Secretele muraturilor - tot ce trebuie sa stii despre cum se pun muraturile

Toamna a venit peste noi si fiecare gospodina se gandeste la ce va avea in camara la iarna. Muraturile nu trebuie sa lipseasca, pentru ca sunt o mancare iesita din comun, merg de minune cu mancarurile grase din timpul iernii, rezista in timp si pastreaza calitatile curative ale legumelor proaspete. In cele ce urmeaza, va dezvaluim secretele muraturilor si tot ce trebuie sa stiti despre ele pentru a nu da gres atunci cand le pregatiti. 

Secretele muraturilor - tot ce trebuie sa stii despre cum se pun muraturile

Dupa cum bine stiti, exista doua modalitati prin care puteti mura alimentele: in otet sau in saramura.
Deosebirea intre cele doua este mai mult de gust. De exemplu, muratul in mediul acid oferit de otet impiedica aparitia bacteriilor, iar cel in sare favorizeaza eliberarea acidului lactic, care va impiedica si el aparitia bacteriilor.
Pentru ca muraturile sa ramana tari, puteti incerca una dintre aceste metode:

- Adaugati 2-3 catei de usturoi, pe langa gustul deosebit, muraturile vor ramane tari.

- Daca alegeti sa pregatiti o reteta de muraturi in sare, atunci nu incalziti saramura, astfel acestea vor ramane crocante.

- Cu cat se va pune mai mult hrean, cu atat muraturile vor fi mai tari.

Pentru muraturile in otet, folositi doar otet alb, cu o aciditate de minim 5%. Pentru cele in saramura, este recomandata sare grunjoasa, neiodata.

Totodata, pentru saramura, tineti minte ca la un litru de apa se adauga intre 30 - 65 g de sare grunjoasa. Pentru a verifica daca saramura este destul de concentrata o puteti verifica cu ajutorul unui ou: daca aceasta este indeajuns de concentrata, oul se va ridica la suprafata lichidului.

Pentru muraturile in otet, acesta se va dilua in proportie de 1/3 cu apa.

Inainte de a le pune in saramura, legumele trebuie oparite. De asemenea, dupa oparire, legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat. Iar apa in care au fost oparite legumele va fi folosita la saramura, deoarece contine multe substante nutritive.

Tineti minte ca dupa ce muraturile au fost oparite, acestea nu mai trebuie sa fie atinse cu mina, pentru a nu le contamina cu bacterii. Se va folosi doar o lingura de lemn bine spalata si oparita.

In acelasi timp, borcanele pentru muraturi trebuie sterilizate inainte.

Este indicat sa adaugati si zahar sau miere de albine in lichidul de umplere a borcanelor.

Conservantele care pot fi folosite la muraturi: marar uscat cu seminte, bucati de hrean taiate in lung sau frunze de hrean, ardei iuti, frunze de telina, foi de dafin, crengute cu frunze de visin, stejar sau coacaze, ardei capia, usturoi.

Castravetii se numara printre cele mai apreciate muraturi. Insa, tineti cont ca cei mai buni castraveti pentru murat sunt cei mici, de culoare inchisa, cu coaja subtire.

Sursa foto: fineartamerica.com

Sursa articol: thekitchn.com, culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut

Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut

Incearca o reteta simpla si economica pentru o negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Usor de facut, cu ingrediente...

Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut
Somon cu ciuperci

Somon cu ciuperci

Somonul se condimenteaza cu sare si piper.

Somon cu ciuperci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise