Una dintre activitatile culinare cele mai populare din luna octombrie este pusul verzei la murat. Toate gospodinele isi au propriile retete de varza murata, transmise de la bunici catre mame si mai apoi catre nepoate, retete ce sunt respectate si astazi chiar daca sunt vechi de zeci de ani. Pana la urma, reteta pentru varza murata a ramas aceeasi, fiind un proces deloc complicat, ci din contra, foarte simplu: nu avem nevoie nici de multe ustensile, nici de multe ingrediente.
 
Daca si voi va numarati printre gospodinele care planuiesc sa puna varza la murat anul acesta, iata cateva lucruri pe care ar fi bine sa le stiti inainte de a te apuca de treaba:
 
Cum fermenteaza varza?
 
Procesul prin care varza se transforma in varza murata este numit lacto-fermentatie. Practic,  Lactobacillus, o bacterie benefica ce se regaseste si in iaurt si alte fructe si legume, ajuta la transformarea zaharurilor in acid lactic in momentul in care iau contact cu o substanta salina. Acidul lactic protejeaza impotriva cresterii bacteriilor nocive, fiind foarte benefic pentru sanatate.
 
De ce avem nevoie?
 
Pentru a pune varza la murat nu ai nevoie de multe ingrediente. In principiu, ai nevoie doar de varza, sare, marar, cimbru, hrean si un recipient in care sa punem varza. In ceea ce priveste sarea, se adauga 45 grame de sare la un litru de apa sau in functie de preferinte.
 
 
De ce trebuie sa punem varza la murat?
 
Acest proces a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri de catre stramosii nostri, fermentarea ajutand la pastrarea verzei cu mult dupa terminarea sezonului sau. Pe de alta parte, studii moderne au aratat ca exista si alte beneficii ale alimentelor murate, acestea continand o varietate de antioxidanti si probiotice. Si sa nu uitam de gustul delicios pe care il capata alimentele murate!
 
 
Ce ar putea sa nu mearga bine?
 
Nu prea are cum sa nu iasa bine! Este posibil sa observi bule sau spuma alba deasupra verzei, insa trebuie sa stii ca acestea sunt doar semne ale unei fermentatii normale. Daca regasiti semne de mucegai deasupra verzei, inseamna ca este prea cald in incaperea in care tineti recipientul cu varza sau se poate datora faptului ca varza nu a fost in intregime acoperita cu apa. Oricum, nu este nicio problema; puteti indeparta urmele de mucegai si remedia problema, iar fermentatia isi va continua ritmul firesc.
 
 
Asadar, nu ne mai ramane decat sa va dorim spor la pus varza murata!


Sursa articol si sursa foto: www.thekitchn.com

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ion Burghelea, 07 noiembrie 2015

    multi spun ca sarea pentru varza la murat se pune tinind cont de capacitatea vasului , cum e corect ?

  • Fara foto

    Lala Rodanciuc, 05 noiembrie 2015

    chiar si la varsta mea punand varza la murat in fiecare an,sunt bune sfaturile d-lui Arpad,va multumesc

  • Fara foto

    Elisei Virgil, 09 octombrie 2015

    Da, perfect ar fi 240 g la 10 l de apa.

  • Fara foto

    Virginia Stanciu, 09 noiembrie 2014

    Multumim domnule Arpad!

  • Fara foto

    Mariana Duta, 23 octombrie 2014

    Eu pun in butoiul cu varza si boabe de porumb.Varza capata o culoare galbuie.

  • Fara foto

    emil, 22 octombrie 2014

    daca ai sa pui 250 g sare la 10 l de apa n-o sa mananci varza !!!!!!

  • Fara foto

    Aurica Gilca, 17 octombrie 2014

    Sarea nu se calculeaza la capacitatea vasului ci la cantitatea de apa care intra in vas. De obicei se adauga sare grunjoasa cam 25 de grame la 1 litru de apa ,deci 250 g la 10 l de apaAdd a comment...

  • Fara foto

    Doina Chitiba, 17 octombrie 2014

    Perfect! Multumesc mult.

  • Fara foto

    Maria Iancu, 17 octombrie 2014

    Multumesc frumos, dle.Arpad, pentru "secretele" retetei dv., care-mi sunt de un real folos ! Abia astept sa pun varza la murat si sper ca si rezultatele sa fie pe masura recomandarilor dv. Va doresc sanatate dv. si familiei dv.!

  • Fara foto

    Arpad Dobre, 17 octombrie 2014

    As recomanda o cantitate de 2-3% de sare la volumul vasului/butoiului in care se fermenteaza varza. Astfel, daca aveti un butoias de 20 de litri capacitate, cantitatea de sare necesara ar fi de 400-600 grame (evident neiodata), iar daca aveti un butoi de 60 de litri puteti utiliza 1,2 kg -1,8 kg de sare (eu folosesc 1,5kg). Eu scobesc bine varza, (scot dopurile de la mijloc si umplu orificiile cu sare, apasand pentru fixare, apoi așez pe fundul vasului tije de marar oparite (va explic mai incolo), un stiulete de porumb (oparit si acesta), frunze de telina, eventual si doua sf doua sfecle rosii (pentru cei care prefera culoarea roz a zemei de varza), in locul celei galben-aurii. Apoi asez verzele cu dopul cu sare in sus, in cercuri si pe randuri, indesand bine capetele intre ele. Sarea ramasa din cantitatea aleasa initial se dizolva neaparat in apa calda (puneți la foc un vas cu 2-4 litri de apa, incalziti bine (sa fie fierbinte), dizolvati sarea si continuati fierberea, oparind apoi si tijele uscate de marar. De ce? Pe aceste tije sunt spori ce pot declansa formarea de mucegaiuri. Raciti acest „ceai”, turnati-l peste varza, apoi completati cu apa pana sus. Puneti niste dispozitive care sa mentina varza sub nivelul apei (se gasesc in comert) sau faceti o cruce de lemn peste care asezati o piatra mai mare, bine spalata in prealabil. Aerisiti varza de doua ori pe zi, timp de o luna si jumatate, cu furtun introdus pana la fundul vasului si scoateti doua-trei vase a cate 2-6 litri fiecare, pentru omogenizarea cantitatii de sare si a acidului lactic ce se formeaza treptat, Turnati inapoi in vas apa cu sare mai de la inaltime, ca sa adaugati aer in compozitie si sa ajutati astfel la acrirea verzei. O varza neaerisita corespunzator se va imputi, iar zeama va fi baloasa. Daca puneti acum varza, pana la Craciun se va mura corespunzator. Succes!

  • Fara foto

    Nicoleta Brailaortodox, 16 octombrie 2014

    MULTUMESC!

  • Fara foto

    Dorin Paius, 16 octombrie 2014

    este vreo problema daca asezam varza in butoi taiata in jumatati ? eu cred ca nu...

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 16 octombrie 2014

    Multumesc pentru recomandari,sambata vom pune si noi varza.