Este greu de spus care este originea prazului. Este sigur ca asirienii, chinezii, egiptenii ii laudau nu numai valoarea culinara, ci si cea terapeutica. Homer arata deosebita apreciere de care se bucura prazul iar Herodot specifica in "Istorii" ca, in timpul exodului lor spre Israel, evreii regretau pepenii verzi, ceapa, prazul, usturoiul si castravetii ce se gaseau din belsug  in Egipt.
(Un articol de Maria Vekas)

Faraonul Keops ii recompensa pe cei mai buni razboinici ai sai cu manunchiuri de praz iar Plinius cel Batran scria in cartea sa "Istoria naturala" ca, pentru a-si ingriji vocea, crudul Imparat Roman Nero manca praz - Allium porrum in latina - "in zile fixe ale lunii, fara nimic altceva, nici macar paine". Nero a primit si porecla de  "Porofag" din aceasta cauza. In China, cea de-a treia zi de la nasterea unui copil este dedicata unui ritual vechi: moasa spala nou-nascutul, in timp ce recita un poem, apoi loveste posteriorul copilului cu un fir de praz , urandu-i: "o data ca sa fii destept, inca o data ca sa aiba o minte sclipitoare".

Prazul, planta cu tulpina cilindrica inalta de 30 - 40 cm, cu frunze verzi, lungi si bulb carnos, este folosit in zilele noastre la prepararea diverselor soteuri, supe, ciorbe, salate si mancaruri. A fost botezat "sparanghelul saracului", desi este un izvor de sanatate, iar calitatile lui nutritive sunt foarte cunoscute, astfel ca amatorii de arome il prepara in variate combinatii pline de fantezie si gust.

Prazul contine o multime de vitamine: A, B1, B2, B6, B9, E si C, precum si minerale: fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si zinc. Este recomandat pentru tratarea obezitatii in curele de slabire, pentru prevenirea celulitei, este un bun diuretic si laxativ. De asemenea, prazul stimuleaza apetitul, decongestioneaza sistemul respirator si tonifica sistemul nervos. In afectiunile renale, hepatice si cistite se recomanda decoctul de praz, iar in bronsite sau angine siropul de praz. Poate fi folosit si pentru uz extern, partea alba se aplica pe intepaturi sau muscaturi de insecte in timp ce frunza de praz este un bun cicatrizant si antiseptic in cazul ranilor sau plagilor.

Prazul este o leguma ce apare prefominant toamna, dar, fiindca exista diverse specii de praz, acestea se cultiva pe intreg parcursul anului. Poate fi pastrat pana la 5 zile in frigider iar fiert, prazul poate fi conservat 2 zile, intr-un vas etans la racoare. Prazul se poate pastra si in congelator daca se opareste cateva minute in apa clocotita si se trece mai apoi sub un jet de apa rece. Este recomandat sa fie pus in pungi si sa nu fie pastrat congelat mai mult de 6 luni. Nu se fierbe mai mult de 15 minute, pentru a-si pastra calitatile nutritive. Este de preferat sa fie fiert in aburi (bain-marie).

In final, va propun o reteta deosebit de gustoasa cu praz:


Tarta cu praz

Ingrediente:

Aluat:
275 g. faina,
1 lingurita seminte de mustar,
175 g. unt de la frigider,
50 g. branza rasa,
2 galbenusuri.

Umplutura:
900 g. praz,
2 cepe rosii,
sucul de la 1/2 lamaie,
5 crengute cimbru,
4 linguri ulei de masline,
1 ou.

Mod de preparare:

Se pune faina, semintele de mustar zdrobite ,untul si 1/2 lingurita de sare intr-un bol. Se mixeaza pana se formeaza un fel de pesmet mai gros, se adauga branza ,galbenusurile si 2-3 linguri de apa. Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Se acopera aluatul cu o folie de aluminiu si se pune la congelator pentru aproximativ 10 minute.

Se curata prazul, se taie in felii de 1 cm. Grosime, se spala bine si se fierbe, circa 8 minute, in 3 linguri de apa. Se scurge dupa aceea si se pune deoparte.

Se curata ceapa si se taie felii, se pune intr-un vas si se amesteca cu zeama de lamaie. Se acopera si se da la cuptorul de microunde pentru 5 minute.

Se presara cu faina o hartie de pergament, se pune deasupra ei aluatul si se intinde o foaie rotunda, cu diametrul de 38 cm. Se ridica foaia cu aluatul si se pune intr-o forma rotunda de tarta. Se pune ceapa si prazul in mijlocul aluatului ,lasand o margine de 7 – 8 cm. Se presara deasupra cimbru proaspat, se condimenteaza cu sare, piper si se stropeste cu ulei. Se ridica marginile aluatului si se aduc spre centru,acoperind legumele la margine. Se ung marginile aluatului cu oul batut si se lasa sa se coaca placinta timp de 50 de minute, in cuptorul incins.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 31 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Tocanita de praz este o mancare excelenta.

  • anaandronel

    anaandronel (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    In copilarie nu imi placea,bunicul meu cultiva,dar acum folosesc paraz la orice mincare,nu am specificat in retetele mele pt ca folosesc un praz si o ceapa,nu am considerat ca e necesar fiecare pune legumele ce ii plac,dar am o reteta de la sotul meu ce am sa o scriu. Foarte bun articol si interesanta reteta,felicitari!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Prazul este o bunatate ,are o dulceata aparte.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Folosesc foarte mult prazul atat la mancare cat si la diverse salate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Folosesc foarte mult prazul atat la mancare cat si la diverse salate.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Prazul este o leguma foarte buna.Eu obisnuiesc sa fac praz cu masline si piept de pui.Chiar asa....nu am mai facut de mult,ce bine ca mi-am adus aminte.Felicitari pentru articol este foarte interesant.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Felicitari pentru articol.

  • Fara foto

    Simos (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Prazul este chiar foarte gustos. Eu fac destul de des o mancare din praz, cu carne de vita si bulion. Delicios :)

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    Ati scris un articol interesant despre leguma care se zice ca e specifica oltenilor dar e si foarte folositoare la ameliorarea diabetului,macerata cu vin alb,in anumite cantitati....

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 11 iunie 2009

    Nutriţioniştii susţin că o cură de câteva zile cu preparate din praz este echivalentă cu o cură de ape minerale în celebra staţiune Vichy. Asta în primul rând datorită compoziţiei chimice a prazului şi în mod special a sărurilor alcaline pe care le conţine.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Prazul contine 35 calorii la 100g si de aceea este recomandat in cazuri de obezitate, cure de slabire si ptr. prevenirea celulitei.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2009

    De inaltare vreau sa fac praz cu miel.O sa fie a doua oara cand fac aceasta combinatie si sper ca o sa-mi iasa mai bine decat prima oara.Oricum incercati e minunata combinatia.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Daca doriti sa obtineti o actiune diuretica, o curatare a rinichilor, daca doriti eliminarea ureei si a toxinelor, atunci trebuie sa apelati la acest aliment.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Prazul mereu mi-a adus aminte de copilaria mea.Eu fac praz umplut cu carne,cu branza,mancare de praz cu carne sau mancare de praz cu masline.Chiar si placinta de praz este foarte buna.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Imi place prazul, dar nu stiam ca e asa bogat in vitamine si minerale. Bun articol!

  • Fara foto

    marcela bozga (Maestru bucatar) , 29 martie 2009

    Am o familie care iubeste ceapa, usturoiul si bineinteles prazul. Super bun si sanatos.

  • Fara foto

    mariana (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Prazul este delicios.Imi place mult in special mancarea de praz cu masline sau cu limba si masline cand nu este post.Dar gatesc si supa crema si in general il pun in tot felul de tocanite sau in pilaf ,

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Prazul este o leguma exceptionala,se poate pregati foarte repede si consuma atit crud cit si in mincare,ciorbe ,supe etc.

  • Fara foto

    alina, 25 martie 2009

    Sotului meu ii place foarte mult ciorba de praz acrita cu zeama de varza... ma pune mereu sa fac... nu stiam ca are atatea vitamine.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 24 martie 2009

    Personal, nu imi place prazul, desi tata il gatea minunat. Dar nu asta este important acum. Dna Maria se intrece pe dansa (am pus in practica cateva retete ale dansei). Vecinii mei sunt machedoni si prepara aceasta tarta-placinta, placinta o numesc ei. Nu am gustat niciodata. Nu vad prazul dacat in mancaruri gatite. Oricum, multe aprecieri dna-ei Maria V.si echipei gustos.ro!

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Foarte interesant acest articol.N am stiut ce proprietati are prazul si am evitat sa gatesc cu el, nu ma intrebati de ce, dar de acum inainte voi lua aminte si voi prepara si eu ceva gustos cu praz.Multumim pentru aceste informatii!

  • Fara foto

    zoicas viorica, 22 martie 2009

    Eu prepar praz umplut, tai tulpina in buc de 10 cm, apoi il umplu cu umplutura de sarmale in care pun si un ou crud.Servesc cu smantana.

  • Fara foto

    Simona-Gabriela Paun (Chef de cuisine) , 21 martie 2009

    Da, intr-adevar cand spui praz, imediat facem tot felul de conexiuni cu olteni...glume, glume...eu de vreo trei ani gatesc mai des cu praz si mai ales iarna si primavara. Mancarurile cu praz le agreem si datorita faptului ca ne provoaca arsuri si sa nu radeti nu miroasa gura ca dupa ceapa...Dar atentie! Ceaiul de praz miroase puternic a papricas, miros de cantina...dar este f. bun pentru rinichi.

  • Fara foto

    Sorina Francisca Costin (Bucatar) , 21 martie 2009

    Oare o fi vreo legatura intre Allium Porrum si Porrolissum ? ;)

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 21 martie 2009

    Multumim pentru reteta, pare sa fie foarte buna. Eu folosesc prazul la tocanita cu masline (de post).

  • Fara foto

    Rodica Popeci, 21 martie 2009

    Folosesc des prazul prepar mancare de praz cu masline cu carne sau fara carne si pun si in ciorbe ,da un gust bun si rondelele sunt aspectuoase in ciorba. Nu stiam valoarea lui dar ma bucur sa stiu aceste lucruri. Multumesc pentru informatii.

  • Fara foto

    Mihaela Gavril (Bucatar) , 20 martie 2009

    Interesant articol ! Nu stiam prea multe despere praz dar il folosesc din cand in cand O sa l folosesc si mai mult de acum inainte !

  • Fara foto

    florinot (Chef de cuisine) , 17 martie 2009

    Foarte interesant articolul.Nu stiam toate aceate lucruri despre praz cu toate ca il folosesc cand am ocazia.Este foarte bun in ciorbe ,salate.Imi place sa il folosesc in salate pentru ca il poti taia rondele mici si acest lucru este un plus la aspectul salatei.

  • Paula Negrea

    Paula Negrea (Maestru bucatar) , 17 martie 2009

    Recunosc ca nu stiam prea multe despre praz si inca mai zambesc amintindu-mi de Nea Marin Miliardar cand il vad prin piata. Am mai facut salate si mancaruri cu praz dar o sa incerc neaparat reteta de tarta, suna foarte bine.

  • Fara foto

    IleanaDochitoiu (Bucatar) , 17 martie 2009

    Prazul , il folosesc si la ciorbe si supe, chiar daca am pus in ele ceapa tocata.Da un gust deosebit...

  • Fara foto

    stemol (Chef de cuisine) , 17 martie 2009

    Felicitari pentru articol.Cand ma gandesc ca nu am prea dat atentie prazului,considerandul sarac,chiar mai sarac decat ceapa din punct de vedere al vitaminelor si mineralelor. Cu prima ocazie am sa-l incerc