Fin, aromat, plin de gust, vanatul este nu fara motiv considerat de cei mai rafinati dintre bucatari ca fiind cea mai veche mancare sofisticata. Cine nu a indraznit pana acum sa pregateasca cel putin un meniu din carne de vanat poate incerca toamna cand alegerile sunt cele mai variate.
Prima intrebare pe care trebuie sa v-o puneti atunci cand v-ati hotarat sa gatiti vanat este de unde puteti cumpara carne proaspata. Nimic mai simplu, in marile orase puteti gasi magazine specializate in vanzarea carnii de vanat dar gasiti chiar si in hipermarket-uri raione specializate unde oferta este din ce in ce mai variata.

Vanatul se imparte destul de simplu in vanat cu blana si pasari. In ceea ce priveste gustul cele mai bune carnuri sunt cele de cerb, mistret si iepure avand un gust pregnant dar puteti alege carnea de pasare sau cea de caprioara pentru va delecta gustul cu o textura fina.

Atunci cand cumparati vanat nu uitati sa intrebati cand a fost prins pentru ca gustul carnii vanatului cu blana este desavarsit abia dupa zece zile, pasarile fiind bogate in savoare dupa cinci zile.

Vanatul puncteaza nu doar la gust dar este si foarte sanatos. Acesta contine in special albumina, mult mai putina grasime decat carnea traditionala si foarte bogat in minerale cum ar fi potasiu sau fier. In plus, carnea de vanat este usor digerabila.

Prepararea vanatului este o arta pe care o puteti stapani usor. Trebuie doar sa alegeti reteta pe care doriti sa o incercati, sa o combinati dupa gustul dumneavoastra si sa urmati cateva sfaturi simple. Nu va faceti griji, carnea de vanat poate fi combinata variat pastrandu-si unicitatea si gustul personalizat.

Sfaturi pentru preparerea vanatului:


Pentru ca gustul carnii sa fie cat mai bine prins incercati ca inainte cu 48 de ore de preparare sa marinati vanatul intr-un sos de vin rosu, otet sau unt. Inainte de preparare clatiti carnea si lasati-o sa se zvante.

Puteti cresta carnea si o puteti impana cu bucati de slanina sau bucati de ceapa si usturoi. Nu o sarati decat ulterior prajirii si folositi sare gronjoasa pentru a nu-si pierde din suculenta. Cand prajiti nu uitati sa incingeti mai intai uleiul astfel incat carnea sa se rumeneasca si sa prinda crusta.

Adaugati doua trei linguri de rom sau vin in timpul prajirii pentru ca acesta va conserva foarte bine gustul si va creea un sos delicios.
Pasarile pot fi sarate si asezonate din interior. Daca v-ati hotarat sa o gatiti la cuptor incercati sa o umpleti, nu excesiv, cu diferite legume. Vanatul se potriveste foarte bine cu ciupercile asa ca fiti generosi cu acestea in combinatie de legume pe care o faceti.

Puneti felii de slanina peste pasare inainte de a o pune in cuptor.

Serviti carnea imediat dupa ce o gatiti cu un vin rosu sec.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Interesant articol,sunt unele ingrediente de care nu stiam ca se pun la marinarea vanatului.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 iulie 2009

    Din pacate nu se prea gaseste carne de vanat prin magazine,iar de cerb sau caprioara chiar nu am vazut.E bine venit articolul.Macar stim ce avem de facut.

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 10 iulie 2009

    Sotul meu este vanator , asa ca am mancat multa carne de vanat si cunosc multe moduri de gatit a acestuia.Pot doar sa adaug ca vanatul are durata mare de preparare pentru a fi reusit , carnea este , asa cum spunea valentina ionita "foarte pretentioasa".

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 iulie 2009

    Carnea de vanat este extraordinara dar si foarte pretentioasa.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 07 iulie 2009

    Super articol, chiar nu stiam multe lucruri despre vanat. Felicitari pentru articol.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 07 iulie 2009

    Articolul este aproape complet. Se mai pot spune foarte multe lucruri despre vanat sau despre prepararea vanatului. Gatesc adesea vanat pentru familia mea si prieteni.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 06 iulie 2009

    Atat iepurele de casa cat si cel de camp pentru un gust deosebit, inainte de a fi pregatit trebuie tinut la marinat 2 zile. Marinata se poate face astfel: 2 parti apa, 1 parte otet, 2 linguri ulei, 2-3 cepe taiate, cateva bucati de morcov, 1 lingura boabe de piper, 10 foi de dafin, 1 lingura sare, 1 capatana de usturoi feliat, cateva fire de cimbru. Carnea trebuie sa fie acoperita de solutia marinata si se va intoarce de cateva ori in cele 2 zile.

  • Fara foto

    Dan Petraru (Bucatar sef) , 06 iulie 2009

    Mancarurile din vanat sunt deosebite dar trebuie respectate anumite reguli fara de care rezultatul poate fi un esec. O prima regula este importanta pentru cei care nu sunt vanatori, sa obtina carnea de vanat din surse sigure, adica aceasta sa fie verificata daca provine din subiecti sanatosi, altfel exista riscul unor imbolnaviri grave (ex. trichineloza). Pentru cei care pot procura animalul in blana sau cu pene pot recurge si la fezandarea vanatului. Este o metoda prin care se frageste carnea. Vanatul se eviscereaza si se mentine intr-un loc racoros in invelisul de blana sau pene o anumita perioada de timp in functie de specie. Este foarte importanta marinarea carnii. Marinarea se aplică după fezandarea naturală si are drept scop, pe lângă fragezirea cărnii, înlaturarea mirosului neplacut, specific vânatului, îmbunataţirea gustului şi aromatizarea cărnii. In general in bait se tine vanatul mare si pasarile cu miros puternic cum ar fi rata, gasca. Unele pasari cum ar fi fazanul, prepelita, potarnichea se pot prepara si fara marinare. E bine de respectat retetele celor cu experienta in acest domeniu. In momentul in care veti reusi sa gasiti combinatiile corecte de condimente, sa respectati proportia si momentul adaugarii lor, sa folositi obligatoriu putin vin sau coniac in procesul prepararii, rezultatele vor fi deosebite.