Pe Internet, din pacate, nu putem gusta din fiecare reteta pe care o vedem. Putem insa admira rezultatul prin intermediul fotografiilor, care ne lamuresc, intr-un fel, daca reteta este buna, daca o vom incerca vreodata sau daca nu ne atrage deloc. O reteta excelenta poate pierde prin niste fotografii de slaba calitate, asa ca ne-am hotarat sa scriem cateva sfaturi pentru ca fotografiile voastre sa fie la fel de delicioase precum mancarea.
1. Cadrul

E bine sa alegweti un cadru care complimenteaza, dar nu distrage atentia de la mancarea voastra. Nu fotografiati farfuria cu mancare pe o masa deja plina de alte preparate sau direct pe aragaz. Cel mai bine e sa o asezati pe o fata de masa simpla sau cu un model delicat. Folositi farfurii care sa fie in contrast coloristic cu mancarea de pe ele, nu de aceeasi culoare.

2. Lumina

Profitati de lumina naturala cat de mult puteti. Varianta ideala e sa fotografiati preparatele aproape de o fereastra deschisa, de unde se revarsa lumina. Daca totusi ati terminat cu gatitul prea tarziu si deja s-a inserat, evitati cat mai mult sa folositi blitz-ul, intrucat detaliile delicate ale mancarurilor vor fi estompate de puterea acestuia. Luminati incaperea cat mai mult si asezati farfuria in locul cel mai luminos.

3. Balansul de culori


Mai ales in conditiile in care nu aveti lumina naturala, e posibil ca fotografiile sa prinda o culoare specifica – bej, rosiatica sau chiar verzuie. Modificati setarile camerei foto pentru conditiile de lumina existente pana ce vedeti pe ecran e cat mai similar cu realitatea.

4. Fara miscare


Daca nu beneficiati de o lumina foarte buna si va tremura un pic mana pe aparatul foto, pozele vor fi dezastruoase, iar detaliile, de nerecunoscut. Daca aveti un trepied, folositi-l cu incredere, iar, daca nu, improvizati unul dintr-un teanc de carti sau reviste.

5. Numarul de poze


Incercati cat mai multe unghiuri si faceti multe poze, ca sa aveti de unde alege. Doar experimentand veti descoperi cea mai buna abordare pentru poza dumneavoastra, intrucat fiecare fel de mancare are particularitatile lui. Un pont pe care vi-l vindem este sa nu fotografiati mancarea de sus, ci dintr-o laterala.

6. Zoomul


Faceti fotografia de aproape, nu de la distanta. Folositi cu incredere functia “macro” de pe camera, pentru a surprinde cele mai fine detalii. E bine ca preparatul sa umple intregul cadru, pentru un aspect delicios.

7. Prepararea


Nu uitati sa faceti multe poze si in cadrul prepararii retetei, pentru ca cei care o vad sa inteleaga mai bine procesul si sa se poata ghida dupa ele in timp ce ei insisi gatesc reteta.

8. Rapiditatea

Nu asteptati prea mult, pentru ca mancarea arata cel mai proaspat, normal, imediat dupa ce ati terminat sa o preparati. Salatele, de exemplu, nu mai arata la fel de fresh dupa cateva zeci de minute, iar o friptura rece va da prost in fotografii.

9. Detaliile


Conteaza foarte, foarte mult! Aveii grija ca farfuriile sa fie perfect curate si neciobite sau cu urme de amprente. Decorati farfuriile, chiar si minimalist, cu frunze de salata, cateva dare de sosuri sau patrunjel.

10. Ce sa nu fotografiem

Sunt anumite preparate, precum sosurile inchise la culoare sau tocanitele simple, care nu vor arata niciodata bine intr-o fotografie, cel putin nu de unele singure. Si oricat de gustoase ar fi, poate ar fi bine sa nu apara intr-o poza. Sau cel putin sa apara alaturi de un decor interesant.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Un articol de nota 10.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Foarte bun acest comentariu,la inceput nici eu nu stiam sa fac pozele,a trecut ceva timp pana am invatat,daca nu stii sa faci poza iese prost cu niste culori de galben si verde intens si acest lucru se datoreaza faptului ca lumina trebuie sa vina din spate si nu din fata.Cu timpul se invata.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Interesant articol !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2009

    Bune sfaturi.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2009

    Bravo pentru acest articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Un articol din care fiecare are de invatat cate ceva.

  • Fara foto

    silviana maftei, 11 septembrie 2009

    MULTUMESC! Sunt bine venite sfaturile unui expert

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 august 2009

    Frumos articolul, de memorat sfaturile.

  • Fara foto

    crystyna, 24 august 2009

    Îmi place foarte mult fotografia, de aceea am făcut din asta un hobby! E foarte bun articolul acesta pt. a învăţa arta fotografiei!

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 23 august 2009

    Super comentariul!pozele,fotografiile cele mai explicite sunt cele de la "Retete usoare

  • Alisea

    Alisea (Chef de cuisine) , 23 august 2009

    Sunt sfaturi foarte bune, aparent simple dar care conteaza intr-adevar. Felicitari pentru articol!

  • Maria

    Maria (Chef de cuisine) , 23 august 2009

    Cum am mai spus: pasiunile mele: gatitul si fotografia:) Foarte bun articolul. O sa ma folosesc de el:))

  • Fara foto

    martagabriela, 22 august 2009

    Binevenit articolul!

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

    Intr-adevar,foarte interesant acest articol.Multumim!

  • Fara foto

    husni, 22 august 2009

    Articol fff bun !Aveam nevoie de el.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 august 2009

    Este un articol foarte bun si care ne ghideaza cum trebuie sa arate un preparat in poza.Corect si la obiect.Felicitari pentru articol si poate asa se vor respecta aceste conditii de catre toata lumea.Sunt foarte curioasa cine o sa restecte acesti pasi?

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 22 august 2009

    Foarte interesant articolul. Asa fac si eu pozele. Si fac mai multe la o singura reteta, ca sa am de unde alege.

  • Fara foto

    Nadia, 22 august 2009

    Articolul este de mare folos. Multumim!

  • Alina

    Alina (Chef de cuisine) , 22 august 2009

    Este interesant si binevenit acest articol !!! Felicitari !

  • Fara foto

    Cely, 21 august 2009

    Multumim pentru sfaturi.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 august 2009

    Articolul este interesant si bine structurat , dar ca intotdeauna exista un dar,si anume : Cred ca lumina naturala si distanta conteaza foarte mult pentru reusita unei fotografie ,dar trebuie sa tinem cont de faptul ca majoritatea fotografiilor culinare din reviste,carti de specialitate sau anumite site-uri culinare sunt facute si prelucrate in studiouri profesionale, cu programe speciale si nu stiu cate dintre noi beneficiaza de aceste avantaje...E doar o parere si imi cer scuze daca am gresit cumva...

  • Fara foto

    Sidy, 21 august 2009

    Foarte bun articolul ! Omul cat traieste invata ! Sper ca acest articol sa fie citit de cat mai multe persoane care posteaza pe Gustos !!! Felicitari celor ce au creat articolul !

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 21 august 2009

    Este binevenit acest articol ,interesant,folositor, multumim pt articol:)