Painea e un aliment foarte important, asa ca ne-am gandit ca este bine sa se stie despre originile ei, despre traditiile si cultul painii, despre diferitele moduri de preparare a acestui aliment folosit ca hrana inca din neolitic.
(Un articol de Maria Vekas)

In urma cu 3000 de ani. i.H, egiptenii au descoperit  fermentatia pe care au folosit-o la prepararea painii. Pe langa hrana zilnica, ea era folosita  si ca ofranda  pentru morti si moneda de schimb. Astfel, lucratorii campului erau rasplatiti cu 3 paini pe zi, iar un functionar cu 100 de galete (pesmeti uscati) si 3 paini. Egiptenii foloseau 15 varietati de paine, sub diferite forme: disc, conic, spirala, pregatita din grau cu adaos de drojdie de bere, miere si alte mirodenii.

Evreii au avut primul contact cu painea in epoca sclavagista din Egipt, mai ales ca ei nu mancau  paine. Ei se hraneau cu carne de oaie, nomazi fiind. Pentru ei, painea crescuta a devenit un aliment cotidian, iar painea necrescuta ,ofranda divina. De regula, mancau galete crescute  sau paine coapta pe pietre calde.

Pentru grecii antici, galeta de orz nefermentata, coapta pe o piatra calda (maza), era painea cea mai  folosita. In zilele de sarbatoare, mancau paine de grau in care a fost amestecat si ulei de masline. In Grecia secolului II i. d.H, se faceau 72 de varietati de paine si prajituri, ca de exemplu painea de orz pentru saraci sau painea de secara, diferite preparate cu mirodenii si masline, care au revolutionat arta brutariei. Importanta ei a fost atat de mare, incat cultul zeitei Demeter - zeita painii si a secerisului - a devenit religia oficiala a Greciei.

Primii brutari profesionisti au aparut si la Roma, mai tarziu, iar tehnica framantarii aluatului a cunoscut progrese prin folosirea cuvelor cilindrice mecanice si a unui brat artificial, mobil. Acest malaxor s-a perfectionat de-a lungul celor 2000 de ani, cand au aparut si cuptoarele de caramida, incinse cu carbuni. Aluatul a inceput sa fie pus in forme, iar multe din aceste exemplare au fost gasite in ruinele de la Pompei.

Aparitia morilor de vant in Anglia, in sec. IX si in Franta, in sec. al XII-lea, a dus la imbunatatirea modului de fabricare a painii. In anul 1260, brutariile pariziene s-au organizat in corporatii,sub autoritate regala. Intre secolele XVI-XVIII, foametea si saracia din Europa au dus la scumpirea painii. Nevoia de paine si ieftinirea ei au fost cauzele Caderii Bastiliei, presupunandu-se ca acolo erau depozitele de grau. Dupa manifestatia intregii populatii a Parisului, la Versailles, in anul 1789, cerand sa li se dea paine la un pret accesibil tuturor, Adunarea Constituanta  a impus un pret obligatoriu, dand autorizatie brutariilor sa fabrice un singur fel de paine, pe care au denumit-o “painea  egalitatii”, alcatuita din faina de grau, secara si tarate.

In timpul crizei economice europene din anul 1930, francezii au manifestat, din nou, pe strazi strigand: ”Lucru si paine”, iar criza economica din perioada celui de al doilea razboi mondial a dus la aparitia tichetelor de rationalizare a painii si malaiului.

Incepand cu anul 1950, o noua tehnica de framantare a aluatului permite sa se obtina o paine extreme de alba printr-o oxidatie escesiva a aluatului, dar acest process este in detrimentul gustului, incosistentei miezului si al pastrarii prospetimii. De aceea, brutarii au revenit la tehnica veche de preparat si copt din 1970.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 25 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Painea de casa nu se poate compara cu cea din comert.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Painea de casa nu se poate compara cu cea din comert.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Painea de casa nu se poate compara cu cea din comert.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Interesant acest articol.Eu mai usurel cu painea,dar pentru tineretul din ziua de azi merge.

  • Fara foto

    DjKiller, 24 noiembrie 2009

    Nu imi place, :D vreau ceva mai concret.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Consumul de paine trebuie redus sau evitat de catre persoanele care sufera de diabet,ulcer,enterocolita,afectiuni cardio-vasculare,obezitate,boli de ficat sau intoleranta la gluten.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Copiii trebuie sa manance paine.Cei de 2-6 ani cam 60-90g de paine pe zi,iar cei de 7-12 ani,cate 90-120g pe zi.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Painea intermediara este preparata din faina la care se adauga tarate ce contin calciu,fosfor ,fibre si proteine.Ea mai contine vitamina E,zinc si fier de 3 0ri mai mult decat painea alba. S-a dovedit ca 200g de paine intermediara asigura 40% din necesarul zilnic de vitamine B1,B3,B6 si de fier.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Consumata in exces painea alba duce la cresterea colesterolului rau si chiar la diabet,in timp ce painea neagra poate provoca afectiuni digestive din cauza continutului bogat in fibre.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Si sortimentele de paine cu susan,mac sau seminte de floarea soarelui,miez de nuca sau cartofi sunt f. bogate in calorii. Exista regimuri de slabire din care painea nu este eliminata.Vorbim de painea integrala sau de paine cu tarate,si nu de painea alba sau cea de tip briosa sau chifla,care are 330 de calorii/100g datorita compozitiei din care nu lipsesc laptele,ouale si chiar zaharul.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Consumata in cantitati mici painea nu ingrasa!Painea are un continut caloric ridicat:250 calorii/100g de paine,si daca este consumata in exces sau in combinatie cu branza,dulceata,miere,carne grasa,cartofi sau orez,poate duce la obezitate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Eu fac paine de casa mereu,e mai agreata decat cea din comert.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Bunica mea facea cea mai buna paine de casa facuta intr-un cuptor cu lemne,cei mai buni pesmeti cu branza.Mama face paine foarte buna la cuptorul aragazului,iar eu m-am specializat in paine din orice fel de faina(integrala,de orz etc),chifle,turtite,iar cand imi ramane putina coca de la placinta fac imediat o turta in foi,care este minunata.Sa incercati. Intr-un cuvant painea de casa este extraordinara.

  • Fara foto

    maria elena, 26 martie 2009

    Povestea asta, e istoria painii, cea ,,de toate zilele,,.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Interesant este si cum se face piinea in Romania si in diversele zone ale acesteia.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Foarte interesant articolul.Bine ca a aparut painea ca nu stiu ce ne am fi facut fara ea.

  • Fara foto

    daniel (Bucatar) , 21 martie 2009

    Povestea mamaligii in Romania este legata de povestea porcului si de perioada de vasalitate otomana. Intrucat locuitorii provinciilor romane trebuiau sa plateasca tribut in oi, vite si grane, atunci stramosii nostri s-au orientat spre porc (animal pe care musulmanii nu il consuma) si implicit, spre porumb.

  • Fara foto

    stemol (Chef de cuisine) , 20 martie 2009

    Da,foarte documentat articolul. Bravo,doamna Maria Vekas,observ ca aveti o idee nemaipomenita,sa faceti cate un articol despre diferite alimente,legume... Le citesc pe toate

  • Fara foto

    L (Chef de cuisine) , 20 martie 2009

    Foarte frumos articolul. Felicitari.

  • Fara foto

    nea gogu (Bucatar) , 17 martie 2009

    Bravo, domn'le... tare frumos şi informativ... da' asta cu fancezii... nu ştiu ce să zic... ce fel dă oameni erau ăia care ţineau grâu' la puşcărie... Da' îm' place asta cu evreii... dacă nu erau egiptenii, evreii nici acuma nu descopereau pâinea...

  • Fara foto

    florinot (Chef de cuisine) , 17 martie 2009

    Felicitari pentru articol.Imi place sa citesc articolele care trateaza un aliment din punct de vedere istoric.

  • Fara foto

    adelinaflucsa, 17 martie 2009

    Sunt curioasa care este istoria painii in zona romaneasca, prin influenta carui popor a aparut si la noi, de ce painea a fost mult mai putin folosita in zona Moldovei si de ce mamaliga era preferata. Articolele acestea sunt foarte interesante pentru ca ma fac sa inteleg mai multe despre lucrurile pe care le consider comune.

  • Fara foto

    simona_popescu, 17 martie 2009

    Nu stiam despre toate astea. Foarte interesant! Sa mai scrieti astfel de articole.

  • Paula Negrea

    Paula Negrea (Maestru bucatar) , 17 martie 2009

    Evreii nu au fost sclavi ai egiptenilor (egiptenii nu au avut sclavi). Biblia traduce gresit termenul din limba veche de lucrator in sclav. Evreii din Egipt erau o comunitate alungata de nomazi din locul de bastina spre Egipt. In cele din urma parasesc Egiptul urmandu-l pe Moise. Totusi, textul este bine documentat si mi-a placut mult cum este scris, felicitari Maria Vekas, se vede ca esti interesata de acest subiect. Sper sa mai scrii.