Prajitura cu mere si nuca

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -500 gr faina
  • -1 praf de copt
  • -4 linguri untura
  • -100ml lapte
  • -1 ou
  • -coaja de la o lamaie
  • -3-4 linguri zahar
  • -1 lingurita scortisoara/nucsoara/pudra ghimbir
  • Pt umplutura
  • -1.5kg mere
  • -zahar (in functie de dulceata merelor si de gustul d-voastra)
  • -1 lingurita scortisoara
  • -2 linguri gris
  • -200 gr nuca

Mod de preparare

Faina o amestecam intr-un bol cu praful de copt. Zaharul il dizolvam in lapte si turnam peste faina. Punem untura , oul batut usor cu furculita , scortisoara si coaja de lamaie . Framantam cu mainile (sau se poate folosi un robot) pana cand obtinem un aluat compact , nelipicios pe care sa il putem intinde. In functie de umiditatea fainii poate mai trebuie adaugata 1-2 linguri .

Acoperim cu o folie si dam la frigider pentru jumate de ora.

Merele le curatam de coaja si le dam pe razatoarea mare. Daca sunt foarte zemoase atunci trebuie stoarse .

Pe foc ,intr-o cratita punem merele impreuna cu zaharul si scortisoara si le calim . Lasam sa se raceasca .

Cand este rece punem grisul si amestecam bine .

Nuca o taiem grosier si o prajim intr-o tigaie. O adaugam in mere .

Ca sa coacem prajitura avem nevoie de o tava de 30x25 cm . Nu trebuie unsa si nici de hartie de copt nu este nevoie. Trebuie sa fie curata si uscata foarte bine .

Intindem jumate din aluat ca sa acoperim fundul tavii. Cu o furculita intepam din loc in loc aluatul . Peste asezam merele calite si racite si nivelam . Asezam deasupra jumatea ramasa de aluat ,intepam usor aluatul din loc in loc si dam la cuptorul incins pana se rumeneste usor .

Lasam la racit, pudram cu zahar si servim .

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise