Povestea faimoasei tarte Tatin

Tarta Tatin este asemenatoare unei placinte cu mere, dar este mai aparte si extrem de simplu de preparat. Merele sunt caramelizate in unt si zahar, iar apoi se coace aluatul. Tarta poate fi preparata si cu pere, gutui, mango, prune, ananas, insa reteta traditionala se face cu mere.

Povestea faimoasei tarte Tatin

Poate va intrebati de unde vine numele acestei tarte, ei bine, “Tatin” este numele Hotelului Tatin, Tatin din Lamotte-Beuvron, Regiunea Sologne din Franta. Aici a fost inventata tarta, in 1898, pare-se printr-un accident gastronomic.

Povestea tartei spune ca Stephanie Tatin - una dintre cele doua surori care conduceau hotelul - o bucatareasa de exceptie, era foarte aglomerata intr-o zi. A inceput sa prepare o placinta traditionala cu mere, insa a uitat-o pe foc mai mult decat era cazul si, pentru a o salva, a pus aluatul deasupra merelor si a pus-o apoi la cuptor. Dupa ce s-a copt aluatul, a rasturnat-o intr-un platou si, spre uimirea ei, a fost apreciata de clienti. Astfel a luat nastere reteta devenita acum clasica.

Iata reteta delicioasei Tarte Tatin:

Ingrediente pentru 6 portii:

100 g unt

100 g zahar

3 mere Royal Gala

3 mere Golden

zeama e la o lamaie

250 g foietaj

Mod de preparare:

Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C.

Se scoate cotorul merelor, se indeparteaza coaja si se taie in sferturi (se pot taia si in felii mai mici). Se caramelizeaza zaharul si untul intr-o tava rotunda de placinta cu diametrul 22 cm (se poate adauga optional sau esenta de vanilie sau scortisoara). Dupa ce s-a caramelizat zaharul, se asaza merele in forma de petale de tradafir, cu partea rotunda in jos, se toarna zeama de lamaie si se caramelizeaza putin in tava. Se ia de pe foc tava si se pune deasupra aluatul foietaj taiat sub forma unui cerc de 24 de cm si 3 mm grosime. Aluatul se impinge usor spre mere si marginile se introduc intre mere si peretele tavii (pe cat se poate).

Se coace timp de 20-30 de minute, pana se rumeneste. Dupa coacere, se rastoarna asezand deasupraun platou pentru prajituri, iar apoi intorcand tava repede. Se serveste calda sau rece, se poate pune pe deasupra fiecarei felii o lingurita de inghetata cu vanilie.

Sursa foto.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure