Tot ce trebuie sa stii despre framantarea aluaturilor

Tehnica framantarii aluaturilor este veche de mii de ani, si cu toate acestea, nu se invecheste. Asa cum stramosii nostri framantau aluatul pentru paine, multi dintre noi continua sa faca asta si in prezent.    Si totusi, care este scopul framantatului? Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare vine tocmai vine tocmai de la elementele care compun faina; faina de greu contine doua proteine:  glutenina si gliadina, care formeaza impreuna glutenul. Cand aluatul de paine este omogenizat, aceste doua proteine dau aluatului fermitate si il determina sa creasca.  

Tot ce trebuie sa stii despre framantarea aluaturilor

1. Framantarea cu mana
Framantarea cu mana este cea mai veche metoda si cea mai simplu de controlat. In general, este nevoie de 10 minute de framantat pentru ca aluatul de paine sa fie gata. Se poate adauga treptat faina pe masura ce framantam, pentru a evita lipirea aluatului de maini. Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija sa nu adaugati prea multa faina, caci astfel veti obtine o paine uscata si tare.

2. Framantarea automata

Aluatul poate fi foarte usor framantat si cu ajutorul unei masini de paine sau chiar a unui mixer cu palete speciale pentru framantat. Utilizand o astfel de masina de framantat, vei economisi timp si energie.

3. Fara framantare

Cu toate ca pare dificil de crezut ca aluatul poate creste chiar si fara a fi framantat, trebuie sa stiti ca glutenul se poate forma natural, fara ajutorul nostru. Tot ce trebuie sa facem este sa lasam aluatul la fermentat pentru cel putin 12 ore. In acest timp, drojdia si enzimele au timp sa produca "magia".

4. Aluat framantat insuficient

Vi s-a intamplat vreodata sa vreti sa pregatiti paine si sa constatati ca aluatul vostru nu isi poate pastra forma, aplatizandu-se? Ei bine, asta inseamna ca nu ati framantat suficient aluatul. Astfel, in loc ca aluatul sa creasca odata cu bulele de aer, acesta va capata o forma ciudata si plata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte sarate cu branza

Placinte sarate cu branza

Drojdia proaspata se marunteste într-un castronel.

Placinte sarate cu branza
Cotlet de porc cu rosii la tigaie

Cotlet de porc cu rosii la tigaie

Reteta de cotlet de porc cu rosii la tigaie. Cum prepari acasa reteta de cotlet de porc cu rosii la tigaie.

Cotlet de porc cu rosii la tigaie
Dulceata din fructe de soc

Dulceata din fructe de soc

Reteta de dulceata din fructe de soc. Cum se prepara reteta de dulceata din fructe de soc fara conservant.

Dulceata din fructe de soc