Originare din Asia, prunele au inceput sa fie cultivate de asirieni. Astazi, exista peste 2.000 de soiuri, de marimi, culori si, evident, arome diferite, ptr. ca in drumul lor de sute de ani de la Marea Caspica spre Europa au fost incrucisate de nenumarate ori. La noi, cele mai cunoscute sunt pruna brumarie, renglota, regina prunelor (de la frantuzescul Reine Claude), cu fructe mari, sferice, galben-verzui sau roscate, si ruda mai saracuta, dar nicidecum de lepadat, corcodusa.
(un articol de Zana B.)

Indiferent insa de forma si gustul lor, prunele reprezinta un pretios izvor de vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP9), la care se adauga proteine, lipide si glucide. Ptr. a nu mai vorbi de aportul de saruri minerale: potasiu, sodiu, fier, magneziu si calciu.

Medicina orientala recomanda prunele si sucul prunelor ca purgativ, dar si ca fortifiant general. Este bine cunoscuta capacitatea chiar si a unor cantitati mici de prune proaspete de a curata intestinul si de a elimina toxinele. Nu trebuie neglijate nici proprietatile antiinflamatorii ale prunelor, datorita concentratiei mari de potasiu pe care o contin. Sau cele laxative, diuretice si depurative. Prunele imbunatatesc semnificativ starea bolnavilor de ateroscleroza, afectiuni hepatice, hipertensiune sau rinichi. Consumate in stare proaspata, contribuie la scaderea aciditatii sucului gastric, calitate ce le recomanda ca mijloc de tratament auxiliar in gastrite, ulcer stomacal si duodenal.

Prunele uscate pastreaza ptr. mult timp proprietatile fructelor proaspete, mai ales capacitatea de a creste nivelul hemoglobinei si, in consecinta, de a impiedica aparitia anemiei. Prunele uscate sunt nu numai laxative, dar si foarte energetice si nutritive. Un argument serios ptr. a fi consumate de batrani, copii, persoane cu un sistem imunitar slabit si cu un mare grad de surmenaj.

Sub orice forma s-ar prezenta acest minunat fruct al toamnei asigura organismului nostru un aport insemnat de materii nutritive si revigorante. Un veritabil medicament.

Prunele sunt folosite de gospodinele iscusite in fel si chip, dandu-le un plus de savoare. Ele scot din cuptor minunate prajituri, pregatesc magiunul delicios, compotul si dulceturile care vor fi pastrate in camara pana la iarna.

 
Budinca de gris cu renglote

Ingrediente: 500g prune renglote, 150g zahar, 75g unt, 2 cesti lapte, 5 linguri gris, 1 plic vanilie, 2 linguri migdale macinate, 200g frisca

Mod de preparare: in laptele in care fierbe se toarna grisul in ploaie, se adauga vanilia si un pic de sare. Cand grisul a fiert si s-a umflat putin, se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se spala renglotele si se scot samburii. Intr-o cratita se topeste untul si zaharul la foc potrivit, amestecand. Apoi se asaza renglotele si se dau la cuptor 20 minute, pana cand zeama lasata de fructe se caramelizeaza, si renglotele se scot.

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se intinde 1/2 din cantitatea de gris, apoi se pun, una langa alta renglotele. Deasupra se toarna restul de gris. Se da tava la cuptor, la foc potrivit, pana budinca se rumeneste. Cand s-a racit se orneaza budinca cu frisca sau se stropeste cu sirop de fructe.

Supa crema de prune


Ingrediente: 500g prune, 1 telina mica, 1 morcov, 200g smantana, 1 lingurita scortisoara, sare

Mod de lucru:
prunele se spala si se curata de samburi. Telina si morcovul se curata, se taie cubulete, apoi se pun la fiert impreuna cu prunele. Cand sunt foarte bine fierte, se scurg de apa (apa nu se arunca) si se paseaza. Se amesteca piureul cu smantana si scortisoara si se dilueaza cu apa in care au fiert, pana capata o consistenta cremoasa. Se potriveste gustul de sare si piper si se serveste cu crutoane.

Nectar de prune cu miere


Ingrediente: 1,5kg prune, 150g miere, 1 cana apa

Mod de lucru: Prunele se curata de coaja si samburi si se pun la fiert cu o cana de apa la foc mic. Cand pulpa de prune s-a inmuiat, se trece printr-o sita. Se amesteca apoi nectarul de prune cu mierea, se toarna in sticle cu gura larga, se acopera cu capace/celofan si se sterlizeaza 15-20 minute pe baie de apa.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 14 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Un articol de nota 10.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Retete foarte interesante !

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 22 august 2009

    Cu placere !Va invit sa cititi si viitoarele articole.Multumesc.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 21 august 2009

    Mutumim pentru articl. Este interesant si util

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 21 august 2009

    In italia se gaseste deja sucul de prune in sticlute de 200 ml.... in plus se folosesc in mincaruri cu carne de porc in general...

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 20 august 2009

    Prunele... le ador de orice tip si culoare, nu are importanta, iar acum 2 saptamani am ajuns la spital, din ce cauza? Indigestie...de la prune.ha.ha.ha..si continuu sa la ador:)))

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    Oricum Tudorel,permite-mi sa-ti spun asa, de la doctori n-o sa auzi prea multe sfaturi cum ar fi sa mananci "x","Y" fructa sau leguma ca te vei simti mai bine.Ei trec direct la bisturiu sau te indruma mai degraba spre tot felul de pastile,pe care le iei sa-ti tamaduiesti o boala si capeti poate alte 2-3 pe langa. Eu stiu bine cum e cu pastilele,nu trebuie sa avem mare incredere ca ele ne vor face ca noi,ptr. ca acest lucru nu se mai intampla. De aceea e bine sa avem o dieta echilibrata.Din toate,ce ne prieste,cate putin,cu masura.Eu cred ca zic bine cum zic,daca nu esti de acord...nu-i nimic!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    Prunele sunt foarte bune pentru organism si ma incanta ideea, cu nectar de prune cu miere,cred ca este un preparat excelent.Felicitari pentru acest articol foarte interesant.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 18 august 2009

    Sfaturile privind medicina alternativa sau naturista ma ajuta foarte mult. De la niciun medic chirurg, fie el si conferentiar, nu am auzit asemenea sfaturi; si am fost la multi, foarte multi! Multumesc din suflet, oricine esti!

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 18 august 2009

    Super articolul,nu stiam atatea despre prune.Imi plac la nebunie,iar acum ca stiu exact cate proprietati au o sa mananc mult mai multe.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 18 august 2009

    Am ales sa impartasesc cu voi,dragi gospodine,niste retete aparte,zic eu, deoarece cred ca orice buna gospodina cunoaste cum se prepara compotul de prune,marmelada de prune sau gemul de prune.Nu-i asa?

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 august 2009

    Un foarte frumos si interesant articol, despre acest minunat fruct, care la tara, orice gospodar il cultiva.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 18 august 2009

    Interesant articolul,iar reteta de nectar am sa o incerc cu siguranta.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 august 2009

    Un articol foarte bine structurat din toate punctele de vedere,si anume al istoriei prunelor,al retetelor si nu in ultimul rand despre proprietatile remarcabile ale acestor fructe...