Gogosi pufoase si aurii. Reteta perfecta pentru cele mai moi si gustoase gogosi

Incearca reteta noastra de gogosi pufoase, moi si bine crescute, cu un aluat aerat si usor ca fulgul. Urmeaza aceasta reteta simpla pentru a obtine gogosi delicioase, rumenite si aromate.

Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte caldut
  • 50 g unt topit
  • 2 galbenusuri
  • 70 g zahar
  • 7 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare

Activarea drojdiei
Intr-un bol mic, dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut si adauga 1 lingurita de zahar.
Lasa sa stea 10 minute, pana se formeaza o spuma deasupra.

Pregatirea aluatului
Intr-un bol mare, cerne faina si amestec-o cu sarea.
Adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si galbenusurile.
Toarna drojdia activata si restul de lapte caldut.
Incepe sa framanti, apoi adauga untul topit treptat.
Framanta 10-15 minute, pana obtii un aluat elastic si nelipicios.

Dospirea aluatului
Acopera bolul cu un prosop si lasa-l la dospit 1 - 1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.

Formarea gogosilor
Intinde aluatul pe o suprafata pudrata cu faina, la 1 - 1,5 cm grosime.
Decupeaza gogosi cu un pahar sau o forma rotunda.
Asaza-le pe hartie de copt si mai lasa-le la dospit 30 de minute.

Prajirea gogosilor
Incinge bine uleiul (test: pune o bucatica de aluat; daca sfaraie, e gata).
Prajeste gogosile la focmic- mediu, aproximativ 1 minut pe fiecare parte, pana devin aurii.
Scoate-le pe servetele absorbante.

Servirea
Pudreaza-le cu zahar, umple-le cu crema sau gem si bucura-te de cele mai pufoase gogosi!

Trucuri pentru gogosi perfecte:
Foloseste lapte caldut, nu fierbinte – ajuta drojdia sa creasca bine.
Framanta bine aluatul pentru a obtine gogosi moi si elastice.
Nu supraincalzi uleiul – daca e prea fierbinte, gogosile se vor arde la exterior si vor ramane crude in interior.
Nu fmai framanta aluatul dupa dospire, ca sa ramana aerat si pufos.

Incearca si reteta de gogosi rasucite, gogosi rapide cu iaurt sau gogosi pufoase cu mere. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise