autor:

Alina

» » Conserve si muraturi

Dulceata de dovlecei

Autor: Alina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 25 iunie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Este o dulceata cu care o sa va surprindeti prietenii !!! Garantat !!! Aveti nevoie de unu sau doi dovlecei batrani. Nu incercati cu dovlecei tineri, pentru ca rezultatul nu va fi acelasi (am incercat eu) . Ideal ar fi coaja dovlecelului sa fie verde spre galbui.


Se curata de coaja , se taie in doua si cu o lingura se curata de seminte. Miezul se taie feliute dupa care se taie cubulete (preferabil 5 mm). La 2 kg de fruct ( in cazul nostru putem sa-l numim asa ) :D eu pun 2 linguri de sare de lamaie. amesteca bine si se lasa cca 2 ore. Sarea de lamaie v-a intari cubuletele de dovlecel. Dupa 2 ore se clatesc sub jetul de apa,intr-o strecuratoare.


Se pun 2 kg de zahar int-o cratita impreuna cu o cana de apa, si se pun pe foc, amestecand pana se topeste zaharul. Astfel se obtine un sirop mai grosut, in care se adauga cubuletele de dovlecel, bine scurse de apa.


Se urmareste fierberea,si se inlatura spuma care se formeaza.


Se adauga o lamaie taiata feliute.


Se fierbe la foc moderat, amestecand din cand in cand.


Cand bulele de fierbere sunt uniforme pe toata suprafata dulcetii, inseamna ca este aproape gata.


Se adauga 5-6 pliculete de zahar vanilat. Daca atunci cand ridicati lingura din dulceata, siropul se prelinge picatura dupa picatura, dulceata este gata.


Se pune in borcane uscate. (mie mi-au iesit 5) . Eu pun capacul dupa ce se raceste si prinde un pic de crusta. Culoarea poate sa varieze le la galben pai la galben aramiu, in functie de timpul de fierbere. Practic, cubuletele de dovlecel nu au nici un gust.


Gustul il capata de la lamaie si vanilie. Puteti sa va serviti prietenele cu o dulceata de dovlecei, alaturi de un pahar cu apa rece. Cu siguranta va avea un succes deosebit.

  • 26 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Stefania ungureanu , 19 noiembrie 2013

    este o dulceata de vis...........

  • Fara foto

    Alina Aliosa , 08 septembrie 2013

    Nicoleta, eu am facut dulceata din dovlecei mai batrani ! Al doilea rand de fotografii sunt ale Mariei Markov care a testat dulceata !

  • Fara foto

    Serban Soroceanu , 07 septembrie 2013

    Delicioasa si daca se adauga putin ginger proaspat si putin confiat. Cel confiat se adauga aproape de sfirsit. Se poate servi alaturi de o friptura de pui. Nu un borcan, ci o lingura. Mmmmmm

    • Fara foto

      moni , 04 septembrie 2013

      daca mai adaugi retei si piersici chiar e delicios

    • Fara foto

      Flory Gramada , 15 august 2013

      Buna ziua! Nu demult am auzit de ,, dulceata de dovleci''..Si avand dovleci in gradina..mi-am zis sa fac si eu dulceata..Cautand pe internet..am dat de aceasta reteta... Eu am facut dulceata din dovlecei batrani si tineri.. Si mi-a placut cum a iesit! Astazi, o fac a 2 oara! Imi place cum arata cubuletele de dovlecei, in dulceata! Si gustul dulcetii , desigur! Felicitari!

    • Fara foto

      Dana , 05 august 2013

      Este foarte gustoasa,am respectat reteta intocmai si a iesit nemaipomenit de buna. In acest an am repetat-o,pana acum,de trei ori . Iti multumesc pentru reteta !!!

    • Fara foto

      janine , 04 august 2013

      este buna,dar "va" se scrie legat ...

    • Fara foto

      OXANA , 02 august 2013

      FOOOAAARTEEEEE GUSTOASA,,E DELICIOASA,,SEAMANA MULT CU ANANASUL!!!!!!!!!!!! BRAVOOOOOOOOOOOOO

    • Fara foto

      victoria , 02 august 2013

      reteta e minunata doar sa o ancerc MULTUMIRI.

    • Fara foto

      Mihail Robu , 31 iulie 2013

      parca e de ananas!

    • Fara foto

      Ioana Raboj , 21 iulie 2013

      ffffffff buna

    • Fara foto

      daniela , 15 iulie 2013

      am facut anul trecut aceasta dulceata si amdat gata pe toata lumea!!!!!!!!

    • Fara foto

      Camelia Ganea , 09 iulie 2013

      o dulceata nemaipomenita!

    • Fara foto

      Ionut Tuturescu , 30 iunie 2013

      este formidabila dulceata

    • Fara foto

      Albescu Ileana , 18 iunie 2013

      am incercat foarte multe retete. sunt super ok.

    • Fara foto

      Caval Nicoleta , 18 iunie 2013

      este de dovlecei sau de dovleac? in imagini aveti si dovlecei si dovleac!

    • Fara foto

      Daniela Antonela Garbea , 18 iunie 2013

      retete bune vi le recomand.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 august 2012

      Delicioasa, fac si eu in fiecare toamna.

    • Fara foto

      cristi , 04 iulie 2010

      am mancat si eu. a facut matusa mea ;)) e super buna :X

    • Fara foto

      andreea , 05 octombrie 2009

      Mie mi-a iesit super dulceata de dovlecei.

    • Fara foto

      lentz , 04 septembrie 2009

      Foarte interesanta reteta. Voi incerca si eu. Eu fac ceva asemanator din coaja de pepene verde.

    • Fara foto

      silviu-Medgidia , 10 august 2009

      In fiecare an eu fac dulceata de dovlecei,este extraordinara! Bineinteles fiecare cu gustul sau.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 19 iulie 2009

      Este foarte interesanta reteta dar parca as ramane la dulceata de fructe.Oricum,felicitari pentru prezentare!

    • Alina

      Alina (Chef de cuisine) , 11 iulie 2009

      Myra, ma bucur ca ti-a placut dulceata. Iti recomand sa incerci si compotul de dovlecei.

    • Fara foto

      liliana dobre , 08 iulie 2009

      Super buna, ie ok.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 iunie 2009

      Super prezentare,felicitari pentru reteta.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

225 voturi

Ingrediente

  • 2 dovlecei mai batrani
  • 2 kg zahar
  • 2 linguri sare de lamaie
  • o lamaie
  • 5-6 pliculete zahar vanilat

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Alina

Parfe de cacao, vanilie si ness

Un gust care fredoneaza o serenada pe limba dumneavoastra. Se separa galbenusurile de albus. Galbenusurile

26 voturi    16 comentarii
30 min
Inghetate

Briose

Batem bine ouale intregi cu zaharul. Adaugam apoi untul topit, uleiul si laptele. Incorporam si

5 voturi    2 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Salata bulgareasca, pentru o zi de vara perfecta !!!

Fierbem ouale timp de 4-5 minute. Dupa ce le tinem 1 minut in apa rece, le feliem. Spalam legumele

25 voturi    4 comentarii
10 min
Salate reci

Stefania ungureanu

este o dulceata de vis...........

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni

Căpșunile curățate și spălate se pun în cratiță cu zahărul și se lasă la frigider 24 ore. Se pun la foc

1 vot    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Gem de caise

Gem de caise

Caisele spalate,le scoatem samburii.Intr-un vas mai mare,in care vom fierbe gemul, vom pune un rand de caise,un rand de zahar si tot

7 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi