Povestea snitelului - cand a fost inventat gustosul preparat si de catre cine

Cui nu-i place snitelul? Poate vegetarienilor, desi nici ei nu  se abtin de la un snitel de soia. Oricum, am avut curiozitatea de a incerca sa aflam cine si cand a inventat acest preparat delicios. Am descoperit ca prima descriere a snitelului a aparut pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, in 1884, intr-o carte de bucate austriaca scrisa de Katharina Prato, unde snitelul avea denumirea ''eingerboselte Kalbsschnitze''. Insa, exista si multi sustinatori ai teoriei care spune ca prepararea carnii trecute prin faina, oua si pesmet s-a raspandit prima data in Spania, inca din Evul mediu. Mai exact din Andalusia, care in 1491 a ajuns pe mainile crestinilor. De aici, reteta ar fi fost preluata si de italieni. Si, abia de la Milano avea sa ajunga la Viena.

Povestea snitelului  - cand a fost inventat gustosul preparat si de catre cine

Cel care ar fi adus snitelul din Italia in Austria ar fi fost maresalul Joseph Radetzky von Radetz, in anul 1857.

Insa, in urma cu 9 ani, lingvistul Heinz Dieter Pohl a demontat aceasta poveste, spunand ca totul este o inventie aparuta intr-o carte de gastronomie italiana numita ''Guida gastronomica d'Italia'', publicata in 1969.

Pohl mai sustine ca reteta de snitel nu a fost "furata" din Italia, ci provine de la un alt preparat austriac numit ''Backhendl''. Acesta ar fi mentionat intr-o carte de bucate din anul 1719.

Diferenta dintre snitelul vienez si cel romanesc

Romanii iubesc snitelul si il prepara in nenumarate feluri, din aproape orice tip de carne. De asemenea, de multe ori snitelul romanesc este preparat fara pesmet, carnea fiind data doar prin ou si faina.

In vestul Romaniei exista si o reteta mai aparte de sintel: snitelul mozaic. Acesta este preparat din doua straturi subtiri de carne si de tipuri diferite, care mai apoi este umplut cu legume sau ciuperci.

Spre deosebire de Romania, in Austria si Germania snitelul original se prepara doar din carne de vitel, niciodata din alte tipuri de carne.

Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise