autor:

Pur_si_simplu_papa_bun

» » Bucate la borcan

Zacuscă cu fasole boabe

Autor: Pur_si_simplu_papa_bun (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 septembrie 2011
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Dragii mei trebuie sa recunosc ca sunt un fan declarat al zacuștii, indiferent daca e cu vinete, fasole, ciuperci etc. Cat despre numarul rețetelor... ce sa mai povestim... vorba aceea ... "cate bordeie, atatea obiceie" :)).


In concluzie, am sa va impartașesc rețeta de zacusca cu fasole boabe care o fac eu.


De data asta am folosit fasole boabe proaspata, dar la fel de bine se poate folosi și cea uscata, doar sa o puneți la inmuiat cu o seara inainte și sa o fierbeți bine.


Astfel, am pus fasolea la fiert (fiind proaspata a fiert in kukta aproximativ un sfert de ora), dupa care am scurs-o și un sfert din cantitate am pastrat-o boabe, iar restul am marunțit-o cu robotul de bucatarie.


Morcovii i-am fiert separat, gogoșarii și ceapa i-am curațat și apoi, i-am marunțit pe fiecare separat.


Eu fierb zacusca in cuptor, astfel ca nu am trebuie sa am grija de ea sa nu se prinda sau, mai mult, sa-mi „pictez” bucataria și sa curaț 3 zile stopii de zacusca de pe pereți.


Daca tot am kukta, am folosit-o din plin, binențeles fara capac, deoarece e mare și imi incape tot amestecul in ea (pana anul trecut fierbeam zacusca in 2 vase, ca de... oricum aș aduna cantitațile tot 8 l de amestec imi ies :)).


Am pus uleiul la incins și am calit ceapa și gogoșarii timp de 5-7 minute pe aragaz, dupa care am mutat oala in cuptor și am lasat-o sa fiarba 2 ore. De vreo 2 ori am mestecat și am curațat de bucațele de gogoșari sau ceapa arse (daca este cazul) marginea interioara a oalei cu un șervet umed și curat.


Dupa cele 2 ore am pus restul ingredientelor in oala, am amestecat bine și le-am pus in continuare la cuptor pentru inca 2-3 ore pana se ridica uleiul deasupra. Spre final am adaugat foile de dafin.


Pana a fiert zacusca in cuptor, am spalat borcanele și le-am așezat pe aragaz culcate pentru a se usca și steriliza (se incazesc de la caldura cuptorului).


Zacusca, pe care am sarat-o și piperat-o, am turnat-o in borcanele incalzite, am presarat puțina aspirina in fiecare borcan, am capsat bine capacele și le-am pus la culcuș in patura sa se racesca incet.


Recunosc ca zacusca implica multa munca, dar rezultatul este delicios și merita savurat pe o felie de paine neagra sau de secara, intr-o zi sau seara de toamna tarzie sau de iarna :)).


Sa aveți pofta buna!!

  • Reteta testata de 3 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    Nicoleta_Balaban (Maestru bucatar):

    delicioasa testata si mancata anainte de a veni iarna maine o fac din nou

  • Fara foto

    Nicoleta_Balaban (Maestru bucatar):

    delicioasa testata si mancata anainte de a veni iarna maine o fac din nou

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine):

    ZACUSCA... a iesit o minune... foarte buna!!! Multzumesc de retzeta!

  • 14 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Nicoleta_Balaban (Maestru bucatar) , 19 septembrie 2014

    am facut-o e delicioasa!!! maine o fac din nou multumiri pentru reteta

  • Fara foto

    Rodica , 17 august 2014

    Daca pui destul ulei, torni zacusca in borcanele fierbiniti si le pui la paturi, la ce-ti mai trebuie aspirine? Eu nu am folosit niciodata aspirine in mancare, decat ca medicamente!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013

    Si eu pun morcov,e mai dulce

    • Fara foto

      Balint Szekely , 05 octombrie 2013

      aia cu fusaica ai mama...

    • Fara foto

      Calin Boer , 04 octombrie 2013

      cred ca e buna cu si fara morcovi

    • Fara foto

      Raluca Teelesa , 02 octombrie 2013

      morcovii o indulcesc mai tare

    • Fara foto

      Doros Ileana , 20 septembrie 2013

      e buna si cu morcovi si fara

    • Fara foto

      Iancu Mariana , 10 septembrie 2013

      Si eu fac zacusca see you fasole, pun si morcovi, cam jumatate kg si-mi place rezultatul. Voi incerca see you 1 kg morcovi, nu are ce sa strice. Merci pentru reteta.

    • Fara foto

      Ciuculin Adriana , 25 august 2013

      nici eu nu puneam de obicei morcovi, dar o sa incerc si reteta asta see you morcovi, nu cred ca are ce sa strice.

    • Fara foto

      Jutka Mocan , 19 august 2013

      Eu fac zacusca dar nu pun morcovisi imi ies ffff foarte gustosi.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2013

      Ce bunatate, pun o poza cu zacusca mea, tot cu fasole.

    • Fara foto

      adrianbv (Bucatar) , 10 noiembrie 2012

      Excelenta reteta. M-am chinuit putin cu ea caci am fiert-o pe aragaz (nu mi-a incaput oala in cuptor) dar iesit o zacusca senzationala. 5 stele

    • Pur_si_simplu_papa_bun

      Pur_si_simplu_papa_bun (Chef de cuisine) , 20 septembrie 2011

      Multumesc pentru stelutze si sa ai pofta buna la zacusca :))!!

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 20 septembrie 2011

      O minunatzie! Si mie imi place la nebunie zacusca! Si cu vinete si cu ardei si cu ciuperci si cu de toate, numai zacusca sa fie! De aceea 5 stelutze :) Multzumesc pentru retzeta!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

5h 45 min

46 voturi

Ingrediente

  • &bull 1 kg fasole boabe
  • &bull 3 kg de gogoșari
  • &bull 1 kg ceapă
  • &bull 1 kg de morcovi
  • &bull 1 l bulion
  • &bull 1/2 l ulei
  • &bull 3 foi de dafin
  • &bull piper
  • sare
  • &bull 1 aspirină pisată

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Pur_si_simplu_papa_bun

Salam de biscuiți cu nucă

Printre cele mai simple și gustoase deserturi de post este salamul de biscuiți. Mie îmi aduce

33 voturi    9 comentarii
45 min
Retete de Craciun

Tocană de ardei cu orez

Să continuăm pusul pe iarnă :)). Săptămâna trecută am făcut o rețetă originară din

7 voturi    10 comentarii
4h 30 min
Bucate la borcan

Zacuscă cu vinete

Poate e un pic cam târzie postarea mea cu zacusca de vinete, dar dacă nu ați apucat să o

14 voturi    12 comentarii
6h 15 min
Bucate la borcan

Nicoleta_Balaban (Maestru bucatar)

am facut-o e delicioasa!!! maine o fac din nou multumiri pentru reteta

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Bucate la borcan
Gogosari in sos de mustar si bulion

Gogosari in sos de mustar si bulion

Se pun toate intr-o oala (fara gogosari) si se fierb 30 min amestecand des (o sa miroasa toata bucataria a otet, dar trece repede dupa

6 voturi    14 comentarii
1h 40 min
Bucate la borcan
Cascaval marinat

Cascaval marinat

Se amesteca piperul, rozmarinul tăiat, fulgii de ardei și cuișoarele. Cașcavalul se taie bucățele și se pune în borcan,

2 voturi    1 comentariu
nespecificat
Bucate la borcan