Magnifica scrumbie de Dunăre se găteşte în ţara ei, adică la Tulcea şi la Galaţi, în primul rând la grătar şi la cuptor. Se mai poate face şi prăjită, marinată sau plachie, şi ciorbă şi oricum (găsiţi reţete şi aici şi-n alte cărţi mai bune) dar tot nu iese mare lucru de capul ei, că-i prea grasă şi nici nu se întâlneşte bine cu alte unsori încinse. Se conservă curent la sare şi apoi la fum.

La cuptor ori grătar:
4 scrumbii
hârtie pergament (dacă vreţi)
1 legătură de pătrunjel verde
sare, piper - cam de o poftă
1 lămâie


Scrumbiile se grijesc de maţe, apoi se crestează des pe lăţime, după obiceiul de la Dunăre, ca să se pătrundă
Se freacă cu sare şi piper
Se înveleşte îngrijit fiecare pescuţ în hârtie pergament (dichis domnesc, lipovenii şi haholii nici n-au auzit de aşa ceva) unsă cu ulei (mai nou, e perfectă folia de aluminiu)
Se pun în cuptor, pe tavă, la foc mic, sau direct pe grătar, la jar potolit

Când e gata - cam 20 de minute - se desface din hârtie, cu grijă, să nu se piardă sosul. Se aşază în farfurie, şi se presară cu pătrunjel verde tocat.
Sosul fierbinte se amestecă într-o căniţă cu zeamă de lămâie şi se toarnă ploaie peste peşte.
Se poate face la cuptor ori la grătar şi fără foaie de pergament. Atunci scrumbia trebuie unsă bine cu ulei, la fel tava sau grătarul.
Nu e la fel de bună ca atunci când e învelită, pentru că se usucă şi prinde gust de la untdelemn. Alţii o învelesc în aluat, dar făina absoarbe sucul fin al peştelui.

Vinul alb şi sec, ca o tăietură de brici printr-un gând vechi, al scrumbioarei fine şi albe la carne este Riesling-ul, fie de la Aliman, impetuos, răcoritor şi vioi, cu gust dis­cret de piersică, fie de Valea Nucarilor, cu puţin catran picurat pe ţesătură de fructe.
Eu îl prefer totuşi, mărturisesc spăşit, pe cel de la Medgidia: deşi se complace în bruscheţea unui vin de câmpie, are în schimb (în ultimul timp) o frăgezime şi o mireasmă mai pregnante şi mai ataşante, mai legate de bobul copt de strugure decât oriunde în Dobrogea, ceea ce-l face frate cu scrumbia cea nobilă (şi comparabil cu Riesling-ul de la Blaj).

--------------------------------------------------------------------------

Intra in “Povestile bucatariei romanesti”!

Jurnalul National iti aduce 7 carti, 7 provocari culinare, 7 calatorii prin Romania savuroasa! In fiecare vineri, afla istoria bucatelor neamului tau scrisa de Radu Anton Roman, patriarhul gastronomiei nationale, povestitor de geniu, primul mare antropolog culinar al romanilor... Mancaruri si legende!
Vineri, 13 august, ai volumul cinci din “Povestile bucatariei romanesti”. O editie completa, reasezata in pagina, innobilata si ilustrata cu fotografii ale preparatelor, poze etnografice si imagini inedite cu Radu Anton Roman. Pentru ca tu sa ai in biblioteca si in bucataria ta “Retete de Colectie”. O noua serie de carti exceptionale marca Jurnalul National.
In aceasta saptamana, va invitam sa batem tara in lung si-n lat, degustand bucatele Deltei (“insula Delta”, cum ii spune Radu Anton Roman) si-ale stanilor din munti, trecand, care-va-sa-zica, de la “civilizatia pestelui” la “civilizatia branzei”. Urmarind pagina de carte, vom intra si in bucataria comunitatilor de aromani, iar dupa ce vom fi gustat din “pita machidonilor” vom trece iute muntii, in secuime, pentru o portie de gulaa. Volumul 5 din “Povestile bucatariei romanesti” promite, dar, un retetar variat si savuros. Spor la gatit!

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Livia Ciuperca, 14 august 2014

    În această seară: Slujba PROHODULUI MAICII DOMNULUI, prealuminata împărăteasă a cerului și a pământului. 15 august - dezlegare doar la pește; nu se sărbătorește ziua onomastică... E o Zi de mare înălțare spiritual, dar tristă. E Ziua Adormirii Maicii Preacurata!

  • Fara foto

    Livia Ciuperca, 14 august 2014

    Mâine se mănâncă pește. Așadar, vă recomandăm o porție de... Scrumbie de Dunăre!

  • Fara foto

    Stoenescu Puiu, 12 aprilie 2014

    nimic mai bun decat scrumbia de Dunare la vremea ei...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 iunie 2011

    Intotdeauna cand gasesc scrumbii nu ma pot abtine sa nu cumpar ,sunt preferatele mele indiferent de modul de preparare !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2010

    Un articol interesant si o reteta deosebit de gustoasa...

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 23 august 2010

    IMI PLACE FOARTE MULT SCRUMBIA LA GRATAR. PREPARATA LA MAMA EI ACASA, E UN DELICIU.