Una dintre cele mai importante tehnici din bucatarie este sotarea. Cu toate acestea, nu multi stiu ce inseamna sau cum se face corect.
Ce inseamna sa sotezi?

“Sauter” inseamna, in limba franceza, “a sari”. Motivul pentru care tehnica se numeste precum acest verb este ca, atunci cand sotezi, produsele din tigaie nu trebuie sa “stea locului” mult timp, ci trebuie agitate si plimbate prin tigaie pana sunt gata.

Care e diferenta dintre sotare si prajire?


Ambele se realizeaza intr-o tigaie in care se pune ulei, unt sau grasime. Totusi, cand prajesti ceva, adaugi mai mult ulei si preparatul trebuie intors doar de 2-3 ori, pana este gata. Cand sotezi, alimentele din tigaie trebuie miscate constant, cu ajutorul unei palete. Fie ca le arunci usor in aer, fie ca le plimbi prin tigaie, esentialul e sa nu le lasi sa se odihneasca deloc! De asemenea, cand sotezi, adaugi mai putin ulei decat la prajit (preparatul din tigaie trebuie sa fie cam pana la jumatate in ulei).

Avantajele sotarii


Multe retete cer ca legumele sau chiar pieptul de pui, pestele sau carnea de porc sa fie sotata. Odata ce inveti aceasta tehnica, vei avea acces la mai multe retete – spre exemplu, iti recomandam sa incerci sa sotezi fructe de mare in ulei cu condimente – de nedescris!

Ce tip de ulei folosim?

Depinde de ce pregatesti. Chiar si tipul de ulei depinde de aceasta decizie. Spre exemplu, o mancare mediteraneana ar trebui pregatita in ulei de masline, in vreme ce un preparat asiatic, in ulei de susan. Totusi, daca nu ai tipuri mai rare de uleiuri in casa, nu-ti face mari probleme – in timpul gatirii, cea mai mare parte din aroma uleiului dispare, asa ca nu pierzi enorm la acest capitol.

Un secret

Foarte important – incalzeste tigaia inainte de toate! Daca pui ingrediente reci, din frigider, intr-o tigaie rece si dai drumul la foc, te vei trezi cu un aliment foarte uscat. Asadar, cel mai bine e sa tii tigaia cateva minute pe foc inainte sa adaugi uleiul.

Ingrediente

Chiar daca sotezi laolalta pui, legume, peste sau friptura de porc, vei vrea sa alegi doar ingrediente care au aceeasi marime, ca sa se prepare uniform. De asemenea, daca adaugi si verdeturi, taie-le marunt de tot, ca sa dea mai multa aroma. Daca ingredientele tale vor fi de marimi diferite, unele se vor patrunde mai rapid si unele vor ajunge fie crude, fie arse in farfurie.

Tehnica sotarii

Incalzeste o tigaie, apoi adauga ulei. Adauga ingredientele, dar ai grija, sa nu inceapa sa iasa fum. Daca se intampla acest lucru, da la o parte tigaia de pe foc cateva minute. Adauga si condimentele si amesteca constant in tigaie cu o paleta – sau “arunca” in aer ingredientele. Dupa ce totul e patruns, poti servi.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ailenei Paul Daniel, 15 mai 2014

    Aberatii...

  • Fara foto

    C. M., 25 iunie 2013

    foarte bune sfaturile.MULTUMESC! Costica

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 16 mai 2010

    Foarte interesant atat pentru gospodinele cu vechime cat si pentru cele ce abia acum descopera tehnica gastronomiei !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 16 mai 2010

    Idei foarte utile

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Interesante sfaturi !

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 23 noiembrie 2009

    Atunci cand se soteaza legume, sararea se va face la sfarsit, pentru a se evita pierderea sucului acestora, umezirea si pentru a se putea rumeni mai repede.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Multumim pentru sfaturi ,sunt foarte utile !

  • Fara foto

    Dany(lacutara), 11 septembrie 2009

    Multumim pentru sfaturi"omul cit traiese invata",este bine ca avem de unde ,felicitari pentru alcatuirea "Gustosului"

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

    Multumim pt acest articol si FELICITARI!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

    E intereant procedeul de sotare, am invatat lucruri noi, multumim de sfaturi.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

    Bun articol!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

    Oare daca sotezi la un loc carnea cu legumele,nu este o diferenta?Din cate stiu eu carnea trebuie pusa cu 3 minute inaintea legumelor?Interesant articolul.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

    Foarte bun si la la obiect acest articol,asa sotez eu vinetele pentru musacaua de vinete,foarte putin in ulei nu mult si apoi la scurs de ulei.Un articol care ne invata pe toti cum se face sotarea.Felicitari pentru articol.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

    Avem nevoie de sfaturi permanent, iar acest articol este mai mult decat binevenit.Multumim.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

    Ne prindfoarte bine sfatuile din acest articol. Multmim.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 31 august 2009

    Ft interesant articolul vostru si in acelasi timp binevenit!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 31 august 2009

    Cateva idei folositoare.Asa pregatesc eu legumele acelea congelate de la punga.Le sotez putin si sunt gata imediat.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 31 august 2009

    Multumim pentru acest articol ,iar sfaturile sunt interesante si binevenite...