Proba “de foc” atunci cand incercam sa gatim o pizza in casa e, desigur, aluatul. Ne spunem ca niciodata nu ne va iesi la fel de pufos si delicios ca in pizzerii si ne descurajam chiar inainte de a-l pregati. Totusi, exista cateva trucuri care iti pot garanta ca aluatul tau de pizza va iesi atat de bun, incat prietenii si familia vor banui ca nu ai gatit tu insuti, ci... ai comandat de undeva!
In primul rand, un ingredient esential al aluatului de pizza este... faina. De obicei, se foloseste faina de grau, insa unii prefera faina integrala. Pentru un blat de pizza mai tare, elastic, poti folosi faina cu un continut mai ridicat de gluten. Glutenul se formeaza atunci cand adaugi apa peste faina si e o parte cruciala a structurii aluatului. Asadar, e bine sa folosesti faina speciala pentru paine sau faina cu un grad ridicat de gluten atunci cand prepari aluatul de pizza.
Alt ingredient foarte important este drojdia. Aceasta ajuta aluatul sa creasca si sa capete elasticitate (ca sa il poti intinde dupa plac, fara sa-l rupi). Drojdia si fermentatia sa ofera aluatului de pizza aroma sa speciala. Daca nu folosesti drojdie instant, uscata, e bine s-o amesteci cu putina apa calda si sa o tii acolo timp de 10 minute inainte sa o adaugi in mixtura pentru aluat. Mai mult, cea mai buna aroma a blatului de pizza se obtine atunci cand lasi aluatul sa creasca chiar cateva ore dupa ce-l framanti.
Alte ingrediente uscate ale aluatului sunt sarea, zaharul, praful de copt (daca este nevoie) si laptele praf. Sarea e necesara pentru a-i da gust aluatului si pentru a crea un contrast cu gustul sosului de pizza. Zaharul, pe de alta parte, are menirea de a-i da aluatului un gust mai dulceag si, de asemenea, faciliteaza activitatea drojdiei. Laptele praf, in schimb, adauga aroma aluatului si il face mai consistent.
Ingredientele lichide sunt apa si uleiul. Apa e necesara pentru generarea glutenului si pentru activarea drojdiei. Poti folosi apa minerala, pentru rezultate mai bune. Uleiul, pe de alta parte, serveste la lubrifierea alatului, pentru a fi mai usor manevrabil. Foloseste ulei de masline extra virgin, ca sa-i dai aluatului si o aroma mai buna.
Daca vrei, poti folosi si ou in aluatul de pizza. Albusul de ou face aluatul mai consistent, in vreme ce galbenusul il face mai moale. Astfel, poti folosi fie albus, fie galbenus, in functie de tipul de aluat pe care il doresti (mai pufos, mai subtire). Totusi, daca folosesti oua, nu uita sa reduci cantitatea de apa din reteta!
De asemenea, poti sa adaugi condimente aluatului tau, cum ar fi pudra de usturoi sau alt fel de ierburi.
In curand, vom continua aceasta serie cu “Sa pregatim pizza in casa – pasul 2: sosul”.
Voi cum pregatiti aluatul de pizza? Ce secrete aveti?

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii