Este greu de spus care este originea prazului. Este sigur ca asirienii, chinezii, egiptenii ii laudau nu numai valoarea culinara, ci si cea terapeutica. Homer arata deosebita apreciere de care se bucura prazul iar Herodot specifica in "Istorii" ca, in timpul exodului lor spre Israel, evreii regretau pepenii verzi, ceapa, prazul, usturoiul si castravetii ce se gaseau din belsug in Egipt.
(Un articol de Maria Vekas)
Faraonul Keops ii recompensa pe cei mai buni razboinici ai sai cu manunchiuri de praz iar Plinius cel Batran scria in cartea sa "Istoria naturala" ca, pentru a-si ingriji vocea, crudul Imparat Roman Nero manca praz - Allium porrum in latina - "in zile fixe ale lunii, fara nimic altceva, nici macar paine". Nero a primit si porecla de "Porofag" din aceasta cauza. In China, cea de-a treia zi de la nasterea unui copil este dedicata unui ritual vechi: moasa spala nou-nascutul, in timp ce recita un poem, apoi loveste posteriorul copilului cu un fir de praz , urandu-i: "o data ca sa fii destept, inca o data ca sa aiba o minte sclipitoare".
Prazul, planta cu tulpina cilindrica inalta de 30 - 40 cm, cu frunze verzi, lungi si bulb carnos, este folosit in zilele noastre la prepararea diverselor soteuri, supe, ciorbe, salate si mancaruri. A fost botezat "sparanghelul saracului", desi este un izvor de sanatate, iar calitatile lui nutritive sunt foarte cunoscute, astfel ca amatorii de arome il prepara in variate combinatii pline de fantezie si gust.
Prazul contine o multime de vitamine: A, B1, B2, B6, B9, E si C, precum si minerale: fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si zinc. Este recomandat pentru tratarea obezitatii in curele de slabire, pentru prevenirea celulitei, este un bun diuretic si laxativ. De asemenea, prazul stimuleaza apetitul, decongestioneaza sistemul respirator si tonifica sistemul nervos. In afectiunile renale, hepatice si cistite se recomanda decoctul de praz, iar in bronsite sau angine siropul de praz. Poate fi folosit si pentru uz extern, partea alba se aplica pe intepaturi sau muscaturi de insecte in timp ce frunza de praz este un bun cicatrizant si antiseptic in cazul ranilor sau plagilor.
Prazul este o leguma ce apare prefominant toamna, dar, fiindca exista diverse specii de praz, acestea se cultiva pe intreg parcursul anului. Poate fi pastrat pana la 5 zile in frigider iar fiert, prazul poate fi conservat 2 zile, intr-un vas etans la racoare. Prazul se poate pastra si in congelator daca se opareste cateva minute in apa clocotita si se trece mai apoi sub un jet de apa rece. Este recomandat sa fie pus in pungi si sa nu fie pastrat congelat mai mult de 6 luni. Nu se fierbe mai mult de 15 minute, pentru a-si pastra calitatile nutritive. Este de preferat sa fie fiert in aburi (bain-marie).
In final, va propun o reteta deosebit de gustoasa cu praz:
Tarta cu praz
Ingrediente:
Aluat:
275 g. faina,
1 lingurita seminte de mustar,
175 g. unt de la frigider,
50 g. branza rasa,
2 galbenusuri.
Umplutura:
900 g. praz,
2 cepe rosii,
sucul de la 1/2 lamaie,
5 crengute cimbru,
4 linguri ulei de masline,
1 ou.
Mod de preparare:
Se pune faina, semintele de mustar zdrobite ,untul si 1/2 lingurita de sare intr-un bol. Se mixeaza pana se formeaza un fel de pesmet mai gros, se adauga branza ,galbenusurile si 2-3 linguri de apa. Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Se acopera aluatul cu o folie de aluminiu si se pune la congelator pentru aproximativ 10 minute.
Se curata prazul, se taie in felii de 1 cm. Grosime, se spala bine si se fierbe, circa 8 minute, in 3 linguri de apa. Se scurge dupa aceea si se pune deoparte.
Se curata ceapa si se taie felii, se pune intr-un vas si se amesteca cu zeama de lamaie. Se acopera si se da la cuptorul de microunde pentru 5 minute.
Se presara cu faina o hartie de pergament, se pune deasupra ei aluatul si se intinde o foaie rotunda, cu diametrul de 38 cm. Se ridica foaia cu aluatul si se pune intr-o forma rotunda de tarta. Se pune ceapa si prazul in mijlocul aluatului ,lasand o margine de 7 – 8 cm. Se presara deasupra cimbru proaspat, se condimenteaza cu sare, piper si se stropeste cu ulei. Se ridica marginile aluatului si se aduc spre centru,acoperind legumele la margine. Se ung marginile aluatului cu oul batut si se lasa sa se coaca placinta timp de 50 de minute, in cuptorul incins.
Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazieReteta de gogosari in sos de mustar. Cum prepari gogosari in sos de mustar reteta delicioasa.
Gogosari in sos de mustarRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii