autor:

Pur_si_simplu_papa_bun

» » Bucate la borcan

Zacuscă cu fasole boabe

Autor: Pur_si_simplu_papa_bun (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 septembrie 2011
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Dragii mei trebuie sa recunosc ca sunt un fan declarat al zacuștii, indiferent daca e cu vinete, fasole, ciuperci etc. Cat despre numarul rețetelor... ce sa mai povestim... vorba aceea ... "cate bordeie, atatea obiceie" :)).


In concluzie, am sa va impartașesc rețeta de zacusca cu fasole boabe care o fac eu.


De data asta am folosit fasole boabe proaspata, dar la fel de bine se poate folosi și cea uscata, doar sa o puneți la inmuiat cu o seara inainte și sa o fierbeți bine.


Astfel, am pus fasolea la fiert (fiind proaspata a fiert in kukta aproximativ un sfert de ora), dupa care am scurs-o și un sfert din cantitate am pastrat-o boabe, iar restul am marunțit-o cu robotul de bucatarie.


Morcovii i-am fiert separat, gogoșarii și ceapa i-am curațat și apoi, i-am marunțit pe fiecare separat.


Eu fierb zacusca in cuptor, astfel ca nu am trebuie sa am grija de ea sa nu se prinda sau, mai mult, sa-mi „pictez” bucataria și sa curaț 3 zile stopii de zacusca de pe pereți.


Daca tot am kukta, am folosit-o din plin, binențeles fara capac, deoarece e mare și imi incape tot amestecul in ea (pana anul trecut fierbeam zacusca in 2 vase, ca de... oricum aș aduna cantitațile tot 8 l de amestec imi ies :)).


Am pus uleiul la incins și am calit ceapa și gogoșarii timp de 5-7 minute pe aragaz, dupa care am mutat oala in cuptor și am lasat-o sa fiarba 2 ore. De vreo 2 ori am mestecat și am curațat de bucațele de gogoșari sau ceapa arse (daca este cazul) marginea interioara a oalei cu un șervet umed și curat.


Dupa cele 2 ore am pus restul ingredientelor in oala, am amestecat bine și le-am pus in continuare la cuptor pentru inca 2-3 ore pana se ridica uleiul deasupra. Spre final am adaugat foile de dafin.


Pana a fiert zacusca in cuptor, am spalat borcanele și le-am așezat pe aragaz culcate pentru a se usca și steriliza (se incazesc de la caldura cuptorului).


Zacusca, pe care am sarat-o și piperat-o, am turnat-o in borcanele incalzite, am presarat puțina aspirina in fiecare borcan, am capsat bine capacele și le-am pus la culcuș in patura sa se racesca incet.


Recunosc ca zacusca implica multa munca, dar rezultatul este delicios și merita savurat pe o felie de paine neagra sau de secara, intr-o zi sau seara de toamna tarzie sau de iarna :)).


Sa aveți pofta buna!!

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine):

    ZACUSCA... a iesit o minune... foarte buna!!! Multzumesc de retzeta!

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Rodica , 17 august 2014

    Daca pui destul ulei, torni zacusca in borcanele fierbiniti si le pui la paturi, la ce-ti mai trebuie aspirine? Eu nu am folosit niciodata aspirine in mancare, decat ca medicamente!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013

    Si eu pun morcov,e mai dulce

  • Fara foto

    Balint Szekely , 05 octombrie 2013

    aia cu fusaica ai mama...

    • Fara foto

      Calin Boer , 04 octombrie 2013

      cred ca e buna cu si fara morcovi

    • Fara foto

      Raluca Teelesa , 02 octombrie 2013

      morcovii o indulcesc mai tare

    • Fara foto

      Doros Ileana , 20 septembrie 2013

      e buna si cu morcovi si fara

    • Fara foto

      Iancu Mariana , 10 septembrie 2013

      Si eu fac zacusca see you fasole, pun si morcovi, cam jumatate kg si-mi place rezultatul. Voi incerca see you 1 kg morcovi, nu are ce sa strice. Merci pentru reteta.

    • Fara foto

      Ciuculin Adriana , 25 august 2013

      nici eu nu puneam de obicei morcovi, dar o sa incerc si reteta asta see you morcovi, nu cred ca are ce sa strice.

    • Fara foto

      Jutka Mocan , 19 august 2013

      Eu fac zacusca dar nu pun morcovisi imi ies ffff foarte gustosi.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2013

      Ce bunatate, pun o poza cu zacusca mea, tot cu fasole.

    • Fara foto

      adrianbv (Bucatar) , 10 noiembrie 2012

      Excelenta reteta. M-am chinuit putin cu ea caci am fiert-o pe aragaz (nu mi-a incaput oala in cuptor) dar iesit o zacusca senzationala. 5 stele

    • Pur_si_simplu_papa_bun

      Pur_si_simplu_papa_bun (Chef de cuisine) , 20 septembrie 2011

      Multumesc pentru stelutze si sa ai pofta buna la zacusca :))!!

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 20 septembrie 2011

      O minunatzie! Si mie imi place la nebunie zacusca! Si cu vinete si cu ardei si cu ciuperci si cu de toate, numai zacusca sa fie! De aceea 5 stelutze :) Multzumesc pentru retzeta!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

5h 45 min

43 voturi

Ingrediente

  • &bull 1 kg fasole boabe
  • &bull 3 kg de gogoșari
  • &bull 1 kg ceapă
  • &bull 1 kg de morcovi
  • &bull 1 l bulion
  • &bull 1/2 l ulei
  • &bull 3 foi de dafin
  • &bull piper
  • sare
  • &bull 1 aspirină pisată

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Pur_si_simplu_papa_bun

Tocană de ardei cu orez

Să continuăm pusul pe iarnă :)). Săptămâna trecută am făcut o rețetă originară din

6 voturi    9 comentarii
4h 30 min
Bucate la borcan

Zacuscă cu vinete

Poate e un pic cam târzie postarea mea cu zacusca de vinete, dar dacă nu ați apucat să o

13 voturi    12 comentarii
6h 15 min
Bucate la borcan

Pateuri cu ciuperci, cașcaval și ceapă caramelizată

Am tocat legumele și le-am călit în ulei de măsline. Am turnat puțin vin alb pentru aromă și

3 voturi    5 comentarii
50 min
Aperitive cu brinza

Rodica

Daca pui destul ulei, torni zacusca in borcanele fierbiniti si le pui la paturi, la ce-ti mai trebuie aspirine? Eu nu am folosit niciodata aspirine in mancare, decat ca medicamente!

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Bucate la borcan
Gogosari in sos de mustar si bulion

Gogosari in sos de mustar si bulion

Se pun toate intr-o oala (fara gogosari) si se fierb 30 min amestecand des (o sa miroasa toata bucataria a otet, dar trece repede dupa

6 voturi    7 comentarii
1h 40 min
Bucate la borcan
Cascaval marinat

Cascaval marinat

Se amesteca piperul, rozmarinul tăiat, fulgii de ardei și cuișoarele. Cașcavalul se taie bucățele și se pune în borcan,

2 voturi    0 comentarii
nespecificat
Bucate la borcan