Tainele cartofului

Primii care l-au cultivat au fost incasii. L-au preluat apoi spaniolii, care, in1593, l-au adus in Europa din America de Sud. In Spania era, la inceput, cultivat in provincia Galicia.

Tainele cartofului

(Articol realizat de Angel)

La scurt timp, cultura lui se exintinde in Anglia, apoi in Irlanda. In Franta, cartoful a patruns in 1593, in imprejurimile orasului Lyon. In 1630 insa, parlamentul din Besancon interzice aceasta cultura, considerata ca prohibita, de teama sa nu propage lepra. A fost privit cu suspiciune pana in 1771, considerat ca este impropriu hranei si chiar periculos prin proprietatile sale de a "slabi organismul". Era cultivat in special ca furaj ptr. animale.

In Anglia, soarta cartofului a fost mai fericita, deoarece figura in 1619 printre specialitatile destinate mesei regale.

Reabilitarea cartofului a facut-o Parmentier, in Franta in, 1773, dar multi au ramas in continuare sceptici.

Recunoasterea unanima a meritelor cartofului a venit in 1787, in cursul unei perioade de foamete, cand Parmentier a obtinut concesionarea unui teren de 50 de pogoane de pamant arid, pe care a cultivat cartofi. Recolta a depasit chiar si asteptarile lui. Si astfel, umilul aliment a devenit la moda.

La inceputul secolului al XIX-lea, cartoful ajunsese unul din cele mai populare alimente. Sub forma cea mai digerabila, de piure, cartoful constituia unul dintre primele alimente vegetale care se dadeau copiilor dupa intarcare si convalescentilor care isi reluau alimentatia normala. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cartofii au intrat iar in dizgratie, fiind catalogati drept "amidon" si interzisi, practic, ptr. dieta.

Astazi din fericire, nu se mai indoieste nimeni de calitatile nutritive ale cartofului. Bogat in proteine, vitamine si carbihidrati, cartoful isi ocupa locul binemeritat in industria gastronomica si, evident, pe mesele noastre.

Cartoful a intrat in limba noastra sub forma a opt regionalisme: baraboi, barabula, picioica, cartofla, barabusca, bulughina, cartoafa, picioc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Barista Max + Espresso Machine

- 500 lei
2999.99 lei
2499.99 lei
Compot de visine pentru iarna

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Dulceata de visine

Dulceata de visine

Dulceata de visine
Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou

Se curata ceapa si se pune la calit in uleiul de masline alaturi de baconul taiat marunt.

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise