Pentru ca vremea picnicurilor se apropie, va prezentam o reteta de omleta pe care spaniolii adora sa o manance la “iarba verde”. Totilla de patatas sau omleta spaniola se poate consuma atat calda, cat si rece.  Pentru ca multi dintre noi dorim primavara sa renuntam de kilogramele in plus, am ales pentru aceasta reteta cantitati cumpatate, care pot fi consumate de 2 persoane.

Ingrediente:

O ceapa medie (110g );
275 g de cartofi medii, curatati de coaja si spalati;
3 linguri de ulei de masline;
5 oua;
Sare si piper negru (dupa gust);

Mod de preparare:
Se taie cartofii si ceapa feliute foarte subtiri. Cartofii taiati se sterg cu un prosop de bucatarie pentru a se zvanta. Se pun 2 linguri de ulei de masline in tigaie, iar dupa ce acesta se incinge putin se adauga ceapa si cartofii taiati.  Se da focul la treapta inferioara, se adauga sarea si piperul, se aseaza un capac peste tigaie si se lasa la prajit timp de cca 20 minute. Din cand in cand se mesteca in tigaie si se intorc pentru a se praji pe ambele fete.
In vreme ce cartofii si ceapa se prajesc, se bat ouale cu furculita intr-un vas mare si se adauga sare. Dupa ce cartofii si ceapa din tigaie s-au rumenit (atentie! nu trebuie lasati pana capata culoarea maronie) se iau din tigaie si se scurg de ulei. Se adauga peste ouale batute.
Uleiul ramas (1 lingura) se pune in tigaie si se lasa la incins. Se adauga compozitia in tigaie si se da focul la treapta inferioara. Cand omleta s-a prajit pe o parte se intoarce cu ajutorul unei farfurii. Se pune o farfurie deasupra tigaii si se intoarce, compozitia ramanand astfel in farfurie. Apoi se aseaza compozita din farfurie in tigaie si se mai lasa la prajit cca 2 minute. Dupa ce se stinge focul, omleta se mai lasa in tigaie timp de 5 minute iar apoi  se serveste.
Desigur, puteti adauga si alte ingrediente si condimente care sunt pe gustul vostru si astfel fiecare va prepara propria versiune de omleta spaniola.

Nota informativa despre ouale cu seleniu:
Seleniu este un mineral esential pentru organismul uman. Functioneaza ca un antioxidant mai ales in combinatie cu Vitamina E, anihiland particulele daunatoare. De aceea este necesar sa intre in alimentatia voastra ouale imbogatite cu seleniu.
Ouale cu Seleniu sunt necesare pentru buna functionare a sistemului imunitar si pentru producerea prostaglandinelor -substante care controleaza procesele inflamatorii din corp si care influenteaza presiunea sangelui. Nivelele mici de seleniu pot agrava ateroscleroza (placi formate prin depunerea de lipide in special colesterol,in peretii arterelor) si pot conduce la imbatranire prematura. Deficitul de seleniu a fost asociat  cu unele forme de cancer.

Asupra organismului uman, ouale cu seleniu de la Avicola Bucuresti au urmatoarele beneficii:
 - sunt necesare in alimentatie pentru o corecta functionare a imunitatii;
- imbunatatesc fertilitatea masculina;
- previn avortul spontan;
- previn depresia si tulburari sau dereglari mentale;
- previn si reduc aparitia cancerului,in special cancerul mamar cu 24%,prostata,colon si plamani;
- reduc aparitia bolilor cardiovasculare (stimuleaza circulatia sanguina,stimuleaza activitatea muschiului cardiac);
- protejeaza impotriva stresului;
- reduc starea de oboseala si anxietatea;
- imbunatatesc textura tenului (previn acneea si dermatite seboreice);
- imbunatatesc vederea;
- te ajuta sa ai unghii frumoase si sanatoase;
- previn aparitia malnutritiei in perioada infantila;
- previn aparitia bolilor de rinichi;
- previn aparitia leziunilor tractului digestiv;
- impiedica aparitia anemiilor;
- previn aparitia bolilor articulare;
- combat efectele nocive ale chimioterapiei;
- ajuta la activarea glandei tiroide in cazul insuficientei cu Iod;
- functioneaza ca un auxiliar in tratarea bolilor de imunodeficienta;

Acest articol va este oferit de Avicola Bucuresti.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Am incercat deja reteta si imi place foarte mult! Iubitul meu o pregateste destul de des.Multumin!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Interesanta reteta !

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 07 mai 2010

    Interesanta reteta

  • Fara foto

    isc vali (Bucatar) , 03 mai 2010

    Cu scuzele de rigoare, nu vreau sa par carcotas, prin definitie, sau traducere directa "Tortillia" inseamna tarta,deci putem spune ca e vorba de o " Tarta cu/din cartofi"...faptul ca are in continut si oua e altceva , dar nu e nicidecum o omleta. De altfel este deosebit de gostoasa.

  • Fara foto

    Sorin Pop, 30 aprilie 2010

    Aceasta omleta se serveste cu felii de paine prajita frecata cu o juma' de rosie coapta si stropita apoi cu ulei de masline virgin si putina sare.Asa vei intelege mai bine gustul "tortilla".Exista si varianta cu spanac, care mie personal imi place mai mult.aceeasi receta dar in loc de ceapa se pun cativa catei de usturoi taiati felii groase si in loc de cartofi 500 gr. de spanac fiert si tocat.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    O reteta foarte buna si foarte tentanta.Felicitari pentru articol.

  • Alice85

    Alice85 (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2010

    Imi place foarte mult tortilla ....si eu fac de multe ori.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Interesanta reteta...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2010

    Foarte interesant !