Usturoiul scade colesterolul!

Usturoiul (Allium sativum), originar probabil din Asia centrala, a fost considerat inca din Antichitate o planta medicinala. Foarte pretuit de anticii greci, egipteni si romani, usturoiul a fost folosit si ca modalitate de plata a sclavilor care au construit piramida din Giza. A fost descoperit si in mormantul lui Tutankamon. Explicatia se poate regasi in inscriptiile dezgropate in Egipt - datand de peste 4000 de ani – si care pomenesc de calitatile usturoiului. In primul rand, usturoiul este un antibiotic natural, care ajuta la combaterea racelii si a gripei si imbunatateste sistemul digestiv. Elementele chimice pe care le poseda usturoiul intaresc sistemul imunitar, subtiaza sangele favorizand circulatia si impiedicand formarea cheagurilor de sange, intarzie imbatranirea organismului, este un agent anticancerigen si un medicament impotriva colesterolului.

Usturoiul scade colesterolul!

(Un articol de Maria Vekas)

Usturoiul contine aliin, o substanta fara miros, care prin presare  si macinare se transforma in aliicin, care produce mirosul specific de usturoi. Contine  minerale  ca magneziu, calciu, fosfor, iod, selenium, zinc, acid silicic, precum si vitaminele A, B1 si B2.

Usturoiul crud se foloseste cu discretie; usturoiul prajit este usor iute; folosirea lui la tocanite si preparate rumenite la cuptor ii inmoaie aroma. Zdrobirea usturoiului degaja cel mai puternic miros, de aceea daca se doreste un miros mai subtil, se oparesc cateii de usturoi in apa clocotita, inainte de a-i gati.

Cateva sugestii de folosire a usturoiului:

- Se adauga 2 catei pisati in maioneza, pentru o nota mai picanta;

- Se freaca interiorul vaselor de gatit cu un catel de usturoi, pentru  a da preparatelor un plus de aroma;

- Se pun 1-2 catei de usturoi intr-un borcan cu ulei de floarea soarelui sau ulei de masline, se tin 2 saptamani  si uleiul va fi usor aromatizat;

- Se ung capatani de usturoi cu ulei de masline, se invelesc in folie si se coc in cuptor; se servesc alaturi de friptura de miel sau de  pui;

- Se inconjoara pulpa de miel la cuptor cu catei de usturoi intregi, necuratati, cu 30 de minute inainte de a o scoate din cuptor; pulpa va avea o aroma deosebita;

- Se taie usturoiul verde in bucatele subtiri, se prajesc usor in ulei si se adauga  la  salate sau tocanite;

- Se presara cartofii copti in cuptor cu usturoi pisat, cu 10 minute inainte ca acestia sa fie gata;

 Va propun  doua  retete delicioase  cu usturoi:

 

CRAP CU USTUROI

Ingrediente:

1 crap de 1,200g., 100ml. ulei, 20-25 bucati arpagic, 5-6 catei de usturoi, 1 lingura faina, 1 pahar vin alb, 1 frunza dafin, sare, piper, patrunjel verde tocat;

 

Mod de preparare:

1. Se curata crapul, se spala, se taie felii potrivite, se sareaza si se lasa deoparte.

2. Se pune arpagicul spalat si taiat marunt la calit in ulei. Cand se ingalbeneste, se adauga faina, se rumeneste putin, se stinge cu vin, se pune foaia de dafin si usturoiul intrg pentru a nu capata gust prea persistent de usturoi. Se lasa sa fiarba cca.10 minute, apoi se aduga pestele, se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba inca 10 minute. Se scot cateii de usturoi, se presara patrunjel verde tocat  si  preparatul se serveste cu mamaliguta.

 

SALATA DE PRIMAVARA

Ingrediente:

½  castravete, 150g.salata verde, frunze de papadie, 250g. rosii cherry, 300g.cascaval, 3 catei de usturoi, 1 lingura mustar, ½ lingurita zahar, sare, piper, 2 linguri otet, 4 linguri ulei de masline,  flori de nasturei sau de condurasi

Mod de preparare:

1. Castravetele se curate si se taie cuburi.

2. Se curate salata si frunzele de papadie, se spala bine si se rup bucati.

3. Se taie rosiile si cascavalul in cuburi.

4. Se amesteca toate ingredientele.

5. Separat, se amesteca mustarul cu sare, piper, otet si ulei. Se adauga usturoiul pisat. Se amesteca acest sos cu salata de legume si cascaval si se orneaza cu flori de  nasturei sau de condurasi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pariziene cu branza dulce

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce
Chiftelute aperitiv

Chiftelute aperitiv

Reteta de chiftelute aperitiv. Chiftelute aperitiv reteta simpla. Reteta de chiftelute pentru platourile cu aperitive....

Chiftelute aperitiv
Prajitura cu nuci si ciocolata

Prajitura cu nuci si ciocolata

Reteta de prajitura cu ciocolata si nuci. Prajitura cu nuci si ciocolata reteta pas cu pas. Retete de prajituri cu nuci....

Prajitura cu nuci si ciocolata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise