Reguli de baza pentru fotografiile culinare

Pe Internet, din pacate, nu putem gusta din fiecare reteta pe care o vedem. Putem insa admira rezultatul prin intermediul fotografiilor, care ne lamuresc, intr-un fel, daca reteta este buna, daca o vom incerca vreodata sau daca nu ne atrage deloc. O reteta excelenta poate pierde prin niste fotografii de slaba calitate, asa ca ne-am hotarat sa scriem cateva sfaturi pentru ca fotografiile voastre sa fie la fel de delicioase precum mancarea.

Reguli de baza pentru fotografiile culinare

1. Cadrul

E bine sa alegweti un cadru care complimenteaza, dar nu distrage atentia de la mancarea voastra. Nu fotografiati farfuria cu mancare pe o masa deja plina de alte preparate sau direct pe aragaz. Cel mai bine e sa o asezati pe o fata de masa simpla sau cu un model delicat. Folositi farfurii care sa fie in contrast coloristic cu mancarea de pe ele, nu de aceeasi culoare.

2. Lumina

Profitati de lumina naturala cat de mult puteti. Varianta ideala e sa fotografiati preparatele aproape de o fereastra deschisa, de unde se revarsa lumina. Daca totusi ati terminat cu gatitul prea tarziu si deja s-a inserat, evitati cat mai mult sa folositi blitz-ul, intrucat detaliile delicate ale mancarurilor vor fi estompate de puterea acestuia. Luminati incaperea cat mai mult si asezati farfuria in locul cel mai luminos.

3. Balansul de culori

Mai ales in conditiile in care nu aveti lumina naturala, e posibil ca fotografiile sa prinda o culoare specifica – bej, rosiatica sau chiar verzuie. Modificati setarile camerei foto pentru conditiile de lumina existente pana ce vedeti pe ecran e cat mai similar cu realitatea.

4. Fara miscare

Daca nu beneficiati de o lumina foarte buna si va tremura un pic mana pe aparatul foto, pozele vor fi dezastruoase, iar detaliile, de nerecunoscut. Daca aveti un trepied, folositi-l cu incredere, iar, daca nu, improvizati unul dintr-un teanc de carti sau reviste.

5. Numarul de poze

Incercati cat mai multe unghiuri si faceti multe poze, ca sa aveti de unde alege. Doar experimentand veti descoperi cea mai buna abordare pentru poza dumneavoastra, intrucat fiecare fel de mancare are particularitatile lui. Un pont pe care vi-l vindem este sa nu fotografiati mancarea de sus, ci dintr-o laterala.

6. Zoomul

Faceti fotografia de aproape, nu de la distanta. Folositi cu incredere functia “macro” de pe camera, pentru a surprinde cele mai fine detalii. E bine ca preparatul sa umple intregul cadru, pentru un aspect delicios.

7. Prepararea

Nu uitati sa faceti multe poze si in cadrul prepararii retetei, pentru ca cei care o vad sa inteleaga mai bine procesul si sa se poata ghida dupa ele in timp ce ei insisi gatesc reteta.

8. Rapiditatea

Nu asteptati prea mult, pentru ca mancarea arata cel mai proaspat, normal, imediat dupa ce ati terminat sa o preparati. Salatele, de exemplu, nu mai arata la fel de fresh dupa cateva zeci de minute, iar o friptura rece va da prost in fotografii.

9. Detaliile

Conteaza foarte, foarte mult! Aveii grija ca farfuriile sa fie perfect curate si neciobite sau cu urme de amprente. Decorati farfuriile, chiar si minimalist, cu frunze de salata, cateva dare de sosuri sau patrunjel.

10. Ce sa nu fotografiem

Sunt anumite preparate, precum sosurile inchise la culoare sau tocanitele simple, care nu vor arata niciodata bine intr-o fotografie, cel putin nu de unele singure. Si oricat de gustoase ar fi, poate ar fi bine sa nu apara intr-o poza. Sau cel putin sa apara alaturi de un decor interesant.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise