Tehnica framantarii aluaturilor este veche de mii de ani, si cu toate acestea, nu se invecheste. Asa cum stramosii nostri framantau aluatul pentru paine, multi dintre noi continua sa faca asta si in prezent. 
 
Si totusi, care este scopul framantatului?
Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare vine tocmai vine tocmai de la elementele care compun faina; faina de greu contine doua proteine:  glutenina si gliadina, care formeaza impreuna glutenul. Cand aluatul de paine este omogenizat, aceste doua proteine dau aluatului fermitate si il determina sa creasca.
 
 
1. Framantarea cu mana
 
Framantarea cu mana este cea mai veche metoda si cea mai simplu de controlat. In general, este nevoie de 10 minute de framantat pentru ca aluatul de paine sa fie gata. Se poate adauga treptat faina pe masura ce framantam, pentru a evita lipirea aluatului de maini. Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija sa nu adaugati prea multa faina, caci astfel veti obtine o paine uscata si tare.
 
2. Framantarea automata
 
Aluatul poate fi foarte usor framantat si cu ajutorul unei masini de paine sau chiar a unui mixer cu palete speciale pentru framantat. Utilizand o astfel de masina de framantat, vei economisi timp si energie.
 
3. Fara framantare
 
Cu toate ca pare dificil de crezut ca aluatul poate creste chiar si fara a fi framantat, trebuie sa stiti ca glutenul se poate forma natural, fara ajutorul nostru. Tot ce trebuie sa facem este sa lasam aluatul la fermentat pentru cel putin 12 ore. In acest timp, drojdia si enzimele au timp sa produca "magia". 

4. Aluat framantat insuficient
 
Vi s-a intamplat vreodata sa vreti sa pregatiti paine si sa constatati ca aluatul vostru nu isi poate pastra forma, aplatizandu-se? Ei bine, asta inseamna ca nu ati framantat suficient aluatul. Astfel, in loc ca aluatul sa creasca odata cu bulele de aer, acesta va capata o forma ciudata si plata. 
 
 

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 20 %
999.99 lei
799.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 3 comentarii
 • Victoria Gabriela, 21 martie 2015

  Sfaturi bune si utile tuturor! Multumim!

 • Gheorghe Lucia, 19 martie 2015

  buna e painea de casa

 • valentina ionita

  valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 martie 2015

  De retinut!!!Multumim pt articol!