mere si rezultatul este minunat.In afara de siropul ingrosat adaugati la servire si o portie de inghetata de vanilie sau putina frisca si putin sirop peste ea si este si mai gustos.

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Perele coapte mi se par cele mai delicoase, super !

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Foarte bune perele coapte.Toate retetele sunt delicioase.Felicitari.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Super retete.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Foarte bun, articolul si retetele...Felicitari!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 17 septembrie 2009

    Un articol foarte bun.Toate retetele sunt bune si foarte deliciose.Felicitari.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    Perele sunt preferatele mele. Fac pire de pere, cu scortisoara, sau compot cu felii de lamaie, prajitura cu pere, rata cu portocale si pere, etc... Eeiiii, perele sunt delicioase... Cu curry n-am incercat!!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    Toate retetele sunt delicioase...

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    Ca de obicei,minunat,fascinant(si felul in care scrieti).

  • Fara foto

    Cely, 16 septembrie 2009

    Multumim pentru idei foarte interesante.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    Ca de obicei retete minunate!

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    Prunele, gutuile, merele, dar si perele au fost fructele copilariei mele.Curtea bunicii mele era (si mai este inca!) plina de peri de diferite soiuri, care mai de care mai parfumate.Din soiurile de toamna, cu exceptia celor care le punea in fan (iarba uscata),,la copt'',ne pregatea pere fierte si pere coapte care erau cu adevarat delicioase. Felicitari pentru articol.