Desi placinta cu mere e considerata, acum, o mancare tipic americana, originile acestui fel de mancare sunt englezesti. De fapt, prima reteta de placinta cu mere dateaza din 1381. Pe vremea aceea, aluatul placintei nu era destinat pentru a fi mancat si sofranul era folosit pentru colorarea umpluturii placintei.
Cele mai multe retete moderne pentru placinta cu mere contin si zahar, dar primele retete de acest gen nu aveau deloc zahar. Exista doua raspunsuri posibile pentru acest lucru. In primul rand, zaharul importat din Egipt nu era disponibil pentru majoritatea oamenilor in Anglia secolului al IV-lea, unde costa intre unul si doi silingi per kilogram. In zilele de azi, asta inseamna aproape 100 de dolari pentru un kilogram de zahar. Alt motiv ar fi ca, din cauza faptului ca zaharul nu era atat de popular in acea perioada, locuitorii din Anglia medievala nu simteau nevoia de zahar atat de mult ca noi si de aceea reteta initiala de placinta nu continea acest ingredient.

O combinatie de arome ce era populara in secolul al 19-lea, care apare chiar si in literatura vremii, era placinta cu mere si branza. Acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca merele nu erau intotdeauna dulci. Soiul de mar foarte dulce a aparut abia in 1868. Gustul intepator al branzei combinat cu moliciunea marului dadeau un gust interesant si delicios. Chiar daca, de-a lungul vremii, placintele au devenit dulci, aceasta reteta de placinta cu mere si branza inca se mai pregateste. In Yorkshire, de exemplu, placintele cu mere sunt pregatite cu branza cheddar si servite cu o felie de branza alaturi.

Daca vrei sa incerci reteta de placinta americana clasica, Gustos.ro ti-a pregatit urmatorii pasi pe care trebuie sa-i urmezi:

Ingrediente:

pentru aluat:
200 g faina
100 g unt
1 pahar de apa
150 g zahar pudra
un praf de sare

pentru umplutura:
2 linguri faina
600 g mere
30 g unt
75 g smantana
1 lamaie
scortisoara pisata

Framanta un aluat din faina, unt, apa si sare. Intinde aluatul intr-o tava tapetata cu faina si ulei. Curata si taie merele in felii subtiri. Amesteca-le cu zaharul pudra, doua linguri de faina, scotisoara, coaja rasa de la o lamaie si smantana. Pune aceasta umplutura peste aluatul din tava si coace prajitura la cuptor pentru 40 de minute.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 24 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Luminita Priscornic, 18 august 2014

    preferata mea

  • Fara foto

    Iulia Mladinovici, 22 iulie 2013

    See you dear Elena this pie it's very american and not good out than american apple :) :))))))))))))))))))

  • Fara foto

    Constantin Elena, 21 iulie 2013

    eu am o reteta mai simpla de placinta see you mere! o cana de circa 250 mil see you gris, una see you faina, una see you zahar, un pachet marga UNIREA, 2 kg mere rase see you coaja see you tot, scortisoara.se amesteca intr-un vas grisul, faina, zaharul.Merele rase se amesteca see you scortisoara, optional o mina de nuci maruntite, cu marga topita.Se pune primul strat o cana see you prafuri, un rind de mere, a doua cana see you prafuri si restul de mere iar deasupra a treia cana see you prafuri.Deasupra se mai picura margarina topita sa acopere toata suprafata.Vasul trebuie sa aiba peretii inalti sa iasa prajitura inalta.Se baga la cuptorul incalzit si se tine 35-40 min la foc potrivit.Cand este gata, se opreste cuptorul si se mai lasa pina se raceste.Daca merele nu au fost prea zemoase, se poate turna un suc de fructe deasupra, nuu mult, cat mai stau la cuptor.Ies 20-25 de portii.Se poate minca si calda si rece.Pofta buna! Daca mi-a scapat ceva, ma puteti intreba pe facebook Eu sint Elena Constantin din Bucuresti.

  • Fara foto

    Monika K (Chef de cuisine) , 13 august 2010

    In aluatul pentru apple pie nu se pune zahar,(se poate pune o lingura de otet) apa se pune cu lingura doar atit cit sa se lege putin ingredientele uscate. Se framinta cit mai putin pentru ca aluatul sa iasa pufos si sfarimicios. (flaky). De regula, ca grasime) se foloseste untura (lard) , sau grasime vegetala (shortening). Daca folositi unt sarat nu mai puneti sare in aluat. In general orice American Pie are 2 foi, una dedesubt si una deasupra. Daca nu se pune foaie deasupra se fac "dungi" (panglici= strips) subtiri (cam de un deget de grase) si lungi de aluat, care se aseaza sub forma de grilaj peste umplutura. Merele pentru umplutura sint mere acrisoare, cu tinuta, deci nu care se inmoaie tare la copt. Cele mai folosite sint cele soi Granny Smith.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Placinta este super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    Felicitari pentru articol !

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 20 iulie 2009

    Super. Multumim

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    Cred ca iasa tare gustoasa.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 07 iulie 2009

    Placinta cu mere este delicioasa si oricand binevenita. Mie imi place sa adaug si stafide aurii in umplutura.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 iulie 2009

    Super articol, felicitari!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 04 iulie 2009

    In mod cert o sa fac si eu aceasta placinta, dar o sa pun alte fructe de vara. Felicitari pentru articol!

  • Fara foto

    elena.bica, 03 iulie 2009

    Eu fac placinta din mere dulci nu pun zahar deloc decit pe deasupra.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    In reteta nu este scris nimic de brinza vine si adaugata? Din aceasta privinta reteta nu este clara, as dori sa explicati.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Am o intrebare si doresc raspuns. Peste mere nu se adauga nimic? Nu aluat sau altceva? merele nu se usuca in copt? Doresc raspuns pentru ca as dori sa pregatesc aceasta reteta, pare usoara si gustoasa.

  • Robu Minai

    Mihail (Maestru bucatar) , 03 iulie 2009

    Acum cind este sezonul fructelor si a legumelor, incercarea prepararii unor placinte americane ne face sa descoperim gusturi noi ale American Pie.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Cred ca e foarte buna.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Interesant articolul, iar reteta pare destul de simpla.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Zaharul pudra (de la ingrediante) trebuie mutat la umplutura.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Este delicioasa dar to placinta noastra romaneasca este cea mai buna.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

    Foarte interesant articolul, iar reteta suna delicios.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

    Este oarecum asemanatoare cu placinta noastra de mere. Dar eu dau merele pe razatoarea mare si le calesc cu putin zahar, pun si scortisoara, coaja rasa de lamaie si portocala. Ce are placinta americana in plus la umplutura este smantana. O sa adaug si eu putina smantana in umplutura, cand o sa mai pregatesc placinta cu mere.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

    Un deliciu dar trebuie sa recunoastem ca si placinta noastra este excelenta.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

    Pare interesanta combinatia de mere cu branza.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

    Cred ca s-a strecurat o mica greseala. Zaharul pudra este pus la aluat, iar in modul de preparare se regaseste la umplutura. Sau nu inteleg eu bine? Voi ce ziceti?