Secretele unui pepene

Pepenii verzi sunt originari din desertul Kalahari, Africa de Sud. Prima recolta este descrisa in hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, datand de acum 5000 de ani. Din Egipt s-au raspandit de-a lungul Marii Mediterane. In secolul X apar in China, iar, trei secole mai tarziu, invadeaza practic intreaga Europa, adusi de mauri.

Secretele unui pepene

(un articol de Zana B.)

Gratie lui Cristofor Columb, dupa a doua sa expeditie spre Lumea Noua ajung si in America, sub forma de seminte. Incep sa fie cultivati de indieni, dar numai dupa razboiul de secesiune se poate vorbi despre recolte serioase.

In lumea intreaga exista peste 1.200 de varietati de pepeni verzi. Aproape 200-300 dintre ele sunt cultivate in SUA si Mexic.

Daca, la soiurile galbene, diferentele se axeaza mai mult pe aspectul si culoarea cojii, la pepenii verzi poti intalni o multitudine de forme, dimensiuni si culori. Unii au miezul rosu, altii roz, iar cativa au miezul galben. Unii au seminte, altii nu. Culoarea cojii variaza de la un verde inchis pana la un verde deschis, dungat sau chiar alb. Chiar si semintele sunt colorate diferit, de la alb, maro, pana la negru.

Pare greu de crezut, dar parfumul si gustul inconfundabil al unui pepene dulce si suculent are un pret caloric foarte mic: numai 50 de calorii la o felie de 175 g. Nu contin grasimi, sodiu si nici colesterol. In schimb sunt o sursa excelenta de vitamina A si C. In componenta lor intra si un procent valoros de fibre si minerale, cum ar fi acidul folic, fier si potasiu. Pepenii verzi contin si o fitochimicala importanta numita licopen, un puternic antioxidant, care impiedica degradarea celulelor.

Sfaturi cand cumparati pepeni verzi

 

La pepenii verzi coaja trebuie sa fie lucioasa, ca de ceara, fara defecte sau urme de lovituri.

Cea mai buna metoda de a-l alege e de a-l "ciocani" usor cu mana. Daca suna a gol, inseamna ca nu este copt; daca suna infundat, atunci este prea copt. Codita trebuie sa fie verde si uscata; daca este umeda nu cumparati pepenele.

Pepenele verde ar trebui sa atarne greu si sa fie simetric - fie rotund, fie oval, in functie de varietate. Cautati urma unde pepenele s-a copt la soare: daca pata este alb-galbuie, inseamna ca este copt; daca este alb-verzuie, atunci este imatur.

Cand cumparati un pepene taiat felii, verificati semintele: daca sunt albe, inseamna ca a fost cules prea devreme. Pepenii verzi nu continua sa se coaca dupa ce au fost culesi.

Pepenii se pot pastra la frigider nu mai mult de 2-3 zile, astfel isi pierd aroma. Daca nu este taiat, poate rezista si o saptamana.

Stiati ca...

… pepenele verde este cultivat in peste 96 de tari din lumea intreaga?

… in China si Japonia exista obiceiul foarte raspandit de a aduce gazdei un pepene verde in dar?

… in Israel si Egipt, gustul dulce al pepenelui verde este adeseori combinat cu gustul sarat al branzei feta?

… primii exploratori foloseau coaja pepenelui verde pe post de gamele?

… cei mai mari consumatori de pepene verde sunt americanii?

… peste 90% din continutul unui pepene verde este apa?

"Zapada pepenelui"

Ati auzit vreodata de "zapada pepenelui?". Suna ciudat, dar este vorba de un fenomen unic in lume, in care zapada pare roz sau rosie si are o aroma distincta de pepene verde. Se intampla in America, mai exact in muntii din Sierra Nevada, in lunile de vara, la altitudini de peste 3.000 de metri, si nu conteneste sa-i uimeasca pe curajosii alpinisti.

Exista insa o explicatie stiintifica: se pare ca zapada roz este provocata de o alga numita Clamydomonas nivalis, careia ii priesc temperaturile foarte scazute. Celulele algei au un scut gelatinos, care le protejeaza de puternicile radiatii ultraviolete ale soarelui. Acest scut este cel care genereaza atat culoarea roz, cat si mirosul parfumat. Din pacate, acestea sunt singurele asemanari cu dulcele pepene verde. Alga respectiva este toxica si, daca este ingerata, poate avea, sa zicem, un efect laxativ.

Ciorba de pepene

Ingrediente: 1 farfurie adanca cu coaja alba de pepene verde, 2 cepe, 1 morcov, patrunjel, marar, sare, 50 ml ulei, 200g corcoduse, 200g smantana sau iaurt

Preparare: ceapa si morcovul se curata si se taie marunt. Se pun la fiert in 2 1/2 litri de apa clocotita. Intre timp se curata pepenele de coaja verde si de miez, iar partea alba se taie cuburi. Cand morcovul e pe jumatate fiert, adaugam pepenele. Potrivim ciorba de sare, adaugam ulei si acrim cu zeama de corcoduse. La urma adaugam verdeata. Servim cu smantana sau iaurt.

Salata de pepene cu ruccola

Ingrediente: 200g frunze de ruccola, 1 pepene verde, 80g parmezan, 4 linguri otet balsamic, 7 linguri ulei, sare, piper

Mod de preparare: Se curata pepenele, se taie cuburi sau triungiuri potrivite. Frunzele de ruccola se spala si se scurg bine de apa. Se amesteca otetul cu sarea, piperul si uleiul si se stropeste cu aceasta vinegreta salata de ruccola, apoi se aranjeaza intr-un bol. Deasupra se pun bucatile de pepene si se presara parmezan ras si piper proaspat rasnit.

Salata de fenicul si pepene verde

Ingrediente: 600g fenicul, 600g pepene verde, 1 lingura busuioc tocat, 2 linguri suc de lamaie sau otet balsamic alb, 2 linguri ulei, 8 felii de sunca uscata, sare, piper, 1 praf zahar

Preparare: se curata bulbul de fenicul si se indeparteaza cotorul. Restul se taie foarte marunt; se asaza feniculul tocat intr-un castron si se amesteca cu sarea, piperul si zaharul. Se adauga busuiocul tocat si se framanta puternic 2-3 minute. Se inglobeaza apoi sucul de lamaie si uleiul si se lasa 10 minute sa se patrunda. Se curata de samburi pulpa de pepene verde si se taie cuburi potrivite. Se adauga la fenicul si se asaza totul pe un platou mai mare. Se repartizeaza deasupra feliile de sunca uscata, rulandu-le decorativ. Se presara deasupra piper proaspat rasnit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de toamna cu mere si gutui

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui
Sarmale cu varza dulce in vas de lut

Sarmale cu varza dulce in vas de lut

Ceapa se taie marunt, iar morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mici.

Sarmale cu varza dulce in vas de lut
Ciorba de sfecla cu costita afumata

Ciorba de sfecla cu costita afumata

Ciorba de sfecla cu costita afumata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise