autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

ALB SI NEGRU

Autor: PETRUTA CARMEN JAVLA (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 mai 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: PETRUTA CARMEN JAVLA (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 mai 2008

Ingrediente
Blat:6 oua,, 180 gr zahar pudra,, 1/2 plic praf de copt,, 6 linguri faina alba, 2 linguri de cacao., Siropul pentru blat:, 200 ml de apa, 5 linguri de zahar tos, 2 fiole esenta de rom, Bezea:, 6 albusuri, , 18 linguri zahar pudra,, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 esenta vanilie, Crema:, 6 galbenusuri, 200 gr de zahar tos, 4 linguri de lapte, , 2 linguri de cacao, 300 grame unt, , , , , , 300 gr de unt

Dificultate: Medie Timp: 1h

12 voturi

Mod de preparare

Se bat bine albusurile,se adauga treptat zaharul pudra si se mai bat aprx 15 minute. Se adauga treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacaoa.
Compozitia se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, dupa care se da la cuptor(incins in prealabil) la foc mic, circa 40 de minute.

Dupa ce s-a racit bine, blatul se insiropeaza, urmand a fi reintrodus in cuptor impreuna cu bezeaua.

Siropul pentru blat: se compune din 200 ml de apa si 5 linguri de zahar tos care se fierb circa 10 minute. Dupa ce se raceste se adauga 2 fiole esenta de rom

Bezea:

Albusurile se bat foarte bine adaugand treptat zaharul pudra, zaharul vanilinat si esenta de vanilie.
Dupa omogenizarea compozitiei, continuam baterea, insa pe aburi, pana cand pe marginea castronului se formeaza o crusta subtire, adica aproximativ 30 de minute.

Bezeaua se intinde fierbinte peste blatul insiropat, dupa care tava se introduce pt 5 min in cuptorul cald dar cu usa intredeschisa (pentru ca bezeaua sa ramana alba).
Crema:

6 galbenusuri de ou se freaca, intr-un castron, cu 200 gr de zahar tos si 4 linguri de lapte, pana cand devin o crema fina
Castronul se pune pe aburi adaugand 2 linguri de cacao cernuta. Compozitia se fierbe amestecand continuu, pana cand se ajunge la consistenta unei \"smantani groase\".

Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca,amestecand din cand in cand.

300 gr de unt, tinute la temperatura camerei, se taie cuburi si se pun intr-un castron care se aseaza pe gratarul aragazului avand usa de la cuptor intredeschisa (pentru a topi untul treptat) iar prin amestecare acesta va deveni spumos, urmand a-l incorpora lingura cu lingura in crema.
Crema se intinde peste bezea apoi se rade ciocolata amaruie si se da la rece.
Daca ti-a placut reteta noastra "ALB SI NEGRU" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Chec alb negru

Chec alb negru

Intii se ung 2 tavi lunguiete cu putin unt si se tapeteaza cu faina. compozitia alba.-Se bate

5 voturi    5 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Tort alb negru cu crema de martipan capsuni si frisca

Tort alb negru cu crema de martipan capsuni si frisca

Facem blatul alb din galbenusuri frecate bine cu apa si cu zahar.Frecam bine cu mixerul 3 minute. Albusurile

2 voturi    2 comentarii
2h 15 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    roman gabriela , 20 iunie 2013

    Reteta pare tare buna , dar nu stiu dac la blat nu se pun si galbenusurile in compozitie, caci altfel nu ar putea fi insiropat calumea ( numai cu albusuri) Va rog sa- mi spuneti dac agressc cumva.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 iulie 2009

    Imi lasa gura apa...

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 19 iulie 2009

    Vai ce bine arata, foarte apetisant, am salvat reteta.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 19 iulie 2009

      Vai ce bine arata, foarte apetisant, am salvat reteta.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

12 voturi

Ingrediente

  • Blat:6 oua,
  • 180 gr zahar pudra,
  • 1/2 plic praf de copt,
  • 6 linguri faina alba
  • 2 linguri de cacao.
  • Siropul pentru blat:
  • 200 ml de apa
  • 5 linguri de zahar tos
  • 2 fiole esenta de rom
  • Bezea:
  • 6 albusuri
  • 18 linguri zahar pudra,
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • 1 esenta vanilie
  • Crema:
  • 6 galbenusuri
  • 200 gr de zahar tos
  • 4 linguri de lapte
  • 2 linguri de cacao
  • 300 grame unt
  • 300 gr de unt

Raporteaza reteta

Retete
de PETRUTA CARMEN JAVLA
CHEC BRAN

CHEC BRAN

Se bate albusul spuma tare. se face siropul din zahar si apa si se toarna fierbinte peste albusul

7 voturi    3 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
TORT DIPOLMAT CU FRUCTE EXOTICE

TORT DIPOLMAT CU FRUCTE EXOTICE

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce-si dubleaza volumul si se albesc,apoi se adauga

6 voturi    1 comentariu
24h
Torturi
spuma de fructe

spuma de fructe

Fructele coapte bine se curata foarte bine de frunze si se spala in strecuratoare, la un jet de apa

6 voturi    3 comentarii
20 min
Spume si creme dulci

roman gabriela

Reteta pare tare buna , dar nu stiu dac la blat nu se pun si galbenusurile in compozitie, caci altfel nu ar putea fi insiropat calumea ( numai cu albusuri) Va rog sa- mi spuneti dac agressc cumva.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Tarta cu mere si aluat foietaj Tarta cu mere si aluat foietaj

Placintele cu mere nu se numara printre deserturile mele preferate si mi se par adesea banale, dar poate ca frumusetea sta tocmai in

0 voturi    0 comentarii
40 min
Aluaturi si Foietaje
Invartita cu mere