autor:

Fara foto

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

COZONAC PUFOS

Autor: Sabina Elena (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 decembrie 2008
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

De cu seara, cernem faina ...ideal de vreo trei ori pentru ca devine mai pufoasa. Intr un vas incalzim laptele cu toata cantitatea de zahar si esentele. Lasam la racit. Intre timp, aprindem cuptorul ....in bucatarie trebuie sa fie cald. Pregatim maiaua ca la orice cocatura: drojdia se topeste cu o lingurita de zahar+ 2 linguri de faina+ alte 2-3 de lapte. Lasam la crescut in mijlocul movilei de faina. Cand si a dublat volumul adaugam toata cantitatea de lapte si cinci galbenusuri frecate. Acum incepe partea cea mai interesanta: framantatul. Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit (si racit), nu turnam direct in aluat. Treptat cu rabdare ...framantam aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncam de colo colo vreme de juma de ceas. Apoi lasam la dospit in bucataria incalzita vreme de 40 de minute. Impartim aluatul in patru, apoi intindem fiecare bucata cu mana pe masa unsa cu ulei. Umplem cu ce dorim (cacao, nuca, stafide, rahat, fulgi de ciocolata, etc). Facem patru suluri si le impletim doua cate doua....si apoi hop in tava (tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei). Ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si presaram cu zahar. Mai lasam sa cresca pana cand isi dubleaza volumul cozonaceii nostrii si dam la cuptor pentru 50 de minute (dupa al meu cuptor).


Se lasa la racit putin in tava si apoi se scot.


Aceasta reteta apartine Gabrielei Cara.

  • Reteta testata de 4 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Cristina_Elena

    Cristina_Elena (Chef de cuisine):

    Şi eu folosesc această reţetă, de mulţi ani, şi după alte încercări de reţete. M-am oprit la ea. Cozonacii ies pufoşi, parfumaţi. Eu folosesc tăvi germane, din aluminiu. În cuptor le pun la distanţă unele faţă de altele, deoarece nu se coc bine pe pereţii care se alătură. Pun doi, maxim trei odată. Tăvile le ung cu unt. Nu pun hârtie de copt, la aceste tăvi nu este nevoie.

  • malyna

    malyna (Bucatar sef):

    a iesit o minunatie de cozonac pufos si aromat.

  • tandarica

    tandarica (Chef de cuisine):

    da,,am pregatit si eu acest delicios cozonat..am schimbat putin cantitatile pt ca am facut mai putin..dar mi-a iesit super bun..felicitari pt cozonacei!!!mari

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine):

      Am pregatit si eu. Mi-a iesit exceptional fiind prima data cind fac cozonac :)M-am bazat dupa reteta ta...nu am schimbat prea multe............ De cu seara am dus toate ingredientele in bucatarie si am cernut faina de vreo 2 ori. Stafidele le-am pus la inmuiat in brandy 30 de minute apoi le am scurs bine. Albusurile le am batut spuma si le am bagat la umblutura. Galbenusurile le am frecat cu zaharul foarte bine pana ce am obtnut o crema spumoasa. Pentru umplutura am folosit: albusurile de oua batute spuma,ciocolata praf,gominolas,si stafide. An rest totul la fel ca tine.Si cam asa a iesit.!!!!!!Delicios.

  • Afiseaza mai multe comentarii
  • 43 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ika Vladislav , 09 noiembrie 2014

    Cine mai are rabdare sa-i lase la racit?? Eu sigur nu

  • Fara foto

    Raluca Ralu , 13 mai 2014

    Este foarte lipicios aluatul asa trebuie sa fie?

  • Fara foto

    Mirela Cristina Radu , 28 aprilie 2014

    Am facut aceasta reteta si a iesit super. Multumesc Merita sa o incercati

    • Fara foto

      Anna Tarau , 20 aprilie 2014

      Cine mai are rabdare sa-i lase la racit?? Eu sigur nu

    • Fara foto

      Ralu Stoinea , 19 aprilie 2014

      Super rețea

    • Fara foto

      Us Geo , 18 aprilie 2014

      Super bun

    • Fara foto

      Blandiana Lyka , 17 aprilie 2014

      la ce temperatura se coc? 160 ?

    • Fara foto

      Nutzica Nutzi , 06 aprilie 2014

      Reteta asta o folosesc si eu de cativa ani ,albusurile se pot bate spuma cate unu pe rand (daca le bateti spuma toate in acelasi timp se lasa pana sa faceti toti cozonacii) , si se amesteca cu cacao se unge aluatul intins apoi se pune nuca ,stafide ce doriti

    • Fara foto

      Daniela Onosa , 22 ianuarie 2014

      doua cuburi de 25gr sau unu de 50 gr

    • COSTEO

      COSTEO (Chef de cuisine) , 15 ianuarie 2014

      Ce frumos au crescut!Felicitari!!!!!!

    • Adriana-Mihaela_Melnic

      Adriana-Mihaela_Melnic (Bucatar) , 28 decembrie 2013

      am testat-o si nu doar odata... dupa aceasta reteta am invatat sa fac cozonaci :)

    • Fara foto

      Luminita Pal , 23 decembrie 2013

      Acum am terminat 2 cozonaci superbi după reteta ta care mi s-a părut foarte simplu explicata. Merci mult de reteta

    • Fara foto

      Neagu Ana , 22 decembrie 2013

      cred ca este ff bun

    • Fara foto

      Chiscoci Elena , 22 decembrie 2013

      sper.sa/mi.iasa

    • Fara foto

      Ghia Nedelcu AnyBeatrice , 21 decembrie 2013

      preparat....la crescut....dupa vom vedea....

    • Fara foto

      Jeaneta Dobrescu , 20 decembrie 2013

      Doua cubulete de drojdie de cate grame ? E important de precizat cantitatea exacta de drojdie. Presupun ca se pun cam 50-60 gr. drojdie la 1kg. faina.

    • Fara foto

      Bica Elena , 19 decembrie 2013

      foarte bun

    • Fara foto

      valerica vali , 07 iunie 2013

      incercati ca este fffffoarte bun

    • Gabriela_Voda

      Gabriela_Voda (Chef de cuisine) , 22 decembrie 2012

      Am facut si eu cozonaceii cu reteta ta si mi-au iesit doua minunatii de cozonaci. Acuma o sa fac iar pentru Craciun, e foarte bine explicata reteta si ies tare buni. Asa ca incercati si voi ca sigur o sa va placa.

    • Sani_Ruiz

      Sani_Ruiz (Bucatar) , 23 septembrie 2012

      Eu am facut saptamana trecuta u aceasta reteta si mi-a iesit super bun. Adevarul ca e foarte bine explicat si nu mi se pare foarte complicat. Va recomandez sa o faceti si sigur nu ve-ti regreta!

    • Alexe Sorin

      Alexe Sorin (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2012

      BUNA. Reteta este exceptionala, am incercat o si mi a reusit. Va invit sa o incercati si nu ve ti regreta.

    • Alexandra

      Alexandra (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2012

      Cati cozonacei ies? Maine o sa fac pentru prima data si reteta asta este minunata :D , toata lumea o lauda.. Abia asteptttttttttttttt!

    • Fara foto

      pytyk (Bucatar) , 28 septembrie 2011

      doamna nu va suparati ......dar ce cuptor aveti dumneavoastra acasa nu de alta dar sunt curioasa daca la al meu cuptor zanussi va iesi exact ca la al dumneavostra cuptor:)))ff interesanta reteta chiar acum o fac:))))

    • cristina cryss0809

      cristina cryss0809 (Chef de cuisine) , 13 august 2011

      ce intelegi prin lapte gras

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 18 octombrie 2010

      O minunatie de cozonac ai votul meu de 1000 ori!

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 09 iunie 2010

      pufos si aratos ;felicitari ,s-a salvat

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

      Intr-adevar un cozonac extraordinar.Si eu prepar aceasta reteta,dar mai am una cu 9 oua la un kg de faina.Amandoua sunt exceptionale.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Din comentariile celor care l-au facut am inteles ca e super asa ca il voi face si eu.

    • vio.vio

      vio.vio (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2010

      sabina am facut cozonaci dar nu mi-a iesit niciodata orice reteta incercam ieri am facut cozonacii taiau iesit super nu ma asteptam, nu am aparat la indemana ca-ti trimeteam poza

    • Dana Saila( Salwa Nabhani)

      Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine) , 01 ianuarie 2010

      Azi voi incerca reteta sper sa fie cu noroc! Imi place foarte mult cum arata iar reteta este foarte foarte bine explicata...e buna pentru incepatoare in ale bucataritului...asa ca mine..lool>>>>>

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      Arata super cozonacul tau, felicitari!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 august 2009

      Arata super cozonacul tau...miam miam!

    • Fara foto

      Nadia , 24 iulie 2009

      Super cozonacul. Imi place cozonacul in special cu mac. O sa-mi salvez reteta

    • NicoletaC

      NicoletaC (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

      Foarte frumos explicat. Bravo!

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 22 mai 2009

      Arata foarte bine, felicitari! Cam asa fac si eu cozonacul. Si folosesc si albusurile, la nuca.

    • cristina i.

      cristina i. (Chef de cuisine) , 16 mai 2009

      Eu nu am facut niciodata cozonac,dar imi place asa ca o sa incerc reteta

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 16 mai 2009

      Aceeasi reteta o facea si mama mea, este super delicios si arata foarte bine.Nota 10*********

    • Fara foto

      Natalia , 22 aprilie 2009

      Multumesc mult pentru reteta postata!!! Am folosit-o pentru pasca shi mi-a iesit super. Toata lumea a fost incantata.

    • Fara foto

      Aito_lidi (Maestru bucatar) , 15 aprilie 2009

      Prima data in viata mea cand am facut cozonac si vreau sa iti spun ca mi-a iesit super.Am preparat 2 unul cu nuca iar celalalt cu cacao si ciocolata a iesit f bun(ciocolata pt ornat prajituri).Se merita efortul

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

      Cozonacul de casa este delicios.Eu adaug si esente de rom si vanilie, stafide si crema de cacao cu nuca nelipsita.Am sa adaug si eu o poza a cozonacului meu.Asa impletesc si eu cozonacul.

    • Fara foto

      tarcan sonia (Bucatar) , 12 martie 2009

      Eu fac aceasi reteta de 28 de ani, dar galbenusurile le bat cu zaharul si sarea pana devin spumoase si zaharul aprope nu se mai simte, deoarce nu stii cum moaie faina si cand adaugi laptele s-ar putea sa nu mai fie necesara aceeasi cantitate. Albusurile batute spuma cu zahar ca la bezele se adauga in nuca iar aceasta va creste odata cu aluatul si umplutura nu se va separa de aluat. Recomand ca aroma pentru nuca - in special- romul si putina vanilie. este un pic de muna dar satisfactia este pe masura. Pofta buna! mara

    • Fara foto

      Iulia , 05 martie 2009

      Este exact reteta pe care mama mea o face de zeci de ani si acum o fac si eu si iese extraordinar. Toata lumea care mananca cozo de la noi este de-a dreptul incantat. Dar noi nu congelam albusul, si il incorporam in amestecul cu care umplem cozonacul. il leaga si il face mai umed si bun. Noua ne place foarte mult si cozo cu mac (dar care trebuie macinat in prealabil si la care se adauga ca si aroma coaja de lamaie/portocala si esenta de rom), iar la cel cu nuca (tot macinata) punem ca arome scortisoara si zara vanilinat. Intr-adevar, nu e prea usoara reteta, necesita mult timp si multa dragoste, insa facem asta doar de Paste si de Craciun si atunci merita. Spor la gatit!

    • Fara foto

      radu florica , 20 februarie 2009

      As dori sa incerc reteta!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

3h

433 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 2 cubulete drojdie proaspata
  • 500 ml lapte gras
  • 200 grame unt
  • 250 grame zahar tos
  • 5 +1 galbenusuri
  • (albusurile le congelam si le folosim la alte prajituri)
  • o lingurita sare
  • esente
  • coaja de lamaie
  • 3 plicuri zahar vanilinat
  • umplutura dupa preferinta

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Sabina Elena

Mini savarine

Batem albusurile spuma impreuna cu zaharul, un praf de sare si esenta de rom, apoi adaugam galbenusurile,

71 voturi    20 comentarii
2h
Dulciuri diverse

CARTOFI FOARTE AROMATI (DE POST)

Curatam cartofii si ii dam la fiert in apa cu putina sare. Cand sunt fierti pe jumatate ii punem

3 voturi    13 comentarii
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Ika Vladislav

Cine mai are rabdare sa-i lase la racit?? Eu sigur nu

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Retete de Craciun
Prajitura Piernik

Prajitura Piernik

Untul la temperature camerei il frecam cu zaharul, si cand avem o crema pufoasa si nu se mai simte zaharul, adaugam mierea si galbenusurile

1 vot    0 comentarii
50 min
Prajituri
Rulada de porc cu ciuperci

Rulada de porc cu ciuperci

Ceapa se taie marunt si se undeste pentru un minut in 50 ml ulei.Se adauga apoi ciupercile taiate (din conserva), usturoiul taiat in

0 voturi    1 comentariu
1h 10 min
Aperitive cu carne