In bucataria franceza, quiche este un fel de mancare copt la cuptor, care se bazeaza pe o crema facuta din oua si lapte sau smantana pusa pe un blat de patiserie subtire. De obicei, aluatul pentru blat este copt inainte de a fi puse celelalte ingrediente si bagate pentru o a doua oara la cuptor.
Alte ingrediente folosite, precum carne tocata calita sau bacon, legume sau branza, sunt adesea adaugate in amestecul de ou inainte de coacerea quiche-ului. Daca alegeti sa adaugati si ceapa, veti avea un Quiche Alsacienne. Aluatul initial era un simplu aluat de paine, dar si acest detaliu a evoluat, iar acum blatul de quiche este unul mai pufos, de patiserie.
 
In mod normal, quiche se consuma la micul dejun, desi sunt tari in care se mananca in orice moment al zilei, ca gustare sau ca fel principal. Desi quiche-ul este asociat cu bucataria franceza, el si-a avut originea in Germania, in regatul medieval Lothringen. Cuvantul “quiche” vine din
cuvantul german “kuchen”, care inseamna “prajitura”. In continuare, va prezentam o reteta clasica de quiche, care speram sa va placa:

Quiche cu bacon si spanac
 
Aluat:
250 g faina,
125 g unt,
1 ou,
3 linguri de lapte,
sare,
pesmet
 
Umplutura:
5 oua
150 g bacon taiat bucatele
100 g de spanac proaspat sau congelat
250 g cascaval
200 g smantana
2 cepe
ulei
sare, piper, condimente la alegere.
 
Amestecati faina, separat, cu putina sare, apoi adaugati bucatele de unt rece, oul si laptele. Framantati un aluat, pe care trebuie sa-l lasati la rece 30 de minute.
Intre timp, caliti ceapa si baconul si radeti cascavalul pe razatoare. Intindeti aluatul intr-o forma de tarta unsa cu unt si tapetata cu faina. Lasati marginile ridicate, intepati aluatul cu furculita si presarati peste el pesmet. Peste acest aluat se pune cascavalul si, deasupra, amestecul de ceapa si bacon calite.
Intr-un castron, bateti smantana cu ouale, sarea, piperul si condimentele (la alegerea dumneavoastra), plus spanacul tocat si baconul taiat (baconul se prajeste putin cu ceapa inainte de a fi incorporat in crema), apoi turnati amestecul in forma de tarta.
Coaceti in cuptor aproximativ 40 de minute.
Pornind de la aceasta reteta, puteti sa adaugati ingrediente noi sau sa le inlocuiti pe cele deja existente, dupa placul dvs.
 
In continuare, va prezentam cateva informatii interesante despre elementele nutritive din oua:
 
Toate acestea se găsesc într-un ou!
 
Elementele nutritive ale oului joacă un rol important pentru sănătatea corpului. Într-un ou se găsesc 13 vitamine şi minerale esenţiale pentru numai 70 de calorii. 
Pentru numai $0.14, fiecare ou este o sursă accesibilă de proteină de calitate ridicată care include toţi cei nou amino acizi esenţiali, precum şi grăsimi nesaturate sănătoase.
Luteina şi zeaxantina, doi antioxidanţi care contribuie la sănătatea ochilor, se găsesc de asemenea în ou.

Treisprezece vitamine şi minerale esenţiale
 
Colina (23% din necesarul zilnic): Esenţială pentru funcţionarea normală a tuturor celulelor, inclusiv a celor implicate în metabolism, funcţionarea creierului şi a sistemului nervos, memorie şi transportul elementelor nutritive în corp. Colina ajută la prevenire anomaliilor la naştere şi la dezvoltarea creierului şi memoriei la copii.
Selenium (23% din necesarul zilnic): Antioxidant care previne decăderea ţesuturilor corporale. Seleniul protejează împreună cu vitamina E împotriva unor boli cronice. 
Riboflavina (14% din necesarul zilnic): Ajută la producerea de energie în toate celulele corpului.
Vitamina B12 (11% din necesarul zilnic): Ajută la digestia normală şi la funcţionarea celei nervoase.
Fosfor (10% din necesarul zilnic): Esenţial pentru oase, dinţi şi membrane celulare sănătoase. Este de asemenea necesar pentru producţia de energie în corp.
Acid pantotenic (7% din necesarul zilnic): Ajută la descompunerea hranei şi la producţia de energie în celulele corpului.
Folat (6% din necesarul zilnic): Ajută la dezvoltarea bună a fetusului şi la formarea hematiilor.
Fier (5% din necesarul zilnic): Rol important role în producţia de hematii şi în transportul oxigenului.
Vitamina A (5% din necesarul zilnic): Ajută la dezvoltare şi menţine sănătoase pielea, vederea şi sistemul imun.
Vitamina D (5% din necesarul zilnic): Împreună cu calciul întăreşte oasele şi dinţii.
Zinc (4% din necesarul zilnic): Ajută la menţinerea funcţiei imune, la creşterea şi repararea ţesuturilor corporale.
Vitamina B6 (3.5% din necesarul zilnic): Ajută la funcţionarea lină a transmisiilor prin sistemul nervos şi ajută proteina în cadrul funcţiei imune.
Calciu (3% din necesarul zilnic): Ajută la formarea şi menţinerea de oase şi dinţi puternici. Rol important în funcţionarea nervilor, contracţia musculară şi coagularea sângelui..
 
Două macroelemente nutritive
 
Proteina (13% din necesarul zilnic): Esenţială pentru formarea şi repararea ţesuturilor corporale şi a muşchilor; ajută funcţia imună. Ajută la menţinerea unei greutăţi sănătoase a corpului. Consumul de ouă la micul dejun îi ajută pe adulţii supraponderali să se simtă mai sătuli pentru mai mult timp, să aibă mai multă energie şi să slăbească mai mult.
Grăsimi nesaturate (1.9 grame mononesaturate, 0.68 grame polinesaturate): Funcţionează ca izolatori şi cărămizi pentru hormoni şi membranele celulare. Consumul acestor grăsimi sănătoase pentru inimă ajută la scăderea nivelului concentraţiei de colesterol, mai ales atunci când sunt consumate în locul grăsimilor saturate.
 
Doi antioxidanţi
 
Luteina & Zeaxantina (166 micrograme): Contribuie la sănătatea ochilor şi ajută la  prevenirea cauzelor obişnuite ale orbirii din cauza bătrâneţii. Ambii antioxidanţi se găsesc în gălbenuş şi se consideră că reduc riscul de cataractă şi degenerarea ochilor din cauza bătrâneţii.
Deşi cantităţile din aceşti antioxidanţi sunt scăzute, biodisponibilitatea lor este mai bună în ou decât în alte surse mai bogate.
 
 Acest articol va este oferit de Avicola Bucuresti.
 
 
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ciuculin Adriana, 13 iunie 2013

    foarte buna tarta, foarte binevenite informatiile despre ou, felicitari ,, gustos.ro".

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 31 iulie 2010

    Multuim pentru articol. Foarte intersant.

  • COSTINELA  M.

    COSTINELA M. (Chef de cuisine) , 26 iulie 2010

    Bun articol !

  • Buzu Creola

    Buzu Creola (Chef de cuisine) , 11 iulie 2010

    O reteta savuroasa si temeinic sustinuta stiintific. La mai multe articole asemenea!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 10 iulie 2010

    Ft simplu si bun,iar pt cei care nu au timp ,aluatul congelat gata preparat!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

    Un aperitiv minunat,indiferent cu ce este umplut,mereu are cautare la noi in familie.Am sa vin si eu cu o reteta care noua ne place foarte mult. Ingrediente: Aluat: 250g faina 150g unt 1 ou 2 linguri lapte rece sau apa ½ lingurita sare Umplutura: 1 kg spanac proaspat sau congelat 250g urda 250g branza de capra 4 linguri smantana 5 oua 1 lingura faina 1 ou pentru pus deasupra 2 linguri cascaval ras sau svaiter Mod de preparareSe framanta un aluat din toate ingredientele.Se formeaza o bila care se lasa la rece pentru 30 de minute. Se spala spanacul se opareste, se scurge de apa si se taie marunt.Se condimenteaza cu sare si piper. Intr-un bol se adauga branzeturile,smantana si se amesteca bine cu mixerul.Se adauga galbenusurile,faina iar la sfarsit albusurile batute bine.Se amesteca usor de jos in sus.Daca este nevoie se mai condimenteaza cu sare. Scoateti aluatul de la frigider si intindeti o foaie rotunda. Asezati-o in forma de tarta unsa cu unt si presarata cu faina.Foaia trebuie sa fie indeajuns de mare pentru a acoperi si peretii formei. Cantitatea de aluat este perfecta pentru o forma cu diametrul de 26 cm. (eu am folosit o forma rotunda de tort) Cu o furculita intepati aluatul din loc in loc.Puneti mai intai spanacul,apoi crema de branza.Oul se bate si se adauga peste branza,iar la sfarsit adaugati cascavalul ras.Forma se baga in cuptorul preancalzit la 180gC pentru 40-45 de minte.Este gata cand este rumenit frumos. Se serveste fierbinte cat si rece.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 07 iulie 2010

    Quiche...indiferent ce umplutura are este un mic dejun foarte apreciat de familie. Chiar mi-ati dat o idee buna.... Uitati aici o alta reteta de quiche, de fapt...tarta: 250 gr faina 100 ml smantana 75 gr de unt 1 varf de cutit de bicarbonat dizolvat in putin rom sau 1/2 dintr-un pachetel mic de drojdie proaspata (app 20 de gr) sare Preparare: Se pune intr-un castron faina, se adauga smantana si untul inmuiat, un praf de sare. Daca folositi bicarbonat trebuie stins in putin rom, daca folositi drojdie, presarati deasupra ei, intr-o cescuta, 1/2 lingurira de zahar si amestecati cu o furculita pana devine lichida. Puneti bicarbonatul sau drojdia impreuna cu celelalte ingrediente si incepeti sa framantati. Trebuie framantata cam 15 minute, pana cand se incorporeaza bine toata faina si untul. Daca va este mai usor, poate fi framantata si direct pe masa. Aluatul trebuie sa fie destul de tare si sa se desprinda cu usurinta de pe maini. Daca vedeti ca este prea tare, puteti sa mai adugati o lingura de smantana. Dupa ce l-ati framantat, se face din el o bila rotunta, se infasoara cu folie de plastic si se pune la frigider 20-30 de minute. Umplutura: 150 gr de felii de costita afumata sau bacon afumat 50 ml de lapte 150 ml de smantana lichida sau smantana normala 2 oua sare piper 1 varf de cutit de nucsoara intr-un castron se bat ouale impreuna cu smantana, se adauga laptele, sare, piper si nucsoara. Costita se taie bucatele subtiri si se pune la prajit intr-o tigaie fara ulei. Atunci cand s-a rumenit bine, se scoate pe o farfurie. Se taie 2 foi de coala cerata pe masura tavii, avand grija ca sa acopere si peretii acesteia. Se pune prima coala in tava. Se scoate aluatul de la frigider si se face o bila din el. Se intinde cu sucitorul o foaie rotunda care sa aiba grosimea de app 5 mm. Se pune foaia in tava peste hartie si se apasa usor cu degetele pe marginea ei, astfel incat sa imbrace si peretii verticali ai tavii. Se inteapa din loc in loc cu o furculita. Deasupra foii se pune cealalta coala cerata si apoi se pune un strat cam de 1,5 cm de fasole boabe, care are rol sa apese aluatul si sa il impiedice sa creasca. Se baga tava in cuptorul incins in prealabil si se lasa la foc mijlociu 10 minute. Se scoate tava, se da la o parte coala cu fasolea si de intind pe toata suprafata aluatului bucatelele de costita afumata. Deasupra lor se toarna amestecul de smantana, intr-un strat de 1 - 1,5 cm. Se presara pe deasupra piper proaspat macinat. Se baga cu grija tava la cuptor si se lasa 20-25 de minute, pana cand aluatul se rumeneste usor si umplutura se incheaga. Se scoate quiche-ul din tava dupa cateva minute si se desprinde coala cerata. Se aseaza pe un platou si se serveste taiat felii. Este bun atat cald cat si rece, poate fi servit ca aperitiv sau ca fel principal.