Oua in culori naturale pentru Sfintele Pasti

Se scot ouale din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei.

Timp pregatire
25 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • 16 oua (sau oricate doriti),
  • 1 crăticioară de 2 litri pentru culoarea roşie,
  • 4 crăticioare sau ibrice (fiecare de 1 litru) pentru celelalte culori,
  • oţet,
  • coaja de la 8 cepe roşii + 5 cepe întregi pentru culoarea roşie,
  • 3 cepe albe şi coaja rasă de la un morcov pentru culoarea galbenă,
  • 1 ceapa albă şi 2 frunze de varză roşie pentru verde (kaki),
  • 6 foi de varză roşie pentru albastru,
  • pentru decorat:
  • frunze de mărar, frunze de pătrunjel, lavandă, flori de muşcată, flori de zarzăr şi orice floricele aveţi,
  • dresuri noi, în care vom lega ouăle,
  • imaginaţie cât cuprinde.

Mod de preparare

Cum procedam:

Se scot ouăle din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei. Se spală şi se freacă uşor cu un bureţel curat pentru a îndepărta marcajul.

Eu am pregătit 8 ouă roşii, 3 galbene, 2 albastre şi 3 verzi, de aceea pentru ouăle roşii am avut nevoie de o crăticioară de 2 litri, iar pentru celelalte culori, ibrice sau vase de câte 1 litru. Pentru culoarea roşie am pus 2 linguri de oţet, iar pentru celelalte culori, doar câte o lingură de oţet.

În crăticioara în care vom vopsi ouă roşii se pun frunzele şi cepele roşii, se aşază ouăle printre ele, se umple vasul cu apă, se adaugă oţetul şi se fierb la foc mic, aprox 25 de minute.

În celelalte vase, se aşază ouăle, tot printre frunzele de varză sau foile de ceapă, coajă de morcov, se umple cu apă, se adaugă oţetul şi se fierb tot 25 de minute.

Mai în glumă, mai în serios, vă puteţi da seama ce nuanţe veţi obţine după picăturile de apă care au sărit pe aragaz.

Eu am pus unele dintre ouă în dresuri, cu flori de zarzăr, muşcate, mărar, pătrunjel sau lavandă. Cel mai frumos s-a lipit floarea de muşcată. Dresul însă a fost mai gros, iar oul s-a colorat în timp mai îndelungat.

După ce se ia focul, se lasă ouăle la răcit în vasele cu apa în care au fiert. Se verifică din când în când culoarea, iar dacă este destul de intensă, se pot scoate la uscat în cofraje de ouă. Dacă sunt pale culorile, se mai pot lăsa în apa aceea. Eu le-am lăsat astfel cam două ore.

Culorile nu ies vii, aprise precum cele din comerţ. Roşul este frumos, uşor cărămiziu, mie mi-a plăcut mult, galbenul obţinut va fi mai închis, uşor portocaliu, albastrul este pal (poate trebuia să îl las mai mult), iar verdele a ieşit spre kaki. Însă vopsite astfel sunt mai sănătoase.

Pentru verde se poate folosi spanac, însă mie nu îmi place, iar fiertul într-o legumă anume îi schimbă uşor gustul. Am mai fiert acum câţiva ani ouă în zeamă de urzici, şi nu mi-a plăcut gustul, de aceea am folosit o combinaţie de varză roşie şi ceapă albă acum. După aceea, le-am mai trecut câteva minute prin apa în care au fiert doar ouăle galbene, astfel că au prins o nuanţă interesantă de auriu.

La final, se ung cu ulei, pentru luciu.

Paşte Fericit!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/04/oua-in-culori-naturale-pentru-sfintele.html

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise