Exista multi factori care influenteaza modalitatea in care carnea de vita se gateste: temperatura cuptorului, existenta unui os, grosimea carnii si grasimea pe care o are.

Si stim cu totii ca termometrul ne da cele mai exacte informatii cu privire la procesul de gatire al carnii, insa, uneori nu avem la indemana un astfel de instrument si trebuie sa ne descurcam fara ajutorul sau. Iar o combinatie dintre culoare, textura, temperatura si timp ne poate ajuta sa ne dam seama daca preparatul nostru este sau nu gata.
 
1. Friptura in sange
 
Temperatura. In cazul fripturii in sange, temperatura trebuie sa fie de aproximativ 58-60 de grade Celsius. La aceasta temperatura, bacteriile existente sunt distruse. 

Aspect. Friptura in sange are un interior de culoare roz spre rosu, poate fi usor gri spre margini, iar numai crusta devine maronie.  Friptura in sange este foarte suculenta, iar sucul sau ramane rosu.
 
Textura. Friptura in sange este flasca si moale, putand fi comparata cu zona dintre degetul aratator si cel mare in momentul in care tinem mana moale.
 
2. Friptura gatita mediu
 
Temperatura. Friptura pregatita la temperaturi de 71-75 de grade Celsius este considerata drept friptura gatita mediu.
 
Aspect. Friptura gatita mediu are o crusta maro, iar interiorul este usor maroniu, mijlocul fiind roz. Nu este atat de suculenta ca cea in sange, iar sucul sau este mai mult spre roz.
 
Textura. Este mai tare decat friptura pregatitia in sange, putand fi comparata cu zona dintre degetul mare si cel aratator in momentul in care tinem mana intinsa.
 
3. Friptura bine facuta
 
Temperatura. Friptura bine facuta se pregateste la temperaturi de 78-82 grae Celsius. Gatitul la astfel de temperatura va duce la uscarea carnii.
 
Aspect. Crusta fripturii va fi maro inchis, iar interiorul va fi gri maroniu, deloc roz. Friptura bine facuta va fi foarte putin suculenta, iar sucul sau va fi limpede.
 
Textura. Friptura bine facuta este mai rigida, putand si comparata cu zona dintre degetul mare si aratatorul in momentul in care tinem pumnul strans.

Sursa articol: www.foodreference.about.com
 

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Dumitru Craciun, 08 ianuarie 2015

    cu ce garnitură o facem ,cum se prepară mai bine la cuptor sau pe grătar.

  • Fara foto

    Bica Elena, 08 noiembrie 2014

    multumim pentru sfaturi

  • Fara foto

    Niko Nic, 06 noiembrie 2014

    super!

  • Fara foto

    Lucia Gheorghe, 05 noiembrie 2014

    trebuie sa stim , sa lucram corect in bucatarie.