Praful de copt este un produs chimic uscat care ajuta la cresterea aluaturilor, fiind o alternativa pentru drojdie atunci cand aceasta nu poate fi folosita. Praful de copt contine o pulbere alcalina, o sare acida si un amidon neutru. In timp ce componentele alcaline si acide se combina pentru a face aluatul sa dospeasca, amidonul absoarbe umezeala si ajuta la mentinerea aluatului crescut.
 
Praful de copt elibereaza dioxid de carbon in interiorul aluatului, ceea ce duce la crearea unor bule de aer. Aceste bule de aer duc la cresterea aluatului si la bunatati mult mai pufoase.
 
Diferenta dintre praf de copt si bicarbonat 
 
Bicarbonatul si praful de copt sunt printre cei mai folositi agenti de afanare pentru aluaturi in zilele noastre. Totusi, nu sunt putini cei care se intreaba care este diferenta dintre cei doi sau daca se pot inlocui reciproc.
Principala asemanare dintre cele doua produse este ca ambele contin bicarbonat de sodiu alimentar. Totusi, trebuie sa stim ca bicarbonatul nu se poate activa decat cu ajutorul unui ingredient acid ( zeama de lamaie, smantana, branza dulce etc). Cu alte cuvinte, in lipsa unui ingredient care sa il activeze, bicarbonatul nu va afana aluatul. 
 
Spre deosebire de bicarbonat, praful de copt nu are nevoie de un alt acid pentru a face aluatul sa dospeasca, acesta avandu-l deja in compozitia sa.  O alta diferenta dintre cei doi agenti de afanare este termenul de valabilitate: bicarbonatul are un termen foarte indelungat, pe cand praful de copt isi poate pierde proprietatile mult mai repede, mai ales daca este depozitat intr-un spatiu umed.
 
Praful de copt poate fi inlocuit cu succes de bicarbonatul de sodiu, masura fiind o lingurita rasa de bicarbonat pentru un pliculet de praf de copt.
De obicei, este bine sa stingeti praful de copt sau bicarbonatul inainte de a-l adauga in aluaturi pentru a elimina un posibil gust intepator. Puteti trece peste aceasta etapa daca in lista ingredientelor folosite se regasesc otet, zeama de lamaie, smantana sau lapte. 

Depozitare si perioada de valabilitate
 
Ceea ce nu foarte multe gospodine stiu este ca atat praful de copt, cat si bicarbonatul isi pierd proprietatile daca sunt depozitate intr-un mediu calduros, precum bucataria. Acestea trebuie pastrate intr-un mediu uscat si racoros, ferite de lumina soarelui. Cel mai indicat este sa le pastrati in camara. Dupa cum spuneam si mai devreme, bicarbonatul are un termen de valabilitate foarte mare, chiar de ani de zile, fata de praful de copt, ce este valabil aproximativ 6 luni. Pentru a le testa, puteti adauga peste agentul de afanare putin otet: daca se formeaza bule inseamna ca proprietatile sale sunt intacte; daca nu, trebuie neaparat aruncat.
 
Voi ce folositi, praf de copt sau bicarbonat? :-)

Sursa foto: www.flickr.com

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.49 lei

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Maria Bogdan, 29 decembrie 2014

    LE FOLOSESC PE AMINDOUA PENTRU DIVERSE PREPARATE

  • Fara foto

    Trif_Roxana, 10 decembrie 2014

    folosesc si oraf de copt si bicarbonat dar pentru preparate diferite.