Sa pregatim pizza in casa - pasul 1: aluatul

Proba “de foc” atunci cand incercam sa gatim o pizza in casa e, desigur, aluatul. Ne spunem ca niciodata nu ne va iesi la fel de pufos si delicios ca in pizzerii si ne descurajam chiar inainte de a-l pregati. Totusi, exista cateva trucuri care iti pot garanta ca aluatul tau de pizza va iesi atat de bun, incat prietenii si familia vor banui ca nu ai gatit tu insuti, ci... ai comandat de undeva!

Sa pregatim pizza in casa - pasul 1: aluatul

In primul rand, un ingredient esential al aluatului de pizza este... faina. De obicei, se foloseste faina de grau, insa unii prefera faina integrala. Pentru un blat de pizza mai tare, elastic, poti folosi faina cu un continut mai ridicat de gluten. Glutenul se formeaza atunci cand adaugi apa peste faina si e o parte cruciala a structurii aluatului. Asadar, e bine sa folosesti faina speciala pentru paine sau faina cu un grad ridicat de gluten atunci cand prepari aluatul de pizza.

Alt ingredient foarte important este drojdia. Aceasta ajuta aluatul sa creasca si sa capete elasticitate (ca sa il poti intinde dupa plac, fara sa-l rupi). Drojdia si fermentatia sa ofera aluatului de pizza aroma sa speciala. Daca nu folosesti drojdie instant, uscata, e bine s-o amesteci cu putina apa calda si sa o tii acolo timp de 10 minute inainte sa o adaugi in mixtura pentru aluat. Mai mult, cea mai buna aroma a blatului de pizza se obtine atunci cand lasi aluatul sa creasca chiar cateva ore dupa ce-l framanti.

Alte ingrediente uscate ale aluatului sunt sarea, zaharul, praful de copt (daca este nevoie) si laptele praf. Sarea e necesara pentru a-i da gust aluatului si pentru a crea un contrast cu gustul sosului de pizza. Zaharul, pe de alta parte, are menirea de a-i da aluatului un gust mai dulceag si, de asemenea, faciliteaza activitatea drojdiei. Laptele praf, in schimb, adauga aroma aluatului si il face mai consistent.

Ingredientele lichide sunt apa si uleiul. Apa e necesara pentru generarea glutenului si pentru activarea drojdiei. Poti folosi apa minerala, pentru rezultate mai bune. Uleiul, pe de alta parte, serveste la lubrifierea alatului, pentru a fi mai usor manevrabil. Foloseste ulei de masline extra virgin, ca sa-i dai aluatului si o aroma mai buna.

Daca vrei, poti folosi si ou in aluatul de pizza. Albusul de ou face aluatul mai consistent, in vreme ce galbenusul il face mai moale. Astfel, poti folosi fie albus, fie galbenus, in functie de tipul de aluat pe care il doresti (mai pufos, mai subtire). Totusi, daca folosesti oua, nu uita sa reduci cantitatea de apa din reteta!

De asemenea, poti sa adaugi condimente aluatului tau, cum ar fi pudra de usturoi sau alt fel de ierburi.

In curand, vom continua aceasta serie cu “Sa pregatim pizza in casa – pasul 2: sosul”.

Voi cum pregatiti aluatul de pizza? Ce secrete aveti?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Spaghete carbonara. Reteta italiana autentica, simpla si delicioasa

Spaghete carbonara. Reteta italiana autentica, simpla si delicioasa

Descopera reteta autentica de spaghete carbonara! O reteta italiana simpla si delicioasa, perfecta pentru o cina rapida si...

Spaghete carbonara. Reteta italiana autentica, simpla si delicioasa
Salata de spanac cu oua si rosii. O alegere sanatoasa pentru orice masa

Salata de spanac cu oua si rosii. O alegere sanatoasa pentru orice masa

Salata de spanac cu oua si rosii este o alegere sanatoasa si delicioasa pentru orice masa. Iata o rețeta simpla pentru a...

Salata de spanac cu oua si rosii. O alegere sanatoasa pentru orice masa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise