Friptura de vita cu carnati

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Carne macra de manzat (de preferat nuca)
  • 3-4 bucati de carnat subtire uscat (Plescoi, Bifi, carnati de oaie afumati)
  • vin rosu (demi)sec
  • 1,5 - 2l de bere (eventual neagra)
  • mirodenii (dafin, menta, piper, enibahar, boia, busuioc, maghiran... sau ce va place)
  • o jumatate de cutie de rosii decojite si eventual putina pasta de ardei capia
  • cateva linguri de ulei
  • sare dupa gust

Mod de preparare

Prepararea nu e foarte dificila, dar e de durata.

Fiind totusi o friptura oarecum festiva, cred totusi ca merita osteneala.

Bucata de carne e de preferat sa aiba o forma cat mai aproape de cea paralelipipedica (ca o caramida). Se spala, se curata de eventuale pielite.

Berea se toarna intr-un vas destul de mare si se pun in ea foile de dafin, boabe de piper si de ienibahar. Se lasa carnea sa stea in bere peste noapte.

Carnatii e bine stea la congelator ca sa fie rigizi, dar mai inainte se inteapa din loc in loc cu o furculita sau cu o scobitoare.

Se foloseste un cutit lung si subtire cu care se dau gauri longitudinale in carnea scoasa din berea in care s-a marinat si scursa. Prin gaurile facute se introduc carnatii in asa fel incat capetele sa ramana afara (nu se taie de la inceput).

Intr-un castron, se amesteca putin ulei cu mirodeniile preferate (piper macinat, boia dulce si sau iute, menta, dupa preferinte). Cu amestecul rezultat se unge carnea care se aseaza intr-o tava unsa cu ulei.

Cel mai bine e sa folositi o tava ceramica cu capac, dar puteti folosi una simpla si sa o acoperiti cu staniol.

Se da la cuptor (incins in prealabil) la foc potrivit spre slab. Dupa circa jumatate de ora se intoarce carnea si se mai lasa o jumatate de ora. Cand s-a patruns carnea, se paseaza rosiile decojite si se amesteca cu vinul si cu putin usturoi si busuioc.

Acum se pot taia capetele carnatilor care ies din bucata de carne.

Se toarna amestecul in tava cu friptura si se mai lasa la cuptor sa scada si sa se patrunda de arome.

Ultimul sfert de ora, se lasa tava descoperita ca sa se rumeneasca frumos (carnea fiind stropita cu zeama din tava).

Se serveste cu cartofi natur sau cu un mix de legume cu orez trase la wok.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise