Sâmbăta cea din urmă din săptămâna de carne din dulcele Crăciunului, e numită şi sâmbăta piftiilor. Piftiile le mănâncă numai în acea zi. La caz că mai rămân, a doua zi le leapădă, zicând că dacă le mănâncă îi prind frigurile vara. (Speranţia)
• cap de porc
• limbă
• şorici
• picioare
• urechi
• căzături de carne
• 1 ceapă
• 1 lingură de sare
• 1 căpăţână de usturoi
• 3 kg oase - încheieturi mari de vacă, sparte
• Se fierb oase de vacă, 3-4 ore, apoi se trece zeama prin sită
• În zeama asta se fierbe tot ce-i din porc, ore şi ore (până se desprinde totul de pe oase) cu sare şi ceapă
• Se dezosează
• Se aşază carnea în castron
• Usturoiul se pisează mărunt-pastă şi se amestecă cu zeama de la fiert, îndelung, s-o parfumeze
• Se toarnă zeama în castron, peste carne
• Se dă la rece, să se închege
Moşii de piftii se petrec în sâmbăta care precede Lăsatul Secului de Brânză, când se împart pentru spiritele morţilor piftii din porcul sacrificat la Ignat. (Ghinoiu)
Bază a unor creaţii mai compozite - apar în zeamă şi morcovi şi castraveciori şi te mai miri ce - această piftie, soaţa veselă a Crăciunului românesc, nu poate fi urmată decât de câteva lucruri la fel de rituale: fripturi, sarmale şi, la marginea de jos a iernii unde se află, o ţuică fiartă, de Văleni, de Argeş, sau de care o fi ea, numai să fie!
Aceasta reteta face parte din volumul numarul 7 al cartii “Povestile bucatariei romanesti” de Radu Anton Roman.
Vineri, 27 august, ai volumul sapte si ultimul din colectia “Povestile bucatariei romanesti”. O editie completa, reasezata in pagina, innobilata si ilustrata cu fotografii ale preparatelor, poze etnografice si imagini inedite cu Radu Anton Roman. Pentru ca tu sa ai in biblioteca si in bucataria ta “Retete de Colectie”. O noua serie de carti exceptionale marca Jurnalul National.
Cu volumul 7, dedicat sarbatorilor crestine la romani si bucatelor ritualice care le insotesc, se incheie seria “Povestilor bucatariei romanesti”, adevarata Biblie a gastronomiei nationale, scrisa de Radu Anton Roman. Traditia crestina asociaza cu bucurie marilor sarbatori religioase si anumite mancaruri, azi mai mult sau mai putin sacralizate. De data aceasta veti afla povestile si retetele mielului Pastilor si ale porcului de Craciun, ale cozonacilor, colacilor si mucenicilor, ale tuturor acelor bucate fara de care sarbatorile nu ar avea nici un gust.
Si cum povestea bucatelor neamului romanesc nu se opreste aici, aveti si un capitol special cu retete de la cei care l-au cunoscut si indragit pe Radu Anton Roman. Spor la gatit!
Ceapa se taie marunt, iar morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mici.
Sarmale cu varza dulce in vas de lutRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii