Sosul Tabasco e, probabil, cel mai popular sos picant din lume, vandut in peste 160 de tari. Cel mai interesant lucru e ca e facut doar din trei ingrediente!
Sosul Tabasco e facut de o singura companie, care are si trademark pe aceasta denumire. Reteta a fost creata de fondatorul acestei companii, Edmund McIlhenny, in 1868. Un prieten de-al sau care se intorcea din Mexic ii daduse cadou cativa ardei iuti si, cum acestia i-au placut, iar felurile de mancare sudiste i se pareau plictisitoare si lipsite de gust, lui Edmund i-a venit ideea de a crea un nou sos iute. Pana la urma, a ajuns sa comercializeze sosul inventat de el si sa fondeze compania McIlhenny.

Sosul Tabasco din ziua de astazi se face inca dupa reteta inventata de Edmund. Deci, care sunt cele trei ingrediente de care va spuneam? Deja am mentionat ardeii iuti, iar restul sunt sarea si otetul.

Trebuie alesi ardei iuti cat mai proaspeti si trebuie pisati bine, pana devin ca o pasta. Reteta industriala spune ca pasta trebuie acoperita in sare si tinuta in butoaie cativa ani, apoi adaugandu-i-se otet si plecand spre rafturile din magazine. Totusi, daca vrei sa prepari sos Tabasco acasa, poti sa sari peste etapa de 3 ani si sa procedezi altfel. Adauga ardeii pisati (400 gr) in otet (2 cesti) si fierbe-i la foc mediu. Adauga si sare (2 lingurite) si mai lasa-i cinci minute. Ia vasul de pe foc, asteapta pana se raceste si adauga compozitia in blender. Dupa ce se omogenizeaza, se pune intr-un vas de sticla si se pastreaza la frigider cam 2 saptamani pana cand se poate consuma. Daca vrei un gust desavarsit si ai rabdare, poti sa astepti chiar cateva luni.

Ai grija totusi, sosul Tabasco are reputatia de a fi printre cele mai picante sosuri din lume! Consuma cu moderatie!

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 29 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Mihai Preda, 14 aprilie 2015

    fierberea pierde iuteala; fac la fel dar nu fiert; e ok

  • Fara foto

    Scurtu Isaia-Danut (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2012

    E foarte bunnnnnnnnnn.Nu se mai gaseste prin magazina?

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Un articol de nota 10 ca si reteta de altfel.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    O bunatate,imi plac sosurile picante !

  • Fara foto

    zoe, 18 septembrie 2009

    Am sa incerc,imi plac sosurile picante am fost in vara la mere si am cumparat de la un chiosc cu preparate mexicanecu sos tabasco, nu mi s-a parut prea grozav. Dar am sa-l fac eu in casa si sunt ff convinsa ca va fi ff bun.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    La unele mancaruri se cere si putina picanterie. Nici eu nu mananc picant, dar acest sos mi se pare foarte bun si am sa-l incerc.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 iunie 2009

    Cred ca este bun,dar eu nu mananc picant,super articol.

  • Fara foto

    Diana (Chef de cuisine) , 22 iunie 2009

    Pentru persoanele care mananca picant este un deliciu acest sos.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    L-am incercat ,e grozav mai ales ca imi plac mancarurile picante.

  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 17 iunie 2009

    Este un sos excelent!

  • Fara foto

    Scurtu Isaia-Danut (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    Nue chiar asa de iute eu il primesc din Italia ,intradevar e ff bun imi place eu il maninc pe paine :)

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 14 iunie 2009

    Sunt foarte multe sosuri picante, dar tabasco e cel mai celebru si cel mai vandut. Imi plac mancarurile picante si chiar recomand acest sos pentru ca da o savoare deosebita.

  • Fara foto

    Simos (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Voi incerca negresit un sos Tabasco facut in casa. Pare relativ usor de facut. Si asa macar stii ce contine ...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Imi plac foarte mult sosurile picante asa ca o sa-l incerc si eu.

  • Fara foto

    ina, 12 iunie 2009

    La caldurile noastre toride e bun un sos iute! Stiam ca mexicanilor le place sa consume picant pentru ca le ridica temperatura corpului si egalizeaza temperatura corpului cu cea de afara si pot suporta mai usor verile toride. Asta cine nu are probleme de ordin medical si poate manca picant!!!

  • veronica

    veronica (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Este interesant, trebuie incercat, sotului meu ii place mai picant, ii va placea cu siguranta.

  • Fara foto

    SANZIANA (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Acest sos se gaseste foarte rar in magazine... cred ca este o reteta buna pt a inlocui sosul din comert.

  • Fara foto

    Alberto (Maestru bucatar) , 12 iunie 2009

    Este o mare diferenta intre mizeria care se gaseste la noi pe piata in reteaua Carrefou si originalul sos din SUA , "Tabasco Habanero "

  • Fara foto

    Anna, 12 iunie 2009

    Super sos,eu iubesc mincare picanta,o sa incerc neaparat!

  • tradaro

    tradaro (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Tabasco este un ardei, mic, rosu sau galben si foarte iute si are origini mexicane, este din provincia Tabasco. Tabasco fiind unul din cele 31 de state federale ale Mexicului, situat în estul istmului Tehuantepec de pe coasta Golfului Mexic Cuvantul Tabasco inseamna de fapt “pamant umed”. Acesti ardei foarte iuti sunt folositi pentru a produce sosul Tabasco, marca inregistrata a familiei McIlhenny. De fapt acesti ardei foarte iuti, sunt lasati in butoaie sa fermenteze timp de 3 ani inainte de a fi transformati in celebrul sos Tabasco, din ardei Tabasco, otet si sare care se prepara conform retetei. Tabasco creste sub forma de tufe. Fructele plantei au forma ascutita a ardeilor iuti, cu o lungime de 4 cm, care prin coacere devin de culoare galbena sau rosie.

  • Robu Minai

    Mihail (Maestru bucatar) , 11 iunie 2009

    Sos Chili sau sos Tabasco. Mai bine Tabasco. The best of Tabasco.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 11 iunie 2009

    Cred ca cel mai fericit o sa fie sotul meu,el este fan Tabasco.Chiar am sa incerc sa-l prepar,sa vedem ce o iesi?

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

    Sotului meu cred ca i-ar placea , este interesat de retete picante, o sa-l incercam !

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

    Sosurile iuti sunt preferatele mele!

  • crystyna

    Crystyna (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

    Imi plac sosurile iuţi!!! E super ăsta!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

    Este bun pentru cei care mananca atat de iute...

  • Fara foto

    stemol (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

    Banuiesc ca este foarte iute,mai ales datorita tipului de ardei f.f.iuti mexicani. Nu am remarcat in magazine dar,daca gasesc am sa incerc sa vad cat este de iute

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

    Interesanta reteta, dar nu toata lumea poate manca asa de iute

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 09 iunie 2009

    Intresant articol, personal nu sunt o pasionata de picant, dar nu se stie niciodata..pt prieteni!!!