
(Articol realizat de Zana B.)
Se spune ca vine din Indii sau din deserturile arabe, daca nu din cele africane. Se stie sigur ca a fost cultivat in Egipt, cu mai bine de cinci secole inainte de Hristos. De acolo, a ajuns in Grecia, apoi la Roma. Anticii nu s-au bucurat insa de gustul pepenelui galben asa cum o facem noi azi. Pentru ca, pe atunci, pepenele galben nu era prea dulce si se servea in combinatii de-a dreptul bizare pentru noi, si anume cu otet, piper...
Dupa multi, multi ani, pepenele a castigat volum - cum il stim azi -, parfum si dulcea savoare. Din acel moment, nu a mai fost inclus in categoria legumelor, fiind considerat un fruct.
In perioada Renasterii, la resedinta de vara de la Cantaluppo, aproape de Roma, calugarii cultivau pepene galben pentru suveranii pontifi. De aici si numele de cantalup, dat acelui tip de pepene galben sferic, avand coaja de culoarea portocalei si fructul dulce, dulce.
Grecii spuneau despre el ca este "un mar copt la soare". Intre timp, numeroase popoare au creat in jurul acestui delicios fruct tot felul de legende. Musulmanii spuneau ca pepenele galben a crescut in Paradis, fiind fructul preferat al lui Allah. In Japonia este considerat drept ofranda si cadou regesc.
Alegeti-l pe cel mai bun
Codita pepenelui galben recoltat la timp, trebuie sa se dezlipeasca usor de fruct.
Cat priveste greutatea, un pepene galben bun este greu si dens. Cand il luati in mana, trebuie sa simtiti ca are consistenta. Mirosul trebuie sa fie placut, atunci cand pepenele este bine copt. Coaja pepenelui trebuie sa fie galbena-portocalie, uneori cu nuante verzui, lipsita de pete.
Iata si ce putem prepara cu acest fruct minunat:
Spuma de pepene galben
Ingrediente:
2 linguri gelatina, 1/3 cana suc de caise sau portocale, 1 pepene galben (1,5 kg), decojit si taiat bucati, 3 linguri zahar, 2 linguri suc de lamaie, 1/3 cana de iaurt, lichior de portocale (optional)
Mod de lucru:
Intr-o craticioara, puneti geletina si sucul de fructe si lasati-o cateva minute sa se inmoaie. Adaugati lichiorul, daca folositi, daca nu mai puneti 1/4 cana de suc. Amestecati la foc mic pana la dizolvarea completa a gelatinei.
Cu mixerul pasati pepenele cu zaharul si sucul de lamaie. Turnati peste geletina si puneti iaurtul. Puneti spuma intr-un castron si dati la rece cateva ore.
Racoritoare cu pepene galben
Ingrediente:
250g pepene galben, 1 lingura miere, 50 ml lapte, 100 ml frisca, 30g zahar pudra
Preparare:
Bateti spuma frisca si adaugati zaharul. Pepenele, mierea si laptele le amestecati bine cu mixerul si dati la rece. Cand serviti turnati in pahare si ornati cu frisca.
Pepene galben cu sampanie
Ingrediente:
1 kg pepene galben, 120 ml apa, 150g zahar, 50 ml coniac, 1 lingura suc de lamaie, 250 ml sampanie
Preparare:
Se curata pepenele de coaja si seminte si se obtine din miez un piure cu ajutorul mixerului. Se pune apa cu zaharul la fiert si se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se ia si se toarna peste piureul de pepene. Se pune sucul de lamaie, coniacul si sampania si se amesteca bine compozitia; se da la congelator. La fiecare 30 minute se scoate vasul si se amesteca bine. Se pune in cupe cu cateva minute inainte de servire. Cupele se pot orna cu frunze proaspete de menta.
Recomandari pentru tine si casa ta
pana la 12 rate
- 26 comentarii
-
Viorica Constantinescu, 19 iulie 2013
intr-un concediu trecut, in periplu la Istanbul in zona Moscheei Albastre, diversi vanzatori aveau spre vanzare, un soi de astfel de pepene galbe, pe care il serveau see you sare. Am fost invitata sa gust acest pepene, insa, invata see you gustul de acasa, reactia mea a fost, din pacate pt vanzatorul, foarte amabil see you toti clientii, de voma. Asa mi se intampla cand imi este sete de apa si sunt servita see you orice altceva.....
-
constanta proca (Chef de cuisine) , 18 mai 2010
O bunatate vara cand ii scot din beci...
-
constanta proca (Chef de cuisine) , 18 mai 2010
O bunatate cel putin vara cand ii scot din b !eci
-
constanta proca (Chef de cuisine) , 18 mai 2010
O bunatate !
-
zana b. (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009
Compusii pepenelui galben, asemanatori carotenului,minimalizeaza efectele deteriorarii colagenului(acea fibra care mentine fermitatea pielii).
-
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 august 2009
Ma tenteaza racoritoarea cu pepene galben
-
Dana Macovei (Chef de cuisine) , 31 iulie 2009
Interesant articol. Mereu am avut o problema cu alegerea lor. Sfaturile vin la fix. Eu il prefer asa cum este, un fruct zemos si racoritor. Nu ma incumet niciodata sa fac alte combinatii. Acum cativa ani am mancat dulceata de pepene galben. Era foarte aromata, parca ar fi fost de fructe exotice. Aducea la miros cu ananasul.
-
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009
Imi place foarte tare pepenele verde. Articolul si retetele sunt frumoase, felicitari pt articol.
-
constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iulie 2009
Am pregatit racoritoare cu pepene galben,este super ok in zilele calduroase.
-
veronica (Chef de cuisine) , 10 iulie 2009
Este fructul ideal pepenele galben, zdrobit la blender si cu o banana, e delicios.
-
vera (Chef de cuisine) , 09 iulie 2009
Pepenele este fructul ideal,care te ajuta sa slabesti,asociat cu diverse alimente,apa multa ,este deosebit in curele de slabire!
-
zana b. (Chef de cuisine) , 08 iulie 2009
Pepenii galbeni contin fier,potasiu,magneziu,cupru si zinc.Au un continut sarac in sodiu,dar foarte bogat in apa(87%),fiind astfel indicati in tratarea unor afectiuni renale.
-
zana b. (Chef de cuisine) , 08 iulie 2009
Desi foarte gustos si bogat in vitamine,pepenele galben este contraindicat celor ce sufera de diabet.Nu este indicat femeilor ce alapteaza,ptr. a nu provoca bebelusilor colici.Se recomanda a fi consumat de copiii care au implinit varsta de 2 ani,deoarece este greu digerabil.
-
Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 01 iulie 2009
Foarte bine au venit retetele, se gasesc acum si pepenii galbeni.
-
iulix (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009
Foarte interesant articolul! Mie imi place foarte mult pepenele galben. As manca toata ziua acest fruct ;)
-
Niko Stan (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009
Pepenele galben este un fruct delicios, foarte parfumat si indicat pentru sanatate. Se poate consuma ca atare, este un ingredient de baza în salatele de fructe sau se poate transforma în nectar (zdrobind pulpa cu un blender) si adaugând 2-3 lingurite de miere pentru un plus de savoare.
-
Niko Stan (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009
Pepenele galben este desertul ideal in sezonul estival.
-
constanta proca (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009
Articol interesant, retete usor de pregatit.
-
Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009
Pepenele galben! Il mancam in fiecare vara dar cred ca nu toata lumea stia istoria lui.Felicitari! Pe langa retetele care le descoperim in fiecare zi pe site, ne imbogatim si cultura generala.
-
Dan Petraru (Bucatar sef) , 30 iunie 2009
Cu siguranta pepenele galben reprezinta unul din darurile oferite de Dumnezeu , noua oamenilor. Voi incerca cat de repede retetele, deja salivez gandindu-ma la ele.
-
serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009
Sa nu uitati ca pepenele galben, alaturi de pere, banane si alte fructe bogate in zaharuri sunt contraindicate diabeticilor.
-
samoila tudorel (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009
Frumos articol. Cu toate sunt de acord, gelatina sau intaritorul ma lasa "rece", nu folosesc, nu cunsum. Dar este ok.
-
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009
Super articol,felicitari pentru el si pentru retete.
-
valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009
Interesant articol si retete...
-
flori de piatra (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009
Interesant articolul, iar retetele sunt la indemana oricui: simple, clare, usor de facut, asa cum marea majoritate dintre noi asteptam de la acest site.Felicitari!
Stefan Sarba, 21 iulie 2013
din pacate "fruct interzis"pentru diabetici, mare pacat!