Secretele vinetelor

Vinetele sunt niste legume foarte versatile. Pot fi gatite in multe feluri si sunt baza a foarte multor mancaruri. Putem fierbe, praji, coace, sota, umple sau gati la microunde vinetele, le putem servi ca un aperitiv, fel principal sau parte a unei salate.

Secretele vinetelor

Coaja vinetelor e comestibila, dar s-ar putea s-o gasesti prea amara si sa trebuiasca sa o cojesti. Pulpa vinetelor e foarte absorbanta si reuseste sa “suga” foarte mult ulei. Astfel, daca gatesti vinetele in ulei, e bine sa le acoperi cu faina, ou batut sau pesmet, ca sa previi absorbtia uleiului intr-o cantitate prea mare. De asemenea, daca prajesti vinetele in ulei, dupa ce le scoti din tigaie, scurge-le bine de ulei, folosind un servetel absorbant.

Odata ce ai taiat o vanata, pulpa e expusa la aer si se poate intuneca la culoare. Pentru a preveni lucrul asta, o poti scufunda in apa sarata sau poti turna peste ea putin suc de lamaie. De asemenea, nu e bine sa folosesti recipiente de aluminiu atunci cand gatesti vinete, pentru ca ele se vor decolora.

Unii bucatari aleg sa sareze vanata si sa o lase sa stea chiar si o ora inainte de a o gati, pentru a i se scurge apa si a se indeparta gustul amar. Totusi, daca gatesti vinete mari, e bine sa stii ca gustul amar va disparea odata cu cojirea vinetei.

Poti gati vinetele si in cuptorul cu microunde, tinandu-le acolo 4-6 minute. Astfel, vei elimina si excesul de apa mult mai bine. In plus, daca pui vinete intregi la cuptor, asigura-te ca ai intepat vanata in cateva locuri. Altfel, se va sparge in timpul gatirii.

Daca adaugi vinete in supe sau mancaruri, nu face asta cu mai mult de 10 minute inainte de a opri focul. Altfel, vinetele se vor supra-gati.

Iata si niste mancaruri ce contin vinete:

Vinete umplute cu legume

Musaca de vinete si dovlecei

Vinete umplute cu carne

Voi cum gatiti vinetele?

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor