Primii care l-au cultivat au fost incasii. L-au preluat apoi spaniolii, care, in1593, l-au adus in Europa din America de Sud. In Spania era, la inceput, cultivat in provincia Galicia.
(Articol realizat de Angel)

La scurt timp, cultura lui se exintinde in Anglia, apoi in Irlanda. In Franta, cartoful a patruns in 1593, in imprejurimile orasului Lyon. In 1630 insa, parlamentul din Besancon interzice aceasta cultura, considerata ca prohibita, de teama sa nu propage lepra. A fost privit cu suspiciune pana in 1771, considerat ca este impropriu hranei si chiar periculos prin proprietatile sale de a "slabi organismul". Era cultivat in special ca furaj ptr. animale.

In Anglia, soarta cartofului a fost mai fericita, deoarece figura in 1619 printre specialitatile destinate mesei regale.

Reabilitarea cartofului a facut-o Parmentier, in Franta in, 1773, dar multi au ramas in continuare sceptici.

Recunoasterea unanima a meritelor cartofului a venit in 1787, in cursul unei perioade de foamete, cand Parmentier a obtinut concesionarea unui teren de 50 de pogoane de pamant arid, pe care a cultivat cartofi. Recolta a depasit chiar si asteptarile lui. Si astfel, umilul aliment a devenit la moda.

La inceputul secolului al XIX-lea, cartoful ajunsese unul din cele mai populare alimente. Sub forma cea mai digerabila, de piure, cartoful constituia unul dintre primele alimente vegetale care se dadeau copiilor dupa intarcare si convalescentilor care isi reluau alimentatia normala. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cartofii au intrat iar in dizgratie, fiind catalogati drept "amidon" si interzisi, practic, ptr. dieta.

Astazi din fericire, nu se mai indoieste nimeni de calitatile nutritive ale cartofului. Bogat in proteine, vitamine si carbihidrati, cartoful isi ocupa locul binemeritat in industria gastronomica si, evident, pe mesele noastre.

Cartoful a intrat in limba noastra sub forma a opt regionalisme: baraboi, barabula, picioica, cartofla, barabusca, bulughina, cartoafa, picioc.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 26 comentarii
  • Fara foto
  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013

    Acum stiu mai multe despre cartof, un aliment de baza in bucataria romaneasca.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Un articol foarte instructiv !

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Cartoful este un bun antioxidant,deoarece contine multa vitamina C. Ptr. a ne bucura de calitatile nutritive si terapeutice ale cartofului trebuie sa-l consumam fiert sau copt si nu in combinatii periculoase(bacon,unt,branza,ori carne grasa).

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    Cartoful este o leguma foarte buna cu multe calitati in gastronomie.Felicitari pentru acest articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 iulie 2009

    Imi plac mult cartofii copti si cartofii natur, sunt buni si sanatosi.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 iulie 2009

    Imi plac mult cartofii copti si cartofii natur, sunt buni si sanatosi.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Felicitari pentru articol.Si eu folosesc cartofi si la mancaruri si la ciorbe!

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    Pentru multi dintre noi cartoful este de baza multor mancaruri foarte gustoase....cartofi noi cu usturoi si marar...,la cuptor,peste care se toarna din belsug smantana....yamy-yamy!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 13 iunie 2009

    E foarte bine ca ati mai amintit,si altele.Se mai numesc si gugule,cucule(Mures-Ludus),ciuperci de pamant,gogosi de pamant(Fagaras).

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Zeama de cartof(razuit si stors) e un foarte bun pansament gastric.

  • Fara foto

    liana10 (Maestru bucatar) , 08 iunie 2009

    Ati uitat si de regionalismul "crumpi" folosit in Banat...

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 04 iunie 2009

    Cartofii fierti in coaja se curata mai usor daca, in apa in care fierb, se adauga putin ulei.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    Oricum e un aliment hranitor si la indemana oricui, bogat, sarac.

  • Fara foto

    ANCA, 26 mai 2009

    Ati uitat de regionalismul gogoase, care se foloseste in Tara Fagarasului

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 20 mai 2009

    Un studiu facut asupra unor persoane in visrta sanatoasa, cu memorie mai slaba, arata ca o cana de piure de cartofi le imbunatateste semnificativ memoria pe termen scurt si lung.

  • motosca mariana

    motosca mariana (Chef de cuisine) , 19 mai 2009

    Foarte interesant articolul...as dorii sa remarc faptul ca mai toata lumea prefera cartoful prajit ....dar cel copt este mai delicios si nu inghite deloc grasime lucru care este toxic organismului...de preferat copt decat prajit...parerea mea.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    Multumesc d-le tradaro.

  • tradaro

    tradaro (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    In zilele noastre cartoful este indispensabil vietii, in afara de faptul ca sint foarte nutritivi si deliciosi, cartofii aduc o sumedenie de beneficii organismului. Cartofii sunt una din cele mai importante surse de vitamina C din dieta noastra. Aceasta vitamina este un puternic antioxidant care ajuta la stabilizarea radicalilor liberi, care pot preveni distrugerea la nivel celular. De asemenea, vitamina C produce colagenul care ajuta la mentinerea in buna stare a articulatiilor si osaturii. Un cartof de marime medie cu coaja contine trei grame sau 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Cartoful are marea proprietate de a crea o multitudine de simfonii in domeniul gastronomic. Felicitari pentru abordarea ca subiect a acestei legume, cartoful, care este hranitoare si intretinatoare generala a sanatatii.

  • nasea alina

    nasea alina (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    Desigur, cartoful a fost hrana de baza in timpul foametei si holerei din irlanda. Totusi, Europa i-a acceptat cam in sec. 19, cu totii stim de ce-amidonul. Acum cartofii sunt gatiti in moduri, chiar cu fast.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    Eu stiu ca e foarte buna zeama de cartofi pt diabetici(zeama provenita de la cartof razuit si stors), apoi tot cartoful este un bun antiseptic.

  • Elena Mihaela Bogdan

    Bogdan (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    Interesant articol, foarte bine documentat. Bravo!

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    Daca imi dati voie mai am cite ceva de adaugat din punct de vedere nutritional; amidonul continut in cartofi ofera protectie pentru intestinul gros,(contra cancerului de colon)inbunatateste toleranta la glucoza si sensibilitatea la insulina reduce colesterolul si concentratia de trigliceride si se pare ca dupa ultimele cercetari ajuta la reducerea de depuneri de grasimi; si cum am mai spus si Simonei ,depinde de cum combini cartoful cu alte produse si de tipul de cartofi . Toate vitaminele si mineralele continute in cartof sint vitale pentru om

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    Pentru Simona -Gabriela Ultimele cercetari au demonstrat ca de fapt ca topingurile (ma refer la cei fierti sau copti) cu brinza, brocolli, salsa sau unt reduc de fapt indicele glicemic. Exista un site www.healthypotato.com care da multe lamuriri pentru diabetici printre altele Si exista chiar un tratament ajutator cu cartofi cruzi pentru diabet: dimineata se rade un cartof mediu, se scurge zeama care se bea pe loc.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    Cartoful a fost dintotdeauna un aliment de baza in bucatarie,in afara faptului ca este gustos are si beneficii medicale.Cartoful e recomandat de medicina moderna pentru ca e sanatos, hranitor, energetic, permis tuturor celor predispusi la ingrasare. Inlesneste functiile intestinale, combate ulcerul, este cicatrizant. Daca nu e preparat cu grasime, cartoful nu ingrasa. Este chiar recomandat obezilor, hepaticilor.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    O istorie interesanta,un aliment delicios,hranitor si foarte utilizat in mai toate preparatele.Imi place enorm aceasta leguma.

  • Fara foto

    Simona-Gabriela Paun (Chef de cuisine) , 11 mai 2009

    Da mie imi place foarte mult pireul de cartofi si imi plac cartofii noi prajiti...dar ce ne facem, sunt restrictionati la diabet...nu doar la dieta.