Prajitura cuburi de gheata sau inghetata falsa - cremoasa, delicioasa si racoritoare

Prajitura cuburi de gheata, cunoscuta si ca inghetata falsa, este un desert cremos, racoritor si delicios, cu blat pufos insiropat si crema fina de vanilie si frisca. Ideala pentru zilele calduroase si nu numai.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • un praf de sare
  • 1 lingurita zeama de lamaie (optional)
  • 75 g faina
  • 25 g cacao (aprox. 3 linguri)
  • o jumatate de lingurita de praf de copt
  • Crema:
  • 150 g de unt
  • 70-75 g budinca de vanilie
  • 500 ml de lapte
  • 90 g de zahar
  • citeva picaturi de esenta de vanilie
  • Sirop:
  • 225 ml apa
  • 90 g de zahar
  • esenta de rom
  • Decor:
  • 400 ml de smantana pentru frisca (36% grasime)
  • zahar pudra dupa gust
  • bombonele mici, ciocolata rasa, cacao pentru decor

Mod de preparare

Pentru blat se mixeaza bine albusurile, se adauga zaharul, zeama de lamiie si se mixeaza in continuare pana cand se dizolva zaharul.Se adauga apoi galbenusurile si se omogenizeaza bine.

Se pune apoi faina cernuta, praful de copt si cacaoa. Se amesteca usor cu o lingura sau spatula, de sus in jos.

Apoi se pune intr-o tava tapetata cu hirtie de copt, la 175 de grade, cca.30-35 de minute. Eu am folosit o tava rotunda cu diametrul de 34 cm pentru ca am facut o compozitie si jumatate dar puteti folosi una dreptunghiulara de 22x25 cm pentru ingredientele date.

Crema:

Intr-o cratita se pune budinca, zaharul, laptele si se amesteca, apoi se pune pe foc mediu. Se ameste constant si, cand da in clocot, este gata. Se ia de pe foc si, cind s-a racit, se incorporeaza untul moale mixat bine.

Se omogenizeaza si se adauga esenta de vanilie.

Sirop:

Se fierbe apa (225 ml) cu 90 g de zahar cateva minue, se lasa la racit si se aduga esenta de rom.

Asamblare:

Blatul rece se insiropeaza cu tot siropul (tot rece).

Dupa ce siropul e absorbit, se pune crema, si se niveleaza. Peste crema se pune frisca.

Deasupra se traseaza forme cu o furculita.

Se decoreaza cu bombonele mici, ciocolata rasa, cacao sau ce doriti.

Eu am pus ciocolata rasa.

Se da apoi la frigider cel putin 4-5 ore sau peste noapte.

Se taie in patrate.

Eu am facut o portie si jumatate pentru ca e delicioasa.

Incearca si reteta de prajitura Diplomat, prajitura rapida cu capsuni sau prajitura cu crema de vanilie si sos de zmeura. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise