Reteta care a calatorit in timp - Tochitura lu’ tanti Florica

Doamna Nicoleta Sandulache, membra a comunitatii Gustos.ro si blogger culinar renumit ne prezinta o reteta foarte personala, pe care dansa a preparat-o atat la emisiunea gastronomica TV "Viviana en tu Coccina” in Costa Rica, cat si la Bucharest Food Festival. Este vorba despre o reteta care a traversat timpul si care ne spune povestea fermecatoare a interbelicului romanesc. Sa o ascultam:

In spatele oricarei retete se afla o adevara poveste conform marilor oameni, precum Rossini, care a inventat faimosul Tornedo, sau faimosul pui Kiev al lui Nicholas Appert, Kogalniceanu si Negruzzi au editat prima carte de bucate, Pastorel Teodoreanu si-a adus aportul considerabil la emanciparea gastronomiei iar Radu Anton Roman, prin invataturile lui, ne-a cucerit si captivat prin unicitatea bucatariei traditionale romanest, care, dupa spusele unora, este prea grea(deoarece se adauga mult ulei) si nu este in trend, datorita numeroaselor calorii sau a colesterolului ridicat. Cu siguranta nimeni nu poate sustine ca nu este gustoasa si cu siguranta te face sa mai ceri si a doua portie. Vom povesti astazi, despre reteta din carte si anume: Tochitura lu’ tanti Florica, reteta specifica din zona Campiei Romane (Baraganului).

Aceasta reteta ne aduce in timp, in perioada interbelica, aproximativ intre anii 1925-1928. Era perioada cand femeia era idealul absolut, eleganta, feminitatea si bunul gust primau, iar domnii imbracati la patru ace, cu palarii, manusi si monuclu, decupati parca din revistele de moda, faceau inimile doamnelor sa ia foc, era asa numita perioada a seratelor dansante si a receptiilor de “bon ton”. La 60 de km de Bucuresti, in orasul Urziceni, traia familia Decu, Ana si Tudorica (bunicii mei), impreuna cu cei doi copii ai lor: George si Felicia. O familie de oameni tineri cu idealuri, vise si sperante de marire ca toti tinerii, care, impreuna, formau un cuplu invidiat al vremii in urbea respectiva. Astfel, el, Tudorica tanar ambitios si cu “cheag”, fusese baiat de pravalie, dupa care fusese mana dreapta a unui faimos carciumar al timpului, asa a facut ”cheagul” si si-a deschis un restaurant “Butoiul Rosu” faimos in epoca si care facuse istorie in acea perioada prin “bucatele gustoase”, “cinzeaca de tuica de prune” si “carafele reci cu vin”.

Ambitios, Tudorica a angajat femei pricepute din zona, care mai de care mai pricepute in pregatirea retetelor, drumetul obosit dupa drumul lung isi ungea gatlejul cu minunata licoare a prunilor si se infrupta dintr-o tochitura cu mamaliguta aburinda facuta de tanti Florica(din Alexeni), care, pe langa priceperea sa, punea in bucate si multa dragoste. Asa se face ca aceasta tochitura cerea o carafa din vinul casei si mergea si un dulce, o minunata placinta de mere. Avea doamna Ana (bunica) un dar aparte, pentru care toti oamenii o iubeau, pentru frumusetea si bunatatea ei. Ea nu facea diferente de rang social. Cand se asezau la masa, tanti Florica facea si ea parte din familie, servind cu totii masa in odaia mare; ce mandra era tanti Florica. Asa se face ca renumele restaurantului se dusese in tot tinutul. Tanarul Tudorica imbina afacerile cu familia si in zi de sarbatoare isi lua frumoasa sotie si copiii si venea la capitala, unde servea masa la “Capsa” se plimba cu trasura la sosea si facea o fotografie la faimosul fotograf Gore de pe Calea Grivitei. Viata a continuat, Tudorica a ajuns “primar la taranisti” in acea perioada, s-au mutat in alt oras, au trait fericiti, au mai avut inca trei copii printre care si mama mea, din pacate din toata aceasta minunata familie nu mai traieste decat matusa mea Victoria, care mi-a povestit despre ei. Sper ca v-a placut povestea bunicilor mei care sunt pentru mine un exemplu si cu tarie cred ca gustul meu pentru gastronomie l-am mostenit de la bunicul meu. Alaturat voi atasa reteta de Tochitura a lu’ tanti Florica - bucatareasa de la “Butoiul Rosu” din Alexeni, langa Urziceni.

Ingrediente

• 300 grame de carne de vitel

• 300 grame carne de porc

• 4-5 catei de usturoi zdrobiti,

• 200 de grame sunca taraneasca

• 300 de grame carnatii afumati

• 75-100 g pasta de tomate

• 1 pahar de vin rosu

• sare / piper dupa gust

• cimbru

• 150 g de telemea

• oua pentru fiecare mesean cate un ou(ochi)

• ardei iuti

• pentru Mamaliga: apa, sare, malai

Mod de preparare:

Asaza tanti Florica cratita pe plita in care punea ulei de floarea soarelui, dupa care se adauga carnea taiata cubulete, mai intai carnea de vitel si dupa 15 minute se adauga si carnea de porc. Dupa ce calea carnea in ulei, sunca si carnatii, le lasa bine sa se faca, dupa care adauga, 3 linguri de pasta de tomate si 1 pahar mare de vin rosu, sarea, piperul, punea cimbrul si lasa la fiert si din cand in cand mai adauga putina apa, punea capacul la cratita si lasa la fiert aproximativ 30-40 de minute.

Separat, pune apa la foc pentru mamaliga, sarea si cand apa fierbea, adauga malaiul, invartindu-se repede si mult in mamaliga pentru a nu avea cocoloase, cand mamaliga era gata o lasa mai moale pentru a face un brau din mamaliga, punandu-se tochituta in mijloc si mamaliguta un cerc de jur imprejur. Se rade 150 de grame de branza telemea, se aseaza pe braul de mamaliga, se face si un ou ochi si se infig 2-3 ardei iuti in mamaliga, asa bucate chiar necesita o carafa de vin rubiniu, vorba lui Tudorica Decu.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise