Diplomat de post

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 400 ml lapte de soia
  • 400 ml lapte de cocos
  • 4 g agar-agar (sau gelatina vegetala – se foloseste in functie de instructiunile de pe pachet)
  • 100-120 g Green Sugar (daca puneti zahar trebuie sa puneti cu 20-30% mai mult)
  • o pastaie de vanilie
  • o ciocolata neagra fara lapte
  • 150 g nuci
  • 100 g stafide
  • coaja rasa de lamaie sau lime
  • 200 g fructe congelate (visine in primul rand) sau din compot
  • o lingura rasa amidon

Mod de preparare

Simplu de tot – asa se face acest desert! Si mai e si delicios, chiar daca e de post si mai de regim asa(pentru ca nu contine decat foarte putin amidon sau zahar).

Incepem cu pastaia de vanilie cea minunata. O taiem pe lungime si, cu spatele cutitului razuim semintele din interior.

Punem la fiert semintele de vanilie si pastaia impreuna cu laptele de cocos, 350 ml lapte de soia si 80 grame de indulcitor natural Green Sugar. Prin fierbere aroma de vanilie cuprinde tot lichidul – sa vedeti ce frumos incepe sa miroasa in bucatarie!

In 50 ml lapte de soia dizolvam agar-agar-ul, apoi il adaugam peste lichidul fierbinte, amestecand foarte repede. Dupa ce reincepe sa fiarba trebuie sa il mai tinem pe foc 2-3 minute, timp in care amestecam mereu.

Oprim focul si adaugam coaja de lamaie rasa. Apoi maruntim cu un robot nucile cu stafidele.

Intr-un vas rotund cu diametrul de 20 cm punem nuca maruntita si o presam bine. De data asta eu am folosit 2 vase mai mici pentru ca aveam planuri diferite pentru fiecare :)

Scoatem pastaia de vanilie si turnam incetisor compozitia peste nuci (incetisor pentru ca altfel riscam sa dizlocam “baza” si sa se imprastie nuca ).

Lasam sa se raceasca prajitura, apoi o punem la frigider. Veti vedea ca de la agar-agar dulciurile se incheaga chiar si la temperatura camerei, spre deosebire de gelatina care are neaparata nevoie de refrigerare.

Pentru completarea prajiturii am pus pe foc fructele impreuna cu restul de indulcitor si cu amidonul dizolvat in 2 linguri de apa. Ele trebuie sa fiarba – sosul format se va ingrosa de la amidon. Gustati si daca este nevoie ajustati cantitatea de zahar – mie imi plac fructele lasate mai acrisoare, in contrast cu prajitura. Dupa ce se racesc se pun peste prajitura.

Ciocolata amaruie se poate rade sau se poate topi pentru a face diverse forme din ea. De data asta am ales sa pun hartie de copt pe un sucitor, sa topesc ciocolata la bain-marie si sa fac un fel de carlionti de ciocolata.

Reteta pregatita de Irina Bucsa, www.iria.ro, cu produsele oferite de Green Sugar si Laboratoarele Remedia.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise