Pepenele galben, fructul papilor

Este sferic, galbui, cu un gust delicat, unic, si simti sau iti imaginezi, gustand acest fruct, ca te scalzi in parfum de soare. Este unul din "fructele star" al verii, cu dulceata, aroma si senzatia de racoare pe care ne-o da. Se poate sa nu-ti placa pepenele galben?

Pepenele galben, fructul papilor

(Articol realizat de Zana B.)

Se spune ca vine din Indii sau din deserturile arabe, daca nu din cele africane. Se stie sigur ca a fost cultivat in Egipt, cu mai bine de cinci secole inainte de Hristos. De acolo, a ajuns in Grecia, apoi la Roma. Anticii nu s-au bucurat insa de gustul pepenelui galben asa cum o facem noi azi. Pentru ca, pe atunci, pepenele galben nu era prea dulce si se servea in combinatii de-a dreptul bizare pentru noi, si anume cu otet, piper...

Dupa multi, multi ani, pepenele a castigat volum - cum il stim azi -, parfum si dulcea savoare. Din acel moment, nu a mai fost inclus in categoria legumelor, fiind considerat un fruct.

In perioada Renasterii, la resedinta de vara de la Cantaluppo, aproape de Roma, calugarii cultivau pepene galben pentru suveranii pontifi. De aici si numele de cantalup, dat acelui tip de pepene galben sferic, avand coaja de culoarea portocalei si fructul dulce, dulce.

Grecii spuneau despre el ca este "un  mar copt la soare". Intre timp, numeroase popoare au creat in jurul acestui delicios fruct tot felul de legende. Musulmanii spuneau ca pepenele galben a crescut in Paradis, fiind fructul preferat al lui Allah. In Japonia este considerat drept ofranda si cadou regesc.

Alegeti-l pe cel mai bun

Codita pepenelui galben recoltat la timp, trebuie sa se dezlipeasca usor de fruct.

Cat priveste greutatea, un pepene galben bun este greu si dens. Cand il luati in mana, trebuie sa simtiti ca are consistenta. Mirosul trebuie sa fie placut, atunci cand pepenele este bine copt. Coaja pepenelui trebuie sa fie galbena-portocalie, uneori cu nuante verzui, lipsita de pete.

Iata si ce putem prepara cu acest fruct minunat:

Spuma de pepene galben

Ingrediente:

2 linguri gelatina, 1/3 cana suc de caise sau portocale, 1 pepene galben (1,5 kg), decojit si taiat bucati, 3 linguri zahar, 2 linguri suc de lamaie, 1/3 cana de iaurt, lichior de portocale (optional)

Mod de lucru:

Intr-o craticioara, puneti geletina si sucul de fructe si lasati-o cateva minute sa se inmoaie. Adaugati lichiorul, daca folositi, daca nu mai puneti 1/4 cana de suc. Amestecati la foc mic pana la dizolvarea completa a gelatinei.

Cu mixerul pasati pepenele cu zaharul si sucul de lamaie. Turnati peste geletina si puneti iaurtul. Puneti spuma intr-un castron si dati la rece cateva ore.

Racoritoare cu pepene galben

Ingrediente:

250g pepene galben, 1 lingura miere, 50 ml lapte, 100 ml frisca, 30g zahar pudra

Preparare:

Bateti spuma frisca si adaugati zaharul. Pepenele, mierea si laptele le amestecati bine cu mixerul si dati la rece. Cand serviti turnati in pahare si ornati cu frisca.

Pepene galben cu sampanie

Ingrediente:

1 kg pepene galben, 120 ml apa, 150g zahar, 50 ml coniac, 1 lingura suc de lamaie, 250 ml sampanie

Preparare:

Se curata pepenele de coaja si seminte si se obtine din miez un piure cu ajutorul mixerului. Se pune apa cu zaharul la fiert si se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se ia si se toarna peste piureul de pepene. Se pune sucul de lamaie, coniacul si sampania si se amesteca bine compozitia; se da la congelator. La fiecare 30 minute se scoate vasul si se amesteca bine. Se pune in cupe cu cateva minute inainte de servire. Cupele se pot orna cu frunze proaspete de menta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise