autor:

Fara foto

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Prajituri

Cremes

Autor: PETRUTA CARMEN JAVLA (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 mai 2008
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare


Se prepara o coca din ou, apa, otet si 100 g faina si alta compozitie din 100 g faina si margarina (care se freaca pana devine spuma).


Se imparte prima coca in 2 parti si se intind 2 foi subtiri.


Se unge fiecare foaie cu jumatate din a doua compozitie, se impaturesc si se dau la frigider pentru o ora.


Apoi se ia fiecare jumatate, se intind si se coc pe dosul tavii (pe care se presara faina).


Se pune laptele, si vanilia pe foc mic.


Se bat albusurile spuma si se adauga galbenusurile amestecate cu amidonul.Cand incepe sa fiarba se adauga albusul si se amesteca pentru a nu se face cocoloase.Dupa ce s-a ingrosat se ia de pe foc si se lasa 10 minute dupa care se adauga margarina cu lingura si se amesteca incet.


Separat, se fierbe gelatina in putina apa, apoi se adauga la crema luata de pe foc.


O mai lasam un timp sa se raceasca dar nu de tot. Cand este calduta se pune intre foi si se inveleste tot in folie de plastic si se da la frigider.


  • Reteta testata de 3 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    ximena (Bucatar sef):

    eu acum am facut foile.parerea mea ca la prima parte trebuie mai multa faina.aluatul din ou,faina 100g,apa si otet este foarte moale si nu se intinde.eu am pus 157g faina .acum sunt la frifider sunt curioasa cum vor iesi foile. o sa va scriu cum a iesit.

  • mia

    mia (Chef de cuisine):

    Am facut reteta ta,foarte buna uite cum mi-a iesit mie.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine):

    Haideti sa va dau o reteta de Cremes...minunata : Ingrediente : foi pentru cremes, 500 ml frisca lichida, 1,100 ml lapte, 1 1/2 cana faina, 1 1/2 cana zahar, 2 oua, 3 plicuri zahar vanilat, 150 g margarina, 2 plicuri gelatina, un praf de sare. Dizolvi gelatina intr-o cescuta de apa, omogenizezi bine si lasi la cald. Bati frisca si o dai la rece. Zaharul, ouale, un praf de sare si 600 ml lapte se fierb la foc mic. Se adauga faina dizolvata in restul de lapte amestecandu-se continuu. Se ia de pe foc si se scufunda vasul in apa rece . Pui gelatina cateva secunde pe foc, pana se topeste, fara sa fiarba, si o incorporezi in crema. Adaugi margarina si zaharul vanilat si amesteci pana s-a topit toata margarina. Cand crema a ajuns la temperatura degetulul adaugi frisca si omogenizezi bine compozitia. Asezi foaia de cremsnit in tava, torni toata crema nivelezi bine, asezi a doua foaie, presezi pentru a adera bine crema si dai la rece pentru 5-6 ore sau de seara pana dimineata. Pofta buna !

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Gabriela Dornescu-d'Ambrosio , 27 octombrie 2013

    Eu sant o impatimita de dulciuri, am peste 1000 de retete de prajituri si stiu f.bine sa si le pregatesc.Am devenit o specialista in acest domeniu. Astazi am incercat sa fac aceasta prijitura dar pt foi cu cantitatea de faina data nu o sa reusesti niciodata sa le faci,iese un terci.Am pus 200g faina akm astept sa vad ce-a iesit.Va spun dupa dak e buna da sau nu.

  • Fara foto

    Vasilica Acatrinei , 20 octombrie 2013

    f bune...

  • Fara foto

    livia , 26 mai 2013

    n-am facut niciodata. Faina!

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

      multumesc pentru reteta de foi! aici nu gasesc foi de gata si aveam nevoie

    • IONELA

      IONELA (Chef de cuisine) , 05 decembrie 2009

      nu am facut niciodata insa cred ca este gustoasa si aceasta arata foarte bine

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 04 decembrie 2009

      accept crema de la Petruta si foile de la Sidy Nu mai folositi margarina la prajituri La temperaturi inalte devine curata otrava

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 04 noiembrie 2009

      E foarte bun cremesul! Eu peste crema pun si un strat de frisca batuta si apoi a doua foaie!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 noiembrie 2009

      Un deliciu...

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 24 august 2009

      Reteta Petrutei mi se pare interesanta, as inlocui margarina cu unt - pt creme este mult mai indicat, au un aspect deosebit!

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 26 iulie 2009

      Eu cumpăr Foile de cremeş, pt. că nu se merită să le faci, sau uneori, da! Dar pt. timp, eu aleg să le cumpăr! E tare gustos Cremeşul! Felicitări, arată minunat!

    • cristina i.

      cristina i. (Chef de cuisine) , 03 mai 2009

      Sieu am o reteta mai deosebita pentru foile de cremes cu frisca si budinca,oricum ar trebui sa inventam alte denumiri pentru ele ca si Sidy,eu am avut parte de comentarii datorita denumirii "crempita mai altfel"

    • cristina i.

      cristina i. (Chef de cuisine) , 03 mai 2009

      Super buna reteta,am si eu una cu frisca si cu o budinca, o gasiti pa prajituri "crempita mai altfel"

    • Fara foto

      lari mihaela (Bucatar) , 22 aprilie 2009

      Sotului meu ii place cremesul, tot la 2 saptamani ii fac.

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

      Imi lasa gura apa. As manca o jumatate de tava odata.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

      Super buna prajitura... Cind fac cremes, ca sa-mi multumesc toata familia...ar trebui sa fac cite o tava pentru fiecare !!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

45 min

81 voturi

Ingrediente

  • PENTRU FOI
  • 200 g faina
  • - un ou
  • - 200 g margarina
  • - 50 ml apa
  • - 1 lingurita otet
  • CREMA
  • 1 l lapte
  • - 350 g zahar
  • - 100 g amidon
  • - 5 oua
  • - 200 g margarina
  • - vanilie
  • - o budinca de vanilie
  • - 1 plic gelatina

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de PETRUTA CARMEN JAVLA

ALB SI NEGRU

Se bat bine albusurile,se adauga treptat zaharul pudra si se mai bat aprx 15 minute. Se adauga treptat

10 voturi    4 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Drob vegetal cu nuci

Ceapa se toaca fin si se caleste cu putina apa, apoi se adauga 4 linguri fulgi de ovaz si se mai

5 voturi    2 comentarii
50 min
Retete de Pasti

Tort cu crema ciocolata Andreea

Pentru blat Se freaca untul cu zaharul, se adauga ouale, miezul de nuca, ciocolata topita, zaharul

11 voturi    8 comentarii
1h 50 min
Dulciuri diverse

Gabriela Dornescu-d'Ambrosio

Eu sant o impatimita de dulciuri, am peste 1000 de retete de prajituri si stiu f.bine sa si le pregatesc.Am devenit o specialista in acest domeniu. Astazi am incercat sa fac aceasta prijitura dar pt foi cu cantitatea de faina data nu o sa reusesti niciodata sa le faci,iese un terci.Am pus 200g faina akm astept sa vad ce-a iesit.Va spun dupa dak e buna da sau nu.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Prajitura cu piscoturi si crema de vanilie

Prajitura cu piscoturi si crema de vanilie

Blatul: Mixam albusurile spuma cu zaharul pana se intaresc. Adaugam uleiul, laptele si praful de copt. La final incorporam faina,

3 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Prajituri
Prajitura cu crema de ciocolata alba

Prajitura cu crema de ciocolata alba

Pentru blat separam albusurile de galbenusuri; galbenusurile se freaca cu ulei pana devin ca o maioneza subtire, albusurile se bat spuma

140 voturi    35 comentarii
1h 30 min
Prajituri