autor:

autor

» » , Aperitive, Retete de Craciun

Piftie de porc

    Reteta postata pe: 18 martie 2005
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Reteta postata pe: 18 martie 2005

Ingrediente
1 ½ kg picioare sau cap de porc, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastirnac, 1telina, 2 foi de dafin, 3-4 boabe de ienibahar, 3-4 catei de usturoi (facultativ), sare

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

468 voturi

Mod de preparare

Se spala si se rad bine cu cutitul picioarele sau capul de porc (daca au par, se pirlesc la flacara). Picioarele se taie in doua pe lungime, iar capul se sparge cu satirul.


Se asaza intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa in asa fel, incit nivelul apei sa fie cu 3-4 degete deasupra carnii.


Se pune la foc potrivit lasind sa fiarba incet.


Se spumeaza mereu, apoi se adauga sarea, zarzavatul curatat si spalat, foile de dafin si ienibaharul.


Se acopera vasul cu un capac, lasind numai la o margine cratita putin descoperita. Trebuie sa fiarba pina cind carnea se desface usor de pe oase.


Se scot oasele si se asaza carnea pe fundul mai multor farfurii.


Se piseaza usturoiul in piulita de lemn cu putina sare si se amesteca cu zeama de carne.


Se strecoara si se toarna zeama strecurata in farfurii peste carne, avind grija ca aceasta sa fie bine acoperita.


Se pune la rece sa se inchege.


Ca sa se obtina o piftie frumoasa, limpede, trebuie sa fiarba tot timpul foarte incet si vasul sa fie aproape acoperit. Cea mai gustoasa piftie este aceea pregatita din picioare de porc si urechi. Tot astfel se poate prepara si piftia din picioare de vaca sau, amestecat, picioare de vaca cu picioare de porc.


  • 26 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ciobîcă Ovidiu , 22 decembrie 2014

    Si eu fac piftie din picioruse de porc afumate in amestec cu pulpa si piept de pui. Oala o las aproape plina cu apa, ca sa aiba de unde scadea. Cand ajunge doar sa acopere carnea si picioarele de porc, opresc focul, strecor zeama si o las la racit, dupa care strang grasimea depusa deasupra - intre timp asez carnea in boluri, cat inca e calda. Apoi pun usturoi pisat in zeama si un pic de piper alb macinat, sa nu se inegreasca zeama. In rest, reteta este la fel cu cea de mai sus.

  • Fara foto

    AndreeaRPN (Maestru bucatar) , 09 decembrie 2014

    o sa incerc si eu de Craciun

  • Fara foto

    , 17 ianuarie 2014

    Si eu fac piftie din picioruse de porc afumate in amestec cu pulpa si piept de pui. Oala o las aproape plina cu apa, ca sa aiba de unde scadea. Cand ajunge doar sa acopere carnea si picioarele de porc, opresc focul, strecor zeama si o las la racit, dupa care strang grasimea depusa deasupra - intre timp asez carnea in boluri, cat inca e calda. Apoi pun usturoi pisat in zeama si un pic de piper alb macinat, sa nu se inegreasca zeama. In rest, reteta este la fel cu cea de mai sus.

    • Fara foto

      Marin Dumitru , 31 decembrie 2013

      Mare atentie la sare. Daca este nesarata, nu va fi gustoasa. Dar nici sa nu exagerati...

    • Fara foto

      Kamy Kamytza , 30 decembrie 2013

      azi fac si eu

    • Fara foto

      Voicu Gelu , 24 decembrie 2013

      Si eu fac piftie din picioruse de porc afumate in amestec cu pulpa si piept de pui. Oala o las aproape plina cu apa, ca sa aiba de unde scadea. Cand ajunge doar sa acopere carnea si picioarele de porc, opresc focul, strecor zeama si o las la racit, dupa care strang grasimea depusa deasupra - intre timp asez carnea in boluri, cat inca e calda. Apoi pun usturoi pisat in zeama si un pic de piper alb macinat, sa nu se inegreasca zeama. In rest, reteta este la fel cu cea de mai sus.

    • Fara foto

      Ravaneli Constantin Cretu , 21 decembrie 2013

      asta este piftia adevarata si se rondele de morcovi sa orneze pofta buna

    • Fara foto

      Alexandra Catanescu , 21 decembrie 2013

      am sa incerc astazi

    • Fara foto

      Izabela Voicu , 20 decembrie 2013

      Si eu fac piftie din picioruse de porc afumate in amestec cu pulpa si piept de pui. Oala o las aproape plina cu apa, ca sa aiba de unde scadea. Cand ajunge doar sa acopere carnea si picioarele de porc, opresc focul, strecor zeama si o las la racit, dupa care strang grasimea depusa deasupra - intre timp asez carnea in boluri, cat inca e calda. Apoi pun usturoi pisat in zeama si un pic de piper alb macinat, sa nu se inegreasca zeama. In rest, reteta este la fel cu cea de mai sus.

    • Fara foto

      Mihaela Arsene , 20 decembrie 2013

      Si eu fac piftie din picioruse de porc afumate in amestec cu pulpa si piept de pui. Oala o las aproape plina cu apa, ca sa aiba de unde scadea. Cand ajunge doar sa acopere carnea si picioarele de porc, opresc focul, strecor zeama si o las la racit, dupa care strang grasimea depusa deasupra - intre timp asez carnea in boluri, cat inca e calda. Apoi pun usturoi pisat in zeama si un pic de piper alb macinat, sa nu se inegreasca zeama. In rest, reteta este la fel cu cea de mai sus.

    • Fara foto

      Izabela Voicu , 20 decembrie 2013

      Acum ma apuc de treaba!Sigur o sa imi iasa ca am mai facut.Dar imi place ca reteta ta e foarte detaliata! :)

    • Fara foto

      Izabela Voicu , 20 decembrie 2013

      Si eu fac piftie din picioruse de porc afumate in amestec cu pulpa si piept de pui. Oala o las aproape plina cu apa, ca sa aiba de unde scadea. Cand ajunge doar sa acopere carnea si picioarele de porc, opresc focul, strecor zeama si o las la racit, dupa care strang grasimea depusa deasupra - intre timp asez carnea in boluri, cat inca e calda. Apoi pun usturoi pisat in zeama si un pic de piper alb macinat, sa nu se inegreasca zeama. In rest, reteta este la fel cu cea de mai sus.

    • Fara foto

      Lory Loredana , 20 decembrie 2013

      am sa incerc si eu azi cu toate ca eu nu am mai auzit de acest varzavat in interiorul piftiel dar incerc si va scriu cum a iesit

    • Fara foto

      Cristian Dica , 19 decembrie 2013

      imi place la nebunie piftia de porc

    • Fara foto

      Gospodina , 22 noiembrie 2013

      Se pun doi morcovi si doua-trei cepe, pe care le vei scoate dupa ce au fiert. In rest, piper boabe, foi de dafin (2-3) enibahar. Dupa ce a fiert si s-a racorit un pic, pui usturoi pisat. Nu uita sa strecori piftia inainte de a o pune in boluri.

    • Fara foto

      Tzytzy Mik Tzytzy Mik , 14 noiembrie 2013

      am sa incer si eu astazi reteta asta...sper sa reusesc..dar ce zarzavat se pune?

    • Fara foto

      Gaman Alexandrina Gaman Alexandrina , 02 septembrie 2013

      acum incerc

    • Stefan_Mitran

      Stefan_Mitran (Bucatar) , 27 decembrie 2012

      eu la fel fac piftia dar mai pun si carne si daca mai trebuie apa pun fiarta ca sa nu sa intareasca ce pui in ia,si dupa ce a iert ,asez in boluri,castron,etc iar zeama o vantur afara la frig de cateva ori dintrun vas in altu cu o inaltime de un 1m

    • Mihaela_Buculei

      Mihaela_Buculei (Bucatar) , 08 decembrie 2012

      Trebuie putin mai multa apa si atentie nu se adauga apa pe parcurs .Carnea trebuie sa pluteasca bine in apa altfel daca este mai teioasa nu se va fierbe si nu se va inchega.

    • Fara foto

      andreea , 18 iunie 2010

      acum am pus si eu sa fac dar nu stiu cum o sa ias eu fac mancare dar piftie am facut o data si nu mia iesit si de atunci nu am mai facut acum mi am facut curaj sa fac din nou

    • Fara foto

      OVIXP , 28 decembrie 2009

      IA CA INCER SA FAC EU NU PRE LE AM CU MANCARE DA INCER ORCUM NU STIU CE E AIA BRAHIE CARE SPUI TU DA IN FINE PUN CELELALTE SA VAD CE AMI IEISE

    • Fara foto

      con_ulis , 24 decembrie 2009

      e nemaipomenita

    • Fara foto

      carmen , 23 decembrie 2009

      am pus piftia pe foc.sa speram ca o sa iasa

    • Fara foto

      camelia , 22 decembrie 2009

      piftie a fost un deliciu.

    • Fara foto

      ani , 19 decembrie 2009

      piftia iese mai buna fara atatea legume;

    • Fara foto

      serban , 16 septembrie 2009

      Seamana cu o ciorba rece, inchegata. Daca scoateti morcovii, telina, patrunjelul si puneti piper dupa spumare s-ar putea sa va iasa o piftie buna daca nu faceti si alte inovatii.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

468 voturi

Ingrediente

  • 1 ½ kg picioare sau cap de porc
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • 1 pastirnac
  • 1telina
  • 2 foi de dafin
  • 3-4 boabe de ienibahar
  • 3-4 catei de usturoi (facultativ)
  • sare

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Ciorba de burta

Se spala in mai multe ape si se curata cu sare, pina ramin albe, burta si piciorul. Se pun la

2125 voturi    71 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe

Parjoale moldovenesti

Dati carnea si cartoful prin masina de tocat, amestecati cu ou, sare, ceapa tocata marunt si calita

7 voturi    2 comentarii
nespecificat
Fripturi

Cozonac cu nuca

Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem

4 voturi    4 comentarii
nespecificat
Aluaturi si Foietaje

AndreeaRPN (Maestru bucatar)

o sa incerc si eu de Craciun



Adauga reteta
Retete
din Retete de Craciun
Ciorba radauteana

Ciorba radauteana

Punem intr-o oala la fiert morcovul, patrunjelul radacina, telina, ceapa, toti crestati si pieptul de pui taiat fasii subtiri de un

1 vot    1 comentariu
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
Sarmale din carne de porc cu varza acra

Sarmale din carne de porc cu varza acra

Varza se taie in doua si se pregatesc foile, se scot cotoarele si se vor pune foile rezultate in apa, pentru a indeparta sarea din frunze.

0 voturi    0 comentarii
3h
Retete de Craciun