Tot ce trebuie sa stim inainte de a pune varza la murat

Una dintre activitatile culinare cele mai populare din luna octombrie este pusul verzei la murat. Toate gospodinele isi au propriile retete de varza murata, transmise de la bunici catre mame si mai apoi catre nepoate, retete ce sunt respectate si astazi chiar daca sunt vechi de zeci de ani. Pana la urma, reteta pentru varza murata a ramas aceeasi, fiind un proces deloc complicat, ci din contra, foarte simplu: nu avem nevoie nici de multe ustensile, nici de multe ingrediente.   Daca si voi va numarati printre gospodinele care planuiesc sa puna varza la murat anul acesta, iata cateva lucruri pe care ar fi bine sa le stiti inainte de a te apuca de treaba:  

Tot ce trebuie sa stim inainte de a pune varza la murat

Cum fermenteaza varza?
Procesul prin care varza se transforma in varza murata este numit lacto-fermentatie. Practic, Lactobacillus, o bacterie benefica ce se regaseste si in iaurt si alte fructe si legume, ajuta la transformarea zaharurilor in acid lactic in momentul in care iau contact cu o substanta salina. Acidul lactic protejeaza impotriva cresterii bacteriilor nocive, fiind foarte benefic pentru sanatate.
De ce avem nevoie?
Pentru a pune varza la murat nu ai nevoie de multe ingrediente. In principiu, ai nevoie doar de varza, sare, marar, cimbru, hrean si un recipient in care sa punem varza. In ceea ce priveste sarea, se adauga 45 grame de sare la un litru de apa sau in functie de preferinte.
De ce trebuie sa punem varza la murat?
Acest proces a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri de catre stramosii nostri, fermentarea ajutand la pastrarea verzei cu mult dupa terminarea sezonului sau. Pe de alta parte, studii moderne au aratat ca exista si alte beneficii ale alimentelor murate, acestea continand o varietate de antioxidanti si probiotice. Si sa nu uitam de gustul delicios pe care il capata alimentele murate!
Ce ar putea sa nu mearga bine?
Nu prea are cum sa nu iasa bine! Este posibil sa observi bule sau spuma alba deasupra verzei, insa trebuie sa stii ca acestea sunt doar semne ale unei fermentatii normale. Daca regasiti semne de mucegai deasupra verzei, inseamna ca este prea cald in incaperea in care tineti recipientul cu varza sau se poate datora faptului ca varza nu a fost in intregime acoperita cu apa. Oricum, nu este nicio problema; puteti indeparta urmele de mucegai si remedia problema, iar fermentatia isi va continua ritmul firesc.
Asadar, nu ne mai ramane decat sa va dorim spor la pus varza murata!

Sursa articol si sursa foto: www.thekitchn.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor