Prunele, o dulce incantare

Originare din Asia, prunele au inceput sa fie cultivate de asirieni. Astazi, exista peste 2.000 de soiuri, de marimi, culori si, evident, arome diferite, ptr. ca in drumul lor de sute de ani de la Marea Caspica spre Europa au fost incrucisate de nenumarate ori. La noi, cele mai cunoscute sunt pruna brumarie, renglota, regina prunelor (de la frantuzescul Reine Claude), cu fructe mari, sferice, galben-verzui sau roscate, si ruda mai saracuta, dar nicidecum de lepadat, corcodusa.

Prunele, o dulce incantare

(un articol de Zana B.)

Indiferent insa de forma si gustul lor, prunele reprezinta un pretios izvor de vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP9), la care se adauga proteine, lipide si glucide. Ptr. a nu mai vorbi de aportul de saruri minerale: potasiu, sodiu, fier, magneziu si calciu.

Medicina orientala recomanda prunele si sucul prunelor ca purgativ, dar si ca fortifiant general. Este bine cunoscuta capacitatea chiar si a unor cantitati mici de prune proaspete de a curata intestinul si de a elimina toxinele. Nu trebuie neglijate nici proprietatile antiinflamatorii ale prunelor, datorita concentratiei mari de potasiu pe care o contin. Sau cele laxative, diuretice si depurative. Prunele imbunatatesc semnificativ starea bolnavilor de ateroscleroza, afectiuni hepatice, hipertensiune sau rinichi. Consumate in stare proaspata, contribuie la scaderea aciditatii sucului gastric, calitate ce le recomanda ca mijloc de tratament auxiliar in gastrite, ulcer stomacal si duodenal.

Prunele uscate pastreaza ptr. mult timp proprietatile fructelor proaspete, mai ales capacitatea de a creste nivelul hemoglobinei si, in consecinta, de a impiedica aparitia anemiei. Prunele uscate sunt nu numai laxative, dar si foarte energetice si nutritive. Un argument serios ptr. a fi consumate de batrani, copii, persoane cu un sistem imunitar slabit si cu un mare grad de surmenaj.

Sub orice forma s-ar prezenta acest minunat fruct al toamnei asigura organismului nostru un aport insemnat de materii nutritive si revigorante. Un veritabil medicament.

Prunele sunt folosite de gospodinele iscusite in fel si chip, dandu-le un plus de savoare. Ele scot din cuptor minunate prajituri, pregatesc magiunul delicios, compotul si dulceturile care vor fi pastrate in camara pana la iarna.

 

Budinca de gris cu renglote

Ingrediente: 500g prune renglote, 150g zahar, 75g unt, 2 cesti lapte, 5 linguri gris, 1 plic vanilie, 2 linguri migdale macinate, 200g frisca

Mod de preparare: in laptele in care fierbe se toarna grisul in ploaie, se adauga vanilia si un pic de sare. Cand grisul a fiert si s-a umflat putin, se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se spala renglotele si se scot samburii. Intr-o cratita se topeste untul si zaharul la foc potrivit, amestecand. Apoi se asaza renglotele si se dau la cuptor 20 minute, pana cand zeama lasata de fructe se caramelizeaza, si renglotele se scot.

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se intinde 1/2 din cantitatea de gris, apoi se pun, una langa alta renglotele. Deasupra se toarna restul de gris. Se da tava la cuptor, la foc potrivit, pana budinca se rumeneste. Cand s-a racit se orneaza budinca cu frisca sau se stropeste cu sirop de fructe.

Supa crema de prune

Ingrediente: 500g prune, 1 telina mica, 1 morcov, 200g smantana, 1 lingurita scortisoara, sare

Mod de lucru: prunele se spala si se curata de samburi. Telina si morcovul se curata, se taie cubulete, apoi se pun la fiert impreuna cu prunele. Cand sunt foarte bine fierte, se scurg de apa (apa nu se arunca) si se paseaza. Se amesteca piureul cu smantana si scortisoara si se dilueaza cu apa in care au fiert, pana capata o consistenta cremoasa. Se potriveste gustul de sare si piper si se serveste cu crutoane.

Nectar de prune cu miere

Ingrediente: 1,5kg prune, 150g miere, 1 cana apa

Mod de lucru: Prunele se curata de coaja si samburi si se pun la fiert cu o cana de apa la foc mic. Cand pulpa de prune s-a inmuiat, se trece printr-o sita. Se amesteca apoi nectarul de prune cu mierea, se toarna in sticle cu gura larga, se acopera cu capace/celofan si se sterlizeaza 15-20 minute pe baie de apa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise