Tortilla de patatas - omleta spaniola

Pentru ca vremea picnicurilor se apropie, va prezentam o reteta de omleta pe care spaniolii adora sa o manance la “iarba verde”. Totilla de patatas sau omleta spaniola se poate consuma atat calda, cat si rece.  Pentru ca multi dintre noi dorim primavara sa renuntam de kilogramele in plus, am ales pentru aceasta reteta cantitati cumpatate, care pot fi consumate de 2 persoane.

Tortilla de patatas - omleta spaniola

Ingrediente:

O ceapa medie (110g );

275 g de cartofi medii, curatati de coaja si spalati;

3 linguri de ulei de masline;

5 oua;

Sare si piper negru (dupa gust);

Mod de preparare:

Se taie cartofii si ceapa feliute foarte subtiri. Cartofii taiati se sterg cu un prosop de bucatarie pentru a se zvanta. Se pun 2 linguri de ulei de masline in tigaie, iar dupa ce acesta se incinge putin se adauga ceapa si cartofii taiati. Se da focul la treapta inferioara, se adauga sarea si piperul, se aseaza un capac peste tigaie si se lasa la prajit timp de cca 20 minute. Din cand in cand se mesteca in tigaie si se intorc pentru a se praji pe ambele fete.

In vreme ce cartofii si ceapa se prajesc, se bat ouale cu furculita intr-un vas mare si se adauga sare. Dupa ce cartofii si ceapa din tigaie s-au rumenit (atentie! nu trebuie lasati pana capata culoarea maronie) se iau din tigaie si se scurg de ulei. Se adauga peste ouale batute.

Uleiul ramas (1 lingura) se pune in tigaie si se lasa la incins. Se adauga compozitia in tigaie si se da focul la treapta inferioara. Cand omleta s-a prajit pe o parte se intoarce cu ajutorul unei farfurii. Se pune o farfurie deasupra tigaii si se intoarce, compozitia ramanand astfel in farfurie. Apoi se aseaza compozita din farfurie in tigaie si se mai lasa la prajit cca 2 minute. Dupa ce se stinge focul, omleta se mai lasa in tigaie timp de 5 minute iar apoi se serveste.

Desigur, puteti adauga si alte ingrediente si condimente care sunt pe gustul vostru si astfel fiecare va prepara propria versiune de omleta spaniola.

Nota informativa despre ouale cu seleniu:

Seleniu este un mineral esential pentru organismul uman. Functioneaza ca un antioxidant mai ales in combinatie cu Vitamina E, anihiland particulele daunatoare. De aceea este necesar sa intre in alimentatia voastra ouale imbogatite cu seleniu.

Ouale cu Seleniu sunt necesare pentru buna functionare a sistemului imunitar si pentru producerea prostaglandinelor -substante care controleaza procesele inflamatorii din corp si care influenteaza presiunea sangelui. Nivelele mici de seleniu pot agrava ateroscleroza (placi formate prin depunerea de lipide in special colesterol,in peretii arterelor) si pot conduce la imbatranire prematura. Deficitul de seleniu a fost asociat cu unele forme de cancer.

Asupra organismului uman, ouale cu seleniu de la Avicola Bucuresti au urmatoarele beneficii:

- sunt necesare in alimentatie pentru o corecta functionare a imunitatii;

- imbunatatesc fertilitatea masculina;

- previn avortul spontan;

- previn depresia si tulburari sau dereglari mentale;

- previn si reduc aparitia cancerului,in special cancerul mamar cu 24%,prostata,colon si plamani;

- reduc aparitia bolilor cardiovasculare (stimuleaza circulatia sanguina,stimuleaza activitatea muschiului cardiac);

- protejeaza impotriva stresului;

- reduc starea de oboseala si anxietatea;

- imbunatatesc textura tenului (previn acneea si dermatite seboreice);

- imbunatatesc vederea;

- te ajuta sa ai unghii frumoase si sanatoase;

- previn aparitia malnutritiei in perioada infantila;

- previn aparitia bolilor de rinichi;

- previn aparitia leziunilor tractului digestiv;

- impiedica aparitia anemiilor;

- previn aparitia bolilor articulare;

- combat efectele nocive ale chimioterapiei;

- ajuta la activarea glandei tiroide in cazul insuficientei cu Iod;

- functioneaza ca un auxiliar in tratarea bolilor de imunodeficienta;

Acest articol va este oferit de Avicola Bucuresti.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi