Pepenii verzi sunt originari din desertul Kalahari, Africa de Sud. Prima recolta este descrisa in hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, datand de acum 5000 de ani. Din Egipt s-au raspandit de-a lungul Marii Mediterane. In secolul X apar in China, iar, trei secole mai tarziu, invadeaza practic intreaga Europa, adusi de mauri.
(un articol de Zana B.)

Gratie lui Cristofor Columb, dupa a doua sa expeditie spre Lumea Noua ajung si in America, sub forma de seminte. Incep sa fie cultivati de indieni, dar numai dupa razboiul de secesiune se poate vorbi despre recolte serioase.

In lumea intreaga exista peste 1.200 de varietati de pepeni verzi. Aproape 200-300 dintre ele sunt cultivate in SUA si Mexic.

Daca, la soiurile galbene, diferentele se axeaza mai mult pe aspectul si culoarea cojii, la pepenii verzi poti intalni o multitudine de forme, dimensiuni si culori. Unii au miezul rosu, altii roz, iar cativa au miezul galben. Unii au seminte, altii nu. Culoarea cojii variaza de la un verde inchis pana la un verde deschis, dungat sau chiar alb. Chiar si semintele sunt colorate diferit, de la alb, maro, pana la negru.

Pare greu de crezut, dar parfumul si gustul inconfundabil al unui pepene dulce si suculent are un pret caloric foarte mic: numai 50 de calorii la o felie de 175 g. Nu contin grasimi, sodiu si nici colesterol. In schimb sunt o sursa excelenta de vitamina A si C. In componenta lor intra si un procent valoros de fibre si minerale, cum ar fi acidul folic, fier si potasiu. Pepenii verzi contin si o fitochimicala importanta numita licopen, un puternic antioxidant, care impiedica degradarea celulelor.

Sfaturi cand cumparati pepeni verzi

 
La pepenii verzi coaja trebuie sa fie lucioasa, ca de ceara, fara defecte sau urme de lovituri.

Cea mai buna metoda de a-l alege e de a-l "ciocani" usor cu mana. Daca suna a gol, inseamna ca nu este copt; daca suna infundat, atunci este prea copt. Codita trebuie sa fie verde si uscata; daca este umeda nu cumparati pepenele.

Pepenele verde ar trebui sa atarne greu si sa fie simetric - fie rotund, fie oval, in functie de varietate. Cautati urma unde pepenele s-a copt la soare: daca pata este alb-galbuie, inseamna ca este copt; daca este alb-verzuie, atunci este imatur.

Cand cumparati un pepene taiat felii, verificati semintele: daca sunt albe, inseamna ca a fost cules prea devreme. Pepenii verzi nu continua sa se coaca dupa ce au fost culesi.

Pepenii se pot pastra la frigider nu mai mult de 2-3 zile, astfel isi pierd aroma. Daca nu este taiat, poate rezista si o saptamana.

Stiati ca...
… pepenele verde este cultivat in peste 96 de tari din lumea intreaga?
… in China si Japonia exista obiceiul foarte raspandit de a aduce gazdei un pepene verde in dar?
… in Israel si Egipt, gustul dulce al pepenelui verde este adeseori combinat cu gustul sarat al branzei feta?
… primii exploratori foloseau coaja pepenelui verde pe post de gamele?
… cei mai mari consumatori de pepene verde sunt americanii?
… peste 90% din continutul unui pepene verde este apa?

"Zapada pepenelui"


Ati auzit vreodata de "zapada pepenelui?". Suna ciudat, dar este vorba de un fenomen unic in lume, in care zapada pare roz sau rosie si are o aroma distincta de pepene verde. Se intampla in America, mai exact in muntii din Sierra Nevada, in lunile de vara, la altitudini de peste 3.000 de metri, si nu conteneste sa-i uimeasca pe curajosii alpinisti.

Exista insa o explicatie stiintifica: se pare ca zapada roz este provocata de o alga numita Clamydomonas nivalis, careia ii priesc temperaturile foarte scazute. Celulele algei au un scut gelatinos, care le protejeaza de puternicile radiatii ultraviolete ale soarelui. Acest scut este cel care genereaza atat culoarea roz, cat si mirosul parfumat. Din pacate, acestea sunt singurele asemanari cu dulcele pepene verde. Alga respectiva este toxica si, daca este ingerata, poate avea, sa zicem, un efect laxativ.

Ciorba de pepene

Ingrediente: 1 farfurie adanca cu coaja alba de pepene verde, 2 cepe, 1 morcov, patrunjel, marar, sare, 50 ml ulei, 200g corcoduse, 200g smantana sau iaurt

Preparare: ceapa si morcovul se curata si se taie marunt. Se pun la fiert in 2 1/2 litri de apa clocotita. Intre timp se curata pepenele de coaja verde si de miez, iar partea alba se taie cuburi. Cand morcovul e pe jumatate fiert, adaugam pepenele. Potrivim ciorba de sare, adaugam ulei si acrim cu zeama de corcoduse. La urma adaugam verdeata. Servim cu smantana sau iaurt.


Salata de pepene cu ruccola

Ingrediente: 200g frunze de ruccola, 1 pepene verde, 80g parmezan, 4 linguri otet balsamic, 7 linguri ulei, sare, piper

Mod de preparare: Se curata pepenele, se taie cuburi sau triungiuri potrivite. Frunzele de ruccola se spala si se scurg bine de apa. Se amesteca otetul cu sarea, piperul si uleiul si se stropeste cu aceasta vinegreta salata de ruccola, apoi se aranjeaza intr-un bol. Deasupra se pun bucatile de pepene si se presara parmezan ras si piper proaspat rasnit.


Salata de fenicul si pepene verde

Ingrediente: 600g fenicul, 600g pepene verde, 1 lingura busuioc tocat, 2 linguri suc de lamaie sau otet balsamic alb, 2 linguri ulei, 8 felii de sunca uscata, sare, piper, 1 praf zahar

Preparare: se curata bulbul de fenicul si se indeparteaza cotorul. Restul se taie foarte marunt; se asaza feniculul tocat intr-un castron si se amesteca cu sarea, piperul si zaharul. Se adauga busuiocul tocat si se framanta puternic 2-3 minute. Se inglobeaza apoi sucul de lamaie si uleiul si se lasa 10 minute sa se patrunda. Se curata de samburi pulpa de pepene verde si se taie cuburi potrivite. Se adauga la fenicul si se asaza totul pe un platou mai mare. Se repartizeaza deasupra feliile de sunca uscata, rulandu-le decorativ. Se presara deasupra piper proaspat rasnit.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    salata cred ca e super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    salata cred ca e super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    In fiecare an pun pepeni la murat,sunt foarte buni.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 29 august 2009

    Dar atentie! nu se pun la murat pepeni de 3-4 kg,ci pepeni mici de 500g,care sunt un deliciu,iarna .

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 29 august 2009

    In zona Moldovei pepenii se mureaza si sunt f. buni.Noi facem acest lucru in fiecare an.Cine doreste ii pune separat sau in combinatie cu gogonele,castraveti,ardei kapia sau iute...

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 28 august 2009

    Am sa fac si eu salata asta.Cred ca e foarte buna.

  • Fara foto

    Cristi G. (Bucatar) , 28 august 2009

    Atentie la multiplii si submultiplii unitatilor de masura pepenele are 50 de kcalorii/100g si nu 50 de calorii/100g. Si inca ceva niciun produs de origine vegetala nu contine colesterol, deci apara un pleonasm cand spuneti ca pepenele nu are colesterol. In rest articolul e fain.

  • Fara foto

    Florina Filip (Bucatar) , 27 august 2009

    Si in Romania se mureaza pepenii. In Moldova e foarte apreciat

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 august 2009

    Interesant articol, interesante retetele. Prin unele zone ale tarii pepenele verde se mureaza. Nu am mancat, dar se zice ca nu e rau.

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 26 august 2009

    Foarte bune pepenele mai ales acum cand este foarte cald.......

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 august 2009

    Foarte interesant articolul,ultima reteta de salata de fenicul cu pepene verde cred ca este tare delicoasa si trebuie testata.Feniculul este foarte parfumat si in combinatie cu pepenele cred ca iese foarte bun.Felicitari pentru articol.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 26 august 2009

    Interesant articolul,imi place pepenele verde foarte mult.Iar de zapada roz,nu stiam pana azi cand am citit articolul dvs.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 26 august 2009

    Interesant.Voi incerca reteta de de salata cu fenicul si pepene.

  • Fara foto

    gabi31415 (Chef de cuisine) , 26 august 2009

    Interesante retete , cred ca voi incerca si eu :)

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 25 august 2009

    Ador pepenele verde asa natural ,sunt sigura ca retetele sunt ft interesante!

  • Fara foto

    lumi, 25 august 2009

    Foarte interesant! Nu stiam de acea zapada roz!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 25 august 2009

    Interesant,asa mai aflam lucruri noi.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 august 2009

    Un articol interesant si complex din toate punctele de vedere...Retetele postate in mod sigur sunt delicioase si merita testate...