Trucuri pentru a gati carnea de vita corect

Exista multi factori care influenteaza modalitatea in care carnea de vita se gateste: temperatura cuptorului, existenta unui os, grosimea carnii si grasimea pe care o are. Si stim cu totii ca termometrul ne da cele mai exacte informatii cu privire la procesul de gatire al carnii, insa, uneori nu avem la indemana un astfel de instrument si trebuie sa ne descurcam fara ajutorul sau. Iar o combinatie dintre culoare, textura, temperatura si timp ne poate ajuta sa ne dam seama daca preparatul nostru este sau nu gata.  

Trucuri pentru a gati carnea de vita corect

1. Friptura in sange

Temperatura. In cazul fripturii in sange, temperatura trebuie sa fie de aproximativ 58-60 de grade Celsius. La aceasta temperatura, bacteriile existente sunt distruse.

Aspect. Friptura in sange are un interior de culoare roz spre rosu, poate fi usor gri spre margini, iar numai crusta devine maronie. Friptura in sange este foarte suculenta, iar sucul sau ramane rosu.

Textura. Friptura in sange este flasca si moale, putand fi comparata cu zona dintre degetul aratator si cel mare in momentul in care tinem mana moale.

2. Friptura gatita mediu

Temperatura. Friptura pregatita la temperaturi de 71-75 de grade Celsius este considerata drept friptura gatita mediu.

Aspect. Friptura gatita mediu are o crusta maro, iar interiorul este usor maroniu, mijlocul fiind roz. Nu este atat de suculenta ca cea in sange, iar sucul sau este mai mult spre roz.

Textura. Este mai tare decat friptura pregatitia in sange, putand fi comparata cu zona dintre degetul mare si cel aratator in momentul in care tinem mana intinsa.
3. Friptura bine facuta

Temperatura. Friptura bine facuta se pregateste la temperaturi de 78-82 grae Celsius. Gatitul la astfel de temperatura va duce la uscarea carnii.

Aspect. Crusta fripturii va fi maro inchis, iar interiorul va fi gri maroniu, deloc roz. Friptura bine facuta va fi foarte putin suculenta, iar sucul sau va fi limpede.

Textura. Friptura bine facuta este mai rigida, putand si comparata cu zona dintre degetul mare si aratatorul in momentul in care tinem pumnul strans.

Sursa articol: www.foodreference.about.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor