Totul despre praful de copt

Praful de copt este un produs chimic uscat care ajuta la cresterea aluaturilor, fiind o alternativa pentru drojdie atunci cand aceasta nu poate fi folosita. Praful de copt contine o pulbere alcalina, o sare acida si un amidon neutru. In timp ce componentele alcaline si acide se combina pentru a face aluatul sa dospeasca, amidonul absoarbe umezeala si ajuta la mentinerea aluatului crescut.

Totul despre praful de copt

Praful de copt elibereaza dioxid de carbon in interiorul aluatului, ceea ce duce la crearea unor bule de aer. Aceste bule de aer duc la cresterea aluatului si la bunatati mult mai pufoase.

Diferenta dintre praf de copt si bicarbonat

Bicarbonatul si praful de copt sunt printre cei mai folositi agenti de afanare pentru aluaturi in zilele noastre. Totusi, nu sunt putini cei care se intreaba care este diferenta dintre cei doi sau daca se pot inlocui reciproc.
Principala asemanare dintre cele doua produse este ca ambele contin bicarbonat de sodiu alimentar. Totusi, trebuie sa stim ca bicarbonatul nu se poate activa decat cu ajutorul unui ingredient acid ( zeama de lamaie, smantana, branza dulce etc). Cu alte cuvinte, in lipsa unui ingredient care sa il activeze, bicarbonatul nu va afana aluatul.

Spre deosebire de bicarbonat, praful de copt nu are nevoie de un alt acid pentru a face aluatul sa dospeasca, acesta avandu-l deja in compozitia sa. O alta diferenta dintre cei doi agenti de afanare este termenul de valabilitate: bicarbonatul are un termen foarte indelungat, pe cand praful de copt isi poate pierde proprietatile mult mai repede, mai ales daca este depozitat intr-un spatiu umed.

Praful de copt poate fi inlocuit cu succes de bicarbonatul de sodiu, masura fiind o lingurita rasa de bicarbonat pentru un pliculet de praf de copt.
De obicei, este bine sa stingeti praful de copt sau bicarbonatul inainte de a-l adauga in aluaturi pentru a elimina un posibil gust intepator. Puteti trece peste aceasta etapa daca in lista ingredientelor folosite se regasesc otet, zeama de lamaie, smantana sau lapte.

Depozitare si perioada de valabilitate

Ceea ce nu foarte multe gospodine stiu este ca atat praful de copt, cat si bicarbonatul isi pierd proprietatile daca sunt depozitate intr-un mediu calduros, precum bucataria. Acestea trebuie pastrate intr-un mediu uscat si racoros, ferite de lumina soarelui. Cel mai indicat este sa le pastrati in camara. Dupa cum spuneam si mai devreme, bicarbonatul are un termen de valabilitate foarte mare, chiar de ani de zile, fata de praful de copt, ce este valabil aproximativ 6 luni. Pentru a le testa, puteti adauga peste agentul de afanare putin otet: daca se formeaza bule inseamna ca proprietatile sale sunt intacte; daca nu, trebuie neaparat aruncat.

Sursa foto: www.flickr.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise