Tarta Tatin este asemenatoare unei placinte cu mere, dar este mai aparte si extrem de simplu de preparat. Merele sunt caramelizate in unt si zahar, iar apoi se coace aluatul. Tarta poate fi preparata si cu pere, gutui, mango, prune, ananas, insa reteta traditionala se face cu mere.

Poate va intrebati de unde vine numele acestei tarte, ei bine, “Tatin” este numele Hotelului Tatin, Tatin din Lamotte-Beuvron, Regiunea Sologne din Franta. Aici a fost inventata tarta, in 1898, pare-se printr-un accident gastronomic.

Povestea tartei spune ca Stephanie Tatin - una dintre cele doua surori care conduceau hotelul - o bucatareasa de exceptie, era foarte aglomerata intr-o zi. A inceput sa prepare o placinta traditionala cu mere, insa a uitat-o pe foc mai mult decat era cazul si, pentru a o salva, a pus aluatul deasupra merelor si a pus-o apoi la cuptor. Dupa ce s-a copt aluatul, a rasturnat-o intr-un platou si, spre uimirea ei, a fost apreciata de clienti. Astfel a luat nastere reteta devenita acum clasica.

Iata reteta delicioasei Tarte Tatin:

Ingrediente pentru 6 portii:

100 g unt
100 g zahar
3 mere Royal Gala
3 mere Golden
zeama e la o lamaie
250 g foietaj

Mod de preparare:

Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C.
Se scoate cotorul merelor, se indeparteaza coaja si se taie in sferturi (se pot taia si in felii mai mici). Se caramelizeaza zaharul si untul intr-o tava rotunda de placinta cu diametrul 22 cm (se poate adauga optional sau esenta de vanilie sau scortisoara). Dupa ce s-a caramelizat zaharul, se asaza merele in forma de petale de tradafir, cu partea rotunda in jos, se toarna zeama de lamaie si se caramelizeaza putin in tava. Se ia de pe foc tava si se pune deasupra aluatul foietaj taiat sub forma unui cerc de 24 de cm si 3 mm grosime. Aluatul se impinge usor spre mere si marginile se introduc intre mere si peretele tavii (pe cat se poate).

Se coace timp de 20-30 de minute, pana se rumeneste. Dupa coacere, se rastoarna asezand deasupraun platou pentru prajituri, iar apoi intorcand tava repede. Se serveste calda sau rece, se poate pune pe deasupra fiecarei felii o lingurita de inghetata cu vanilie.

Sursa foto.


Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Alexandrina

    Alexandrina (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2012

    Delicioasa tarta, mi-a placut tare mult!

  • Fara foto

    EDMEIA (Maestru bucatar) , 15 ianuarie 2011

    eu o fac frecvant, insa zaharul il caramelizez fara unt, iar deasupra merelor mai pun un pic de marmelada , apoi un blat din4-5 oua, tot atata zahar si tot atata faina, depinde cat e tava de mare. Si apropo, eu o fac intotdeauna in tava dreptunghiulara si o tai in patrate, nu ca pe un tort.Se poate pune optional deasupra si frisca.E foarte usoara si gustosa.

  • Fara foto

    isa (Bucatar) , 09 noiembrie 2010

    Se poate face si cu un blat din oua zahar, suc de lamaie si faina. Este delicioasa. Eu am facut-o de multe ori.

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 08 noiembrie 2010

    arata super *****

  • catalina

    catalina (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2010

    nu se poate face si cu aluat facut in casa???trebuie sa fie neaparat foietaj?multumesc

  • Fara foto

    micha (Bucatar) , 07 noiembrie 2010

    Am folosit foetaj Moraita pe care il folosesc de obicei la placinte si nu am fost multumita de rezultatul final. Oricum mi se pare mult 100 gr unt si 100 gr. zahar pentru ca pluteau merele in unt si dupa ce s-a racit a intrat toata zeama in foataj si l-a intarit destul de mult. La gust e foarte buna dar cred ca trebuie imbunatatita reteta sau folosit alt foetaj dar nu stiu care. Poate ne da cineva o sugestie.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 noiembrie 2010

    Cred ca este foarte buna si este usor de pregatit,foietajul se cumpara din comert sau se pregateste de fiecare.

  • Lucian Ionescu

    Lucian Ionescu (Chef de cuisine) , 05 noiembrie 2010

    Nu am decat tavi cu diametrul de 21 si de 24 cm. Pe care s-o folosesc ?

  • valy

    valy (Chef de cuisine) , 05 noiembrie 2010

    Buna si foarte simplu de preparat, dar eu ma intreb ce fel de foietaj se pune peste mere ?