Prajitura Medovik cu foi cu miere si crema de smantana

Nu exista sarbatoare in care sa nu prepar prajitura Medovik cu foi cu miere si crema de smantana. Este usor de facut, delicioasa, frageda de se topeste-n gura si pe placul tuturor.

Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Prajitura Medovik cu foi cu miere si crema de smantana

Ingrediente

  • Foi (22x32 cm):
  • 150g zahar
  • 100g unt gras (82% grasime)
  • 2 oua
  • 50 g miere
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 450 g faina
  • putina sare
  • Crema:
  • 700 g smantana acrisoara (peste 20% grasime)
  • 250 g mascarpone
  • 150 g zahar pudra
  • vanilie
  • Decor:
  • 1 lingura de cacao
  • batstonase de ciocolata

Mod de preparare

Foile se prepara foarte simplu. Intr-o cratita mai inalta se pun untul, zaharul, mierea, ouale si un praf de sare. Cratita cu ingrediente se pune peste alta cratita in care puneti apa de doua degete pentru a topi totul la bain marie (baie de aburi). Cu un tel sau o lingura de lemn se amesteca toate ingredientele si, dupa ce s-a topit zaharul si untul se adauga bicarbonatul si se amesteca inca cateva minute, pana ce compozitia si-a dublat volumul. De aceea am spus la inceput o cratita inalta pentru ca aceasta compozitie va creste mult cand se adauga bicarbonatul.

Apoi il impartim in 4 bucati si intindem 4 foi, presarand faina pe blatul de lucru. Le coacem pe dosul tavii (22x32 cm), presarate cu faina sau acoperite cu hartie de copt. In 5-6 minute la 180 de grade Celsius, sunt gata, asa ca stati cu ochii pe ele.

Asezati-le pe un gratar sau un capac de lemn sa se raceasca. Ideal este ca suprafata sa fie dreapta, ele fiind moi cand le scoatem din cuptor, apoi devenind tari dupa racire.

Apoi incorporam faina in trei reprize. Aluatul se amesteca cu telul sau o lingura de lemn. S-ar putea ca la ultima repriza de faina sa nu-l puteti amesteca cu telul. Atunci rasturnati aluatul pe planseta de lucru si framantati aluatul cu mana.
Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci usor moale. In momentul in care se va raci, el se va si intari.

Asa caldut impartim aluatul in 4 parti egale si il acoperim cu o folie alimentara pentru a nu se raci si a-l pastra elastic. Coacerea foilor se face rapid, una dupa alta.

Aprindeti cuptorul la 180 grade Celsius. Foaia de Medovik se intinde foarte subtire, direct pe foaia de copt. Ale mele au avut dimensiunea de 22x32 cm.

Foaia se aseaza in tava sau pe fundul tavii cu tot cu hartie de copt. Foile se coc foarte repede, asa ca e preferabil sa intindem toate foile si apoi sa le coacem. In cateva minute foaia se va coace si va capata culoarea caramelului.

Crema pentru prajitura Medovik se face foarte usor. Intr-un bol incapator se pun toate ingredientele mentionate (smantana acrisoara, mascarponele, zaharul pudra si vanilia. Se mixeaza pana cand obtinem o consistenta omogena si cremoasa.

Impartim crema in 4 parti (lasati putin mai multa pentru partea de deasupra daca vreti sa decorati prajitura Medovik asa cum am facut-o eu). Umpleti foile si decorati prajitura ca in imaginile date. Optional, puteti presara si putina cacao si bastonase de ciocolata.

Puneti-o peste noapte la frigider si a doua zi o puteti taia.

Daca va plac prajiturile cu foi puteti incerca si prajitura cu foi si crema de nuci sau prajitura cu foi cu miere si crema de ness cu nuci.

Si tortul Medovik cu visine si nuca este absolut delicios si vi-l recomand cu drag. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise