Una dintre cele mai importante tehnici din bucatarie este sotarea. Cu toate acestea, nu multi stiu ce inseamna sau cum se face corect.
Ce inseamna sa sotezi?
“Sauter” inseamna, in limba franceza, “a sari”. Motivul pentru care tehnica se numeste precum acest verb este ca, atunci cand sotezi, produsele din tigaie nu trebuie sa “stea locului” mult timp, ci trebuie agitate si plimbate prin tigaie pana sunt gata.
Care e diferenta dintre sotare si prajire?
Ambele se realizeaza intr-o tigaie in care se pune ulei, unt sau grasime. Totusi, cand prajesti ceva, adaugi mai mult ulei si preparatul trebuie intors doar de 2-3 ori, pana este gata. Cand sotezi, alimentele din tigaie trebuie miscate constant, cu ajutorul unei palete. Fie ca le arunci usor in aer, fie ca le plimbi prin tigaie, esentialul e sa nu le lasi sa se odihneasca deloc! De asemenea, cand sotezi, adaugi mai putin ulei decat la prajit (preparatul din tigaie trebuie sa fie cam pana la jumatate in ulei).
Avantajele sotarii
Multe retete cer ca legumele sau chiar pieptul de pui, pestele sau carnea de porc sa fie sotata. Odata ce inveti aceasta tehnica, vei avea acces la mai multe retete – spre exemplu, iti recomandam sa incerci sa sotezi fructe de mare in ulei cu condimente – de nedescris!
Ce tip de ulei folosim?
Depinde de ce pregatesti. Chiar si tipul de ulei depinde de aceasta decizie. Spre exemplu, o mancare mediteraneana ar trebui pregatita in ulei de masline, in vreme ce un preparat asiatic, in ulei de susan. Totusi, daca nu ai tipuri mai rare de uleiuri in casa, nu-ti face mari probleme – in timpul gatirii, cea mai mare parte din aroma uleiului dispare, asa ca nu pierzi enorm la acest capitol.
Un secret
Foarte important – incalzeste tigaia inainte de toate! Daca pui ingrediente reci, din frigider, intr-o tigaie rece si dai drumul la foc, te vei trezi cu un aliment foarte uscat. Asadar, cel mai bine e sa tii tigaia cateva minute pe foc inainte sa adaugi uleiul.
Ingrediente
Chiar daca sotezi laolalta pui, legume, peste sau friptura de porc, vei vrea sa alegi doar ingrediente care au aceeasi marime, ca sa se prepare uniform. De asemenea, daca adaugi si verdeturi, taie-le marunt de tot, ca sa dea mai multa aroma. Daca ingredientele tale vor fi de marimi diferite, unele se vor patrunde mai rapid si unele vor ajunge fie crude, fie arse in farfurie.
Tehnica sotarii
Incalzeste o tigaie, apoi adauga ulei. Adauga ingredientele, dar ai grija, sa nu inceapa sa iasa fum. Daca se intampla acest lucru, da la o parte tigaia de pe foc cateva minute. Adauga si condimentele si amesteca constant in tigaie cu o paleta – sau “arunca” in aer ingredientele. Dupa ce totul e patruns, poti servi.
Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasaIncearca o reteta simpla si economica pentru o negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Usor de facut, cu ingrediente...
Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facutRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii