Vinetele sunt niste legume foarte versatile. Pot fi gatite in multe feluri si sunt baza a foarte multor mancaruri. Putem fierbe, praji, coace, sota, umple sau gati la microunde vinetele, le putem servi ca un aperitiv, fel principal sau parte a unei salate.
Coaja vinetelor e comestibila, dar s-ar putea s-o gasesti prea amara si sa trebuiasca sa o cojesti. Pulpa vinetelor e foarte absorbanta si reuseste sa “suga” foarte mult ulei. Astfel, daca gatesti vinetele in ulei, e bine sa le acoperi cu faina, ou batut sau pesmet, ca sa previi absorbtia uleiului intr-o cantitate prea mare. De asemenea, daca prajesti vinetele in ulei, dupa ce le scoti din tigaie, scurge-le bine de ulei, folosind un servetel absorbant.

Odata ce ai taiat o vanata, pulpa e expusa la aer si se poate intuneca la culoare. Pentru a preveni lucrul asta, o poti scufunda in apa sarata sau poti turna peste ea putin suc de lamaie. De asemenea, nu e bine sa folosesti recipiente de aluminiu atunci cand gatesti vinete, pentru ca ele se vor decolora.

Unii bucatari aleg sa sareze vanata si sa o lase sa stea chiar si o ora inainte de a o gati, pentru a i se scurge apa si a se indeparta gustul amar. Totusi, daca gatesti vinete mari, e bine sa stii ca gustul amar va disparea odata cu cojirea vinetei.

Poti gati vinetele si in cuptorul cu microunde, tinandu-le acolo 4-6 minute. Astfel, vei elimina si excesul de apa mult mai bine. In plus, daca pui vinete intregi la cuptor, asigura-te ca ai intepat vanata in cateva locuri. Altfel, se va sparge in timpul gatirii.

Daca adaugi vinete in supe sau mancaruri, nu face asta cu mai mult de 10 minute inainte de a opri focul. Altfel, vinetele se vor supra-gati.

Iata si niste mancaruri ce contin vinete:

Vinete umplute cu legume


Musaca de vinete si dovlecei

Vinete umplute cu carne

Voi cum gatiti vinetele?

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 14 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    constanta proca, 27 noiembrie 2013

    Retete super

  • Fara foto

    Proca Constanta, 27 noiembrie 2013

    Retete super

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Ma bucur ca am descoperit alaturi de voi secretele vinetelor.

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    O leguma deosebita! In afara de diferite mancaruri pe care le facem, sunt delicioase murate, asezate in jumatati de gogosari, rondele de vinete si bobite de struguri, asezate alternativ....

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Din vinete pregatesc salata de vinete servita ca atare sau cu maioneza.Am postat si reteta.Umplu rosii,ardei ,tartine.Prepar si musaca,le umplu cu carne,cu branza sau chiar am o reteta buna cu peste.Am postat-o.

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 20 martie 2009

    Nu stiam ca nu bine sa gatesti vinete in vase de aluminiu. Ma bucur ca am gasit pe acest site atatea si atatea informatii pretioase. Va multumesc, pentru ca existati. Mai am multe informatii de asimilat, dar in functie si de timp.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 martie 2009

    Adauga ardei gras copt insalata de vinete, nu o sa-ti para rau. Poti adauga si o rosie coapta decojita.

  • Fara foto

    Firican Cornelia (Maestru bucatar) , 16 februarie 2009

    Salata de vinete se face normal(cu sau fara ceapa) dar incercati sa adaugati in loc de maioneza 1 lingura de lapte praf .Este mai usoara pentru ficat si are si un gust foarte bun.

  • Fara foto

    Aurora Dumbrava (Maestru bucatar) , 12 februarie 2009

    Da, eu salata de vinete am preparat-o si cu iaurt sau smantana dietetica, e savuroasa si asa. Sau vinete fripte cu parmezan sau cascaval pe deasupra.

  • Fara foto

    andrea (Bucatar) , 06 februarie 2009

    Mda,vinetele 'sug' mult ulei,dar eu le prajesc in ulei de palmier si sunt numai bune,bineinteles mai intai le dau prin fain si apoi in ulei dar nu mai avem nevoie de servetel...incercati si voi.

  • Fara foto

    Gabojsza, 06 februarie 2009

    Eu saptamana trecuta am facut gem de vinete. A iesit extraordinar de bun! Puteti citi aici (in limba maghiara): http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/02/padlizsanlekvar.html

  • Fara foto

    paula_negrea, 04 februarie 2009

    Mie-mi place sa fac dovlecei si vinete pe gratar si sa le mancam impreuna cu carnea. Sunt foarte bune asa, au o savoare extraordinara. Imi place sa le fac si pane si salata.

  • Fara foto

    adelacornea, 04 februarie 2009

    Poza este foarte frumoasa, si eu fac pizza cu legume pe care pun si vinete taiate subtire. Este foarte buna asa si este ideala daca vrei sa slabesti.

  • Fara foto

    camelia_petcu, 04 februarie 2009

    Imi plac teribil vinetele. Fac salata de vinete foarte des. Am descoperit ceva, unii oameni fac salata de vinete cu maioneza dar am descoperit ca daca o faci simpla, cu ulei de masline este cu mult mai buna si este si mai putin grasa.